Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mastrichto sutarties 25-ąsias metines ES mini be didelių iškilmių

Praėjus ketvirčiui šimtmečio po viršūnių susitikimo Olandijos mieste Mastrichte, žymėjusiam euro ir Europos Sąjungos įkūrimą, Bendrija penktadienį šią sukaktį minės be didelių iškilmių, kovodama su virtine krizių.
Prieš 25 metus pasirašyta ES Mastrichto sutartis
Prieš 25 metus pasirašyta ES Mastrichto sutartis / „Twitter“ nuotr.

Artėjant Didžiosios Britanijos išstojimui („Brexit“), kylant populizmo bangai ir nesiliaujant problemoms dėl bendrosios valiutos Europos Sąjunga surengs tik nedidelę ceremoniją, per kurią kalbas sakys svarbūs veikėjai, įskaitant Europos Komisijos pirmininką Jeaną-Claude'ą Junckerį.

Per istorinį 1991 metų gruodžio 9-osios susitikimą, kuriame dalyvavo iškilios asmenybės, tarp jų tuometis Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis ir Prancūzijos prezidentas Francois Mitterrand'as buvo padarytas didžiulis šuolis Europos integracijoje.

Dabartinės nuotaikos Bendrijoje nuo anų laikų skiriasi kaip diena nuo nakties.

Nors didesnės iškilmės planuojamos vasario 7 dieną, kai bus minimos tikrojo Mastrichto sutarties pasirašymo 25-osios metinės, nedidelis penktadienio renginys byloja, kad Bendriją kamuoja vidinės abejonės.

J.C.Junckeris teoriškai turi dvigubą progą švęsti – šį penktadienį yra jo 62-asis gimtadienis.

„Po Romos sutarties, Mastrichto sutartis yra svarbiausias istorijoje Europos Sąjungos susitarimas“, – sakė J.C.Junckeris per interviu, publikuotą anksčiau šią savaitę.

Mastrichto sutarties pasirašymo metu buvęs Liuksemburgo finansų ministru, J.C.Junckeris teoriškai turi dvigubą progą švęsti – šį penktadienį yra jo 62-asis gimtadienis. Be to, jis yra vienintelis Mastrichto susitikime dalyvavęs asmuo, kuris tebeužsiima aktyvia politika.

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas bei Eurogrupės vadovas ir Nyderlandų finansų ministras Jeroenas Dijsselbloemas, vadovaujantis 19 euro zonos finansų ministrų, taip pat sakys kalbas per minėjimą.

Mastrichto sutartis išties turėjo nemažų problemų, nes per Prancūzijoje surengtą referendumą jai buvo pritarta tik labai mažu balsų skirtumu. Danijoje ji buvo keliskart atmesta, kol, priėmus kelias šios šalies pasiūlytas pataisas, ji pagaliau įsigaliojo 1993 metų lapkritį.

Visgi tai buvo didžiulis žingsnis į priekį, kuriuo pokarinis žemyną vienijantis projektas – 12 narių turinti Europos Ekonominė Bendrija, įkurta 1957 metais pasirašius Romos sutartį – oficialiai tapo Europos Sąjunga.

„Tebekenčiame“

Per susitikimą nedideliame Nyderlandų mieste šalia Belgijos ir Vokietijos sienų taip pat buvo padėtas pagrindas bendrosios Europos valiutos, euro, įkūrimui. Šis projektas fizinę formą įgavo 2002 metų sausio 1 dieną.

Tačiau Mastrichto sutartis taip pat buvo ir pokyčių ženklas. Britanija nesutiko su socialiniams klausimams skirto skyriaus nuostatomis dėl darbuotojų teisių. Tai buvo pirmasis iš daugelio nesutarimų visoje ES, kurių kulminacija tapo šių metų birželio 23-ąją įvykęs referendumas dėl „Brexit“.

Europos politikos ekspertas Julianas Rappoldas iš Vokietijos užsienio ryšių tarybos sakė, kad „sutartis tikrai nebuvo tobula“.

Dabar, kai ES turi 28 labai skirtingas nares, o euroskeptiškai nusiteikę populistai pirmauja visuomenės apklausose, uždavinys rasti bendrumo atrodo sudėtingesnis nei kada nors anksčiau.

Dabar, kai ES turi 28 labai skirtingas nares, o euroskeptiškai nusiteikę populistai pirmauja visuomenės apklausose, uždavinys rasti bendrumo atrodo sudėtingesnis nei kada nors anksčiau.

Vis dėlto J.-C.Junckeris sakė, kad Mastrichto sutarties trūkumas – kad integracijos buvo per mažai, o ne per daug.

„Tebesigailiu, kad nesuintensyvinome pastangų realiai koordinuoti ekonomikos, biudžeto ir iždo politikos koordinaciją“, – sakė jis penktadienio sukakties minėjimo renginį organizuojantiems olandams.

„Faktas, kad turėdami tą pačią valiutą, turite būti įsipareigoję tam pačiam likimui, o toks pats likimas reiškia, kad turite koordinuoti, jeigu ne harmonizuoti, skirtingas savo nacionalinių politinių veiksmų dimensijas“, – sakė jis.

„Nepadarėme to anuomet ir dabar tebekenčiame nuo šio trūkumo“, – pridūrė jis

2019 metais, po planuojamo Britanijos išstojimo, Bendrijoje liks 27 valstybės, kurios dabar bando ieškoti naujų idėjų Europai. Tarp jų svarstomas ir glaudesnis bendradarbiavimas gynybos srityje, pripažįstant, kad ES krečia krizė.

Tačiau artėjant 2017 metais vyksiantiems rinkimams Prancūzijoje ir Vokietijoje, daugelis tų pokyčių turės palaukti, nes abejonės dėl ES išlikimo verčia daugelį svarstyti, ar jos išvis bus įgyvendintos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius