Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvos statytinis Kyjive: spalvinga dvasininko „Pašos Mercedes“ istorija ir turtai

Maskvos patriarchato Ukrainos stačiatikių bažnyčios metropolitas Pavlo Lebedas Kyjivo Pečorų lauroje rezidavo ne vieną dešimtmetį. Tačiau jo elgesys ir pareiškimai ne kartą privertė suabejoti, kam iš tiesų jis tarnauja. Balandžio pirmosiomis dienomis dvasininkas apkaltintas tarpreliginės neapykantos kurstymu ir Rusijos ginkluotos agresijos Ukrainoje pateisinimu. Jam uždėta apykojė ir skirtas namų areštas.
Metropolitas Pavlo
Metropolitas Pavlo / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainoje neblogai žinoma, kas yra metropolitas Pavlo ir kokie su juo susiję garsiausi skandalai. Tačiau tai netrukdė jam net ir prasidėjus Rusijos plataus masto invazijai į Ukrainą toliau vesti pamaldas garsioje Kyjivo Pečorų lauroje. Pastaroji daug metų priklausė Maskvos patriarchato Ukrainos stačiatikių bažnyčiai. Tačiau dabar nuspręsta ją perduoti nepriklausomai Ukrainos stačiatikių bažnyčiai.

Ukrainiečiai teigia, kad toks sprendimas susijęs ne su religija, o pirmiausia su politika, nes Maskvos patriarchato dvasininkai Ukrainoje neretai demonstravo savo palankumą Kremliui.

Maskvos patriarchato Ukrainos stačiatikių bažnyčios metropolitas Pavlo Lebedas – ne išimtis. Jis ne tik nepasmerkė Rusijos agresijos prieš Ukrainą, kaltino Kyjivą „išprovokavus konfliktą“, bet galiausiai prakeikė ir šalies prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

Kodėl „Paša Mercedes“?

Pavlo Lebedas ilgą laiką buvo kritikuojamas dėl savo pomėgio brangiems automobiliams, ypač S klasės „Mercedes-Benz“. 2011 m. jis pavadino žurnalistą psichiškai nesveiku, kai šis paprašė jo pakomentuoti žiniasklaidoje paskelbtas jo automobilio nuotraukas.

Ukrainos valdžiai priėmus sprendimą dėl Kyjivo Pečorų lauros, metropolitas nenorėjo iš jos išeiti. Ragino savo šalininkus rinktis prie šventyklos ir ginti jį.

2012 m. po klausimo apie „prabangius kunigų automobilius“ jis užsipuolė žurnalistę, užlaužė jai rankas ir atėmė mobilųjį telefoną, kuriuo ji įrašinėjo komentarą. Po šios istorijos paviešinimo jis grąžino telefoną kartu su šokolado plytele ir ikona, tačiau patys įrašai dingo.

AP/„Scanpix“ nuotr./Metropolitas Pavlo
AP/„Scanpix“ nuotr./Metropolitas Pavlo

2015 m. metropolito vairuotojas pažeidė kelių eismo taisykles, už tai jį sustabdė policija. Teisėsaugininkai pareikalavo parodyti vairuotojo pažymėjimą. Reaguodamas į tai dvasininkas išlipo iš automobilio ir pasakė: „Jei leisiu, pasiimsite... Jei neleisiu, tai neimsite“. Po to jis ir vairuotojas tiesiog nuvažiavo, nepaisydami policijos reikalavimų.

Mėgsta prabangą

Metropolitas Pavlo turi brangią valdą Voronkovo kaime netoli Kyjivo, kuri vertinama 1,3 mln. dolerių. Jo kaimynas yra kolega dvasininkas Varsonofijus, kuris buvo Pečorų lauros vyriausiasis buhalteris. Be to, Pavlo turi prabangų namą Pečerske ir butą Voronkove.

Tačiau prieš keletą dienų žurnalistų klausiamas apie namų areštą ir jo atlikimo vietą metropolitas tikino, kad prie Kyjivo turi „kuklų namelį“.

2018 m. dvasininkas sakė, kad „Krymas niekada nebuvo ukrainietiškas“.

Ukrainos valdžiai priėmus sprendimą dėl Kyjivo Pečorų lauros, metropolitas nenorėjo iš jos išeiti. Ragino savo šalininkus rinktis prie šventyklos ir ginti jį. Tai sulaukė nemažai žiniasklaidos dėmesio, dėl kurio dvasininkas ir vėl pateko į skandalą.

Metropolitas Pavlo
Metropolitas Pavlo

Balandžio 1 d. Pavlo buvo pastebėtas dėvintis „Louis Vuitton“ šaliką. Toks aksesuaras kainuoja beveik 700 dolerių. Nuotrauką paskelbė aktyvistas Serhijus Sternenka.

Žurnalistams pro akis nepraslydo ir prabangus metropolito laikrodis, kurio kaina siekia beveik 40 tūkst. eurų. Taip pat naujausias telefonas „iPhone“.

Nepasmerkė karo

Nepaisant kruvino Rusijos karo prieš Ukrainą, metropolitas Pavlo nėra pasakęs nė vieno blogo žodžio apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ar Rusijos vadovybę. Tuo pat metu jis aktyviai reiškė prakeiksmus Ukrainos valdžiai ir žurnalistams.

Dvasininkas buvo 2013 m. prasidėjusios revoliucijos Ukrainoje priešininkas. 2013 m. gruodį per apskritojo stalo diskusiją apie Euromaidaną pritarė policijos, sumušusios studentus, veiksmams. Manė, kad studentams buvo sumokėta už mitingą Kyjive.

2018 m. dvasininkas sakė, kad „Krymas niekada nebuvo ukrainietiškas“. Paklaustas, su kuo kariauja Ukraina, atsakė, kad nėra dalyvavęs kare, todėl negali pateikti atsakymo.

Dar po metų interviu laikraščiui „Segodnia“ metropolitas Pavlo pavadino Ukrainą karo Donbase agresore. Jis pats pasisako už vienybės su Rusija būtinybę.

Stopkadras/Metropolito namas
Stopkadras/Metropolito namas

2022 m. vasario 24 d. Rusijai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, metropolitas Pavlo nepasmerkė Rusijos veiksmų. Jis dėl karo kaltino pačius ukrainiečius, kurie, jo žodžiais tariant, „dabar gauna naudos“.

Šių metų kovo pabaigoje jis atsisakė pasakyti, kad Rusija užpuolė Ukrainą. Be to, balandžio 1 d. Ukrainos Saugumo tarnyba paskelbė metropolito pokalbių įrašus. Privačiuose pokalbiuose jis palaikė Chersono okupaciją. Jis sakė, kad Amerika kariauja prieš Rusiją ir kad Ukraina pati išprovokavo karą. Teigė, kad Rusija iš tiesų smogė biolaboratorijoms, ir ragino tikinčiuosius pagerbti Maskvos patriarchą Kirilą.

Galiausiai Ukrainos valdžiai nusprendus perduoti Kyjivo Pečorų laurą nepriklausomai Ukrainos stačiatikių bažnyčiai, metropolitas Pavlo pareiškė, kad V.Zelenskis „ir visa jo svita turėtų bijoti Dievo bausmės“.

Dvasininko biografija

Metropolitas Pavlo gimė Rivnės srityje, pasaulietinį išsilavinimą įgijo Lucke, religinį išsilavinimą – Maskvos dvasinėje seminarijoje. Baigęs seminariją Pavlo tapo Volynės Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios rektoriumi ir jau pirmoje darbovietėje iš karto pateko į skandalą. Jam dirbant bažnyčioje buvo sunaikintas unikalus XVIII a. barokinis ikonostasas.

Ateityje tokių skandalų bus dešimtys. Būsimasis metropolitas spėjo eiti ne tik bažnytines, bet ir pasaulietines pareigas. 2008 m. Pavelas tapo Kyjivo miesto tarybos nariu sveikatos ir socialinės apsaugos klausimais, gavo deputato mandatą kaip prorusiškojo Viktoro Janukovyčiaus Regionų partijos narys.

2012–2013 m. dvasininkas reguliariai praleisdavo Kyjivo tarybos posėdžius, tačiau balsuojant buvo naudojamasi jo deputato kortele, o tai sukėlė konfliktą tarp sostinės deputatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius