-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvos šaulys: pavyzdingas mokinys žudiku tapo dėl žlungančios svajonės apie aukso medalį?

Po Rusiją sukrėtusio išpuolio mokykloje, per kurį devintokas nušovė mokytoją ir policininką, ekspertai ieško atsakymo, kas galėjo atsitikti ramiam ir puikiai besimokiusiam paaugliui, kad jis ryžtųsi tokiai beprotybei.
Sergejus Gordejevas
Sergejus Gordejevas / NTV nuotr.

Pirmadienio rytą Rusijos sostinės Otradnojės rajone esančioje mokykloje Nr. 263 savo 28 metų geografijos mokytoją Andrejų Kirilovą ir 40-metį policininką Sergejų Bušujevą nušovęs devintokas Sergejus Gordejevas paėmė dvi dešimtis įkaitų – tos pačios mokyklos moksleivių. Dar vienas policininkas sunkiai sužeistas, jis gydomas ligoninėje. Įkaitų drama truko nepilną valandą – Sergejų pasiduoti įkalbėjo jo tėvas, padėjęs pareigūnams vesti derybas.


Tėvas su sūnumi iš pradžių 15 minučių bendravo telefonu, vėliau jis, užsivilkęs neperšaunamą liemenę, nuėjo į klasę, kur sūnus laikė įkaitus. Pokalbis tęsėsi dar pusvalandį. Po to Sergejus paleido įkaitus. Kai su juo liko tik tėvas, į klasę įsiveržė specialiųjų pajėgų kariai ir jį nuginklavo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sraigtasparnis prie mokyklos Rusijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sraigtasparnis prie mokyklos Rusijoje

Prieštaringas paveikslas

Kas galėjo atsitikti paaugliui, kuris puikiai mokėsi, o tėvai dėl jo elgesio neturėjo jokių rūpesčių?

Sergejus buvo klasės pirmūnas. Manoma, kad jo taikinys buvo būtent mokytojas A.Kirilovas, su kuriuo esą vaikinas turėjo konfliktą. Tačiau jo klasės draugai bei klasės auklėtoja teigia, kad Sergejus nesipyko nei su klasės draugais, nei su mokytojais.

Sergejus siekė mokyklą baigti aukso medaliu, bet baigdamas devintą klasę gavo ketvertą iš geografijos, dėl to kilo grėsmė negauti medalio.

Vienas mokyklos pedagogas patvirtino, kad „Sergejus labai gerai mokėsi, buvo ramaus charakterio, mielai dalyvavo popamokinėje veikloje“. Tačiau, pedagogo teigimu, vaikinas ne itin mėgo bendrauti, buvo užsidaręs. Anot jo, Sergejus siekė mokyklą baigti aukso medaliu, bet baigdamas devintą klasę gavo ketvertą (Rusijoje – ne dešimtbalė, o penkiabalė sistema, – red. past.) iš geografijos, dėl to kilo grėsmė negauti medalio. Pedagogas teigia, kad žuvęs geografijos mokytojas A.Kirilovas buvo nekonfliktiška asmenybė, rasdavo bendrą kalbą su mokiniais. Toje pat mokykloje mokytoja dirba žuvusiojo žmona, našlaičiu liko mažametis berniukas.

Rusijos skandalų portalas „Life News“, remdamasis S.Gordejevo klasės draugais, piešia kitokį jo portretą. Esą jis buvo uždaras ir psichiškai nestabilus. Klasės draugai tikino, kad Sergejus mokytoją užmušė dėl to, jog šis neva jam neteisingai rašė mažus pažymius ir bandė sužlugdyti jo svajonę baigti mokyklą aukso medaliu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijoje iš mokyklos evakuojami mokiniai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijoje iš mokyklos evakuojami mokiniai

NTV televizijos duomenimis, S.Gordejevas ne tik gerai mokėsi, bet ir domėjosi koviniu sambo, lankė treniruotes. Jo profilyje socialiniame tinkle buvo įdėtas vienintelis vaizdo įrašas „Pats greičiausias pasaulio šaulys Bobas Mundenas“.

Tyrėjai tikrina S.Gordejevo kompiuterius, kad nustatytų jo polinkius bei pomėgius. Sergejui taip pat bus paskirta psichologinė ekspertizė.

Rusijos Tyrimo komiteto atstovas Vladimiras Markinas žurnalistams pranešė, kad įtariamą nusikaltėlį tikriausiai buvo ištikęs koks nors „emocinis priepuolis“. S.Gordejevas iš dviejų mažakalibrių šautuvų iš viso paleido 11 šūvių. Šautuvus teisėtai laikė vaikino tėvas.

Mokykla jau buvo patyrusi baisią žmogžudystę

Maskvos Otradnojės rajone esanti mokykla Nr. 263 jau yra išgyvenusi šiurpų nusikaltimą. 2004 m. vasarą du šios mokyklos vyresnių klasių moksleiviai papjovė 12-metį Antoną Gabovą, kuris mokėsi toje pačioje mokykloje.

12-metis buvo papjautas dėl mobiliojo telefono „Siemens М-55“, kurį iš jo pagrobė žudikai. Vienas žudikas buvo šios mokyklos vienuoliktokas, o kitas – nužudytojo bendraklasis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius