Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvos ukrainiečių literatūros bibliotekos vadovė pripažinta kalta dėl „ekstremizmo“

Rusijos teismas pirmadienį buvusią ukrainiečių literatūros bibliotekos vadovę pripažino kalta dėl „ekstremizmo“, o kritikai šią didelio atgarsio sulaukusią bylą pavadino raganų medžiokle.
Natalija Šarina
Maskvos ukrainiečių literatūros bibliotekos vadovė pripažinta kalta dėl „ekstremizmo“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Rusija

59 metų Natalijai Šarinai buvo skirta ketverių metų lygtinė laisvės atėmimo bausmė už tai, kad ji esą kurstė etninę neapykantą prieš rusus laikydama bibliotekoje uždraustų nacionalistinių pažiūrų ukrainiečių rašytojo Dmytro Korčynskio „ekstremistinių“ kūrinių. Be to, ji buvo pripažinta kalta dėl atskiro kaltinimo lėšų pasisavinimu.

N.Šarinai baudžiamoji byla buvo iškelta esant pašlijusiems Rusijos ir Ukrainos santykiams. Tarp abiejų šalių tvyro didelė įtampa dėl 2014 metais Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos ir teikiamo palaikymo ginkluotiems separatistams Rytų Ukrainoje.

Paskelbus teismo nuosprendį moteris pareiškė, kad tai buvo „politinė byla“. Tarptautinė organizacija „Amnesty International“ savo ruožtu pavadino ją politine kaline.

„Nė vienos iš paminėtų knygų nebuvo nei skaitykloje, nei mūsų sandėliuose, – sakė ji žurnalistams. – Verdiktas realybėje neturi jokio pagrindo.“

N.Šarina: „Nė vienos iš paminėtų knygų nebuvo nei skaitykloje, nei mūsų sandėliuose. Verdiktas realybėje neturi jokio pagrindo.“

„Ši itin politizuota byla visiškai kertasi su teisingumu ir pabrėžia rimtas Rusijos teismų sistemos nepriklausomybės spragas“, – sakė „Amnesty International“ Europos ir Vidurio Azijos padalinio direktoriaus pavaduotojas Denisas Krivošejevas.

„Kaltintojai pasinaudojo itin įtempta antiukrainietiška atmosfera, kuri šiuo metu vyrauja Rusijoje“, – sakė jis pranešime.

N.Šarina buvo sulaikyta 2015-ųjų spalį po kratos bibliotekoje, per kurią, anot tyrėjų, buvo rasta ekstremistinio turinio D.Korčynskio kūrinių.

Šis rašytojas dalyvavo kruvinuose protestuose Kijeve, per kuriuos 2014 metų vasarį buvo nuverstas tuometinis Kremliaus remiamas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius. D.Korčynskio kūriniai Maskvoje yra uždrausti, nes jų turinys laikomas „ekstremistiniu“ ir „antirusiška propaganda“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius