Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mąstys, kaip įtikinti Iraną

Didžiosios Britanijos, Jungtinių Valstijų, Vokietijos, Prancūzijos, Kinijos ir Rusijos atstovai trečiadienį ketina aptarti Irano klausimą. Šis susitikimas – dalis įprastų diskusijų, kuriomis siekiama rasti būdą, kaip įtikinti Teheraną nutraukti urano sodrinimą, rašo BBC.
 Irano prezidentas Mahmoudas Ahnadinejadas.
Irano prezidentas Mahmoudas Ahnadinejadas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Iranas

Iranas tikina, kad jo branduolinė programa yra skirta civiliniams, o ne karo poreikiams patenkinti. Tačiau Vakarų valstybės baiminasi, kad Teheranas siekia susikurti atominį ginklą.

Šešetuko pokalbis vyks praėjus dienai, kai Iranas į orbitą paleido pirmąjį savo gamybos palydovą. Pasak šalies atstovų, palydovas, kurį į orbitą iškėlė Irano gamybos raketa nešėja „Safir-2“, skirta tyrimams ir telekomunikacijoms. Tačiau JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija viešai išreiškė susirūpinimą, kad šis Teherano pasiekimas gali būti žingsnis kuriant balistines raketas.

Trečiadienio diskusijos vyks Vokietijos Viesbadeno mieste.

Tiesioginiai pokalbiai?

Jungtinės Tautos, atsižvelgdamas į Vakarų valstybių nuogąstavimus, esą Teheranas siekia pasigaminti atominį ginklą, įvedė Iranui sankcijų. Tačiau iki šiol nei grasinimai griežtesnėmis sankcijomis, nei tam tikri ekonominiai pasiūlymai neįtikino Irano sustabdyti urano sodrinimą.

Jungtinių Valstijų prezidento postą užėmus Barackui Obamai spėjama, kad bus pasirinkta nauja prieiga prie Teherano. Kaip rašo BBC, manoma, kad ši prieiga bus aptarta Vokietijoje.

B.Obamas kiek seniau yra teigęs, kad paremtų tiesioginius JAV pokalbius su Iranu dėl pastarojo branduolinės programos ir kad paremtų tokius pokalbius be išankstinių sąlygų. Tačiau galingiausios pasaulio valstybės lyderis pažymėjo, kad Iranas taip pat privalės parodyti savo lankstumą.

Prieš trečiadienio susitikimą JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pareiškė, kad Iranas turi galimybę „žengti į priekį ir tapti našiu tarptautinės bendruomenės nariu“. Cituodama B.Obamos inauguracinę kalbą, ji sakė, kad tarptautinė bendruomenė „tiesia savo ranką Teheranui“, bet Iranas turi „atgniaužti savo kumštį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius