Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 16 /11:36

Mažiausiai 11 žmonių žuvo per koalicijos antskrydį Jemene

Vos 48 valandos po vaikų gyvybių pareikalavusių smūgių pirmadienį Jemene per arabų koalicijos antskrydį buvo smogta ligoninei, žuvo mažiausiai 11 žmonių, o dar daugiau kaip 19 buvo sužeisti, pranešė organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF).
Bombarduojama Jemeno sostinė Sana
Bombarduojama Jemeno sostinė Sana / „Scanpix“/AP nuotr.

MSF nurodė, kad per sprogimą buvo „iš dalies sugriauta“ ligoninė Abse sukilėlių kontroliuojamoje Hadžos provincijoje. Tai ketvirtas smūgis šios provincijos objektams per mažiau nei metus.

JAV ir „Amnesty International“ atskirai pasmerkė tą ataką.

Devyni žmonės, tarp jų – MSF darbuotojas, žuvo per patį sprogimą, o dar du pacientai mirė vežami į kitą kliniką.

„Per karą, kuris nerodė jokios pagarbos medicinos įstaigoms ar pacientams, dar kartą buvo subombarduota visiškai funkcionuojanti, pacientų ir MSF vietos bei tarptautinių darbuotojų pilna ligoninė“, – sakoma MSF padalinio Jemene atstovės Teresos Sancristoval pareiškime.

Ligoninės GPS koordinatės buvo „ne kartą nurodytos visoms konflikto šalims, tarp jų – Saudo Arabijos vadovaujamai koalicijai, ir jos vieta buvo gerai žinoma“, priduriama pareiškime.

Jemeno vyriausybę remianti koalicija nuo 2015 metų kovo kovoja su Irano remiamais sukilėliais, kurie užėmė Saną ir kitas šalies dalis.

Anksčiau šį mėnesį koalicija pripažino „trūkumus“ per du iš aštuonių atvejų, kuriuos ji tyrė iš Jungtinių Tautų (JT) pasmerktų smūgių civiliniams taikiniams Jemene.

Pirmadienį koalicija pažadėjo ištirti dar vieną ataką, per kurią, pasak MSF, šį savaitgalį mokykloje sukilėlių kontroliuojamoje šiaurinėje Saados provincijoje žuvo 10 vaikų.

T.Sancristoval sakė, jog, „regis, nieko nedaroma, kad konflikte Jemene dalyvaujančios šalys gerbtų medicinos darbuotojus ir pacientus“.

Londone įsikūrusi organizacija „Amnesty International“ ligoninės Jemene subombardavimą pavadino „bjauriu aktu, kuris, regis, yra naujausias iš virtinės neteisėtų atakų prieš ligonines, akcentuojantis nerimą keliantį civilių (gyventojų) gyvybių nepaisymo modelį“.

JT nurodo, kad nuo praėjusių metų kovo mėnesio Jemene žuvo daugiau kaip 6 400 žmonių, daugiausia – civilių gyventojų.

Saudo Arabija pradės tyrimą

Pagrindinis Saudo Arabijos sąjungininkas Vašingtonas pasmerkė ataką, įvykusią praėjus mažiau nei 48 valandoms po antskrydžio prieš mokyklą kaimyninėje sukilėlių kontroliuojamoje Sados provincijoje, kurio metu, pasak MSF, žuvo 10 vaikų.

Kadangi kilo kritikos banga dėl bombardavimo civilių aukų, koalicija sukūrė nuolatinę tyrimų grupę.

„Jungtinė incidentų vertinimo grupė (JIAT) girdėjo pranešimus apie antskrydį prieš ligoninę Hadžos provincijoje ir skubiai pradeda nepriklausomą tyrimą dėl jų“, – sakė komanda vėlų pirmadienį.

Grupė „gaus daugiau informacijos iš MSF ir paviešins tyrimo rezultatus“, sakoma oficialios Saudo Arabijos spaudos agentūros paskelbtame pranešime.

JIAT sakė, kad ji taip pat tiria šeštadienį vykusias atakas prieš mokyklą Sados provincijoje. Koalicija paneigė, jog taikėsi į mokyklą, ir sakė, kad ji atakavo sukilėlių stovyklą, rengiančią nepilnamečius karius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius