Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Mažina dujų eksportą per Ukrainą (atnaujinta 12.27 val.)

Rusijos dujų tiekimas per Ukrainą į Bulgariją, Graikiją, Turkiją ir Makedoniją antradienio naktį buvo nutrauktas, pranešė Bulgarijos radijo stotis „Darik radio“.
„Gazprom“
„Gazprom“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl susidariusios situacijos sušaukta Saugumo ir krizinių situacijų valdymo taryba prie Bulgarijos ekonomikos ministerijos.

Dujų tiekimas į Bulgarijos nacionalinę rinką iš saugyklos Čirene padidėjo iki 4,3 mln. kubinių metrų per dieną. To imtasi siekiant patenkinti minimalius Bulgarijos poreikius energetikos srityje.

Tikimasi, kad artimiausiu metu Bulgarijos Vyriausybės vadovas Sergejus Staniševas sušauks ministrų tarybos operatyvinį pasitarimą.

Makedonijos žiniasklaida mano, kad dujų atsargų šalyje pakaks tik dviem dienoms.

Europos Komisija: stygius negresia

Kiek anksčiau Europos Komisija pareiškė, kad Europos bendrovėms ir vartotojams dujų stygius kol kas negresia, tačiau įspėjo, jog situacija bet kada gali pasikeisti.

„Iki šiol vartotojai nenukentėjo, dujų tiekimo vartotojams Europoje pertrūkių kol kas nėra. Tačiau situacija gali pasikeisti bet kurią minutę, bet kurią valandą. Bet ir tada nematome jokio realaus dujų tiekimo pertrūkių pavojaus“, – sakė Ferranas Tarradellasas Espuny, pažymėdamas, kad „žydrojo kuro“ atsargos ES šalyse „gana įspūdingos“.

F.T. Espuny pažymėjo, kad kai kurios 27 šalių Bendrijos narės jau pranešė apie Rusijos dujų tiekimo pertrūkius.

ES ne kartą pabrėžė, kad nebus Kijevo ir Maskvos ginčo tarpininkė. Tačiau Bendrijos atstovai tebeveda derybas su abiem šalimis dėl konflikto, ragindami kuo greičiau išspręsti ginčą.

„Kadangi mes esame pagrindinė rinka dujoms iš Rusijos... mes akivaizdžiai suinteresuoti, kad jie kuo greičiau pasiektų susitarimą“, – sakė Europos Komisijos atstovas Johannesas Laitenbergeris.

Valstybės stebi importą

Europos Sąjungos (ES) valstybės narės atidžiai stebi savo dujų importą, kai Rusijos dujų gigantė bendrovė „Gazprom“ pranešė ketinanti penktadaliu sumažinti dujų eksportą per Ukrainos vamzdynus, rašo BBC.

Pasak „Gazprom“, eksportuojamų dujų kiekis mažinamas siekiant kompensuoti nuostolius, patirtus Ukrainai vagiant dujas.

Praėjusią savaitę dėl neapmokėtų skolų už dujas ir nepavykusių derybų dėl dujų kainos Ukrainai 2009-aisiais, Maskva nutraukė dujų tiekimą Kijevui. Bendrovės „Naftogaz“ tinklalapyje paskelbtame pranešime taip pat įvardytos devynios valstybės, tokios kaip Vokietija, Lenkija bei Vengrija, kurioms  dujų importas taip pat sumažės.

Europos Komisija pareiškė, kad Europos bendrovėms ir vartotojams dujų stygius kol kas negresia. Tačiau įspėjo, kad situacija bet kada gali pasikeisti.

„Jei Europos vartotojai gaus mažesnį kiekį natūralių dujų, visos pretenzijos turi būti skirtos „Gazprom“, rašoma „Naftogaz“ pareiškime.

Kiek vėliau Bulgarijos energijos ministras pareiškė, kad dujų tiekimas Bulgarijai, Graikijai, Turkijai ir Makedonijai jau sumažėjęs.

Austrija, Prancūzija ir Vokietija kol kas nejaučia, kad sumažėjo dujų iš Rusijos tiekimas, pirmadienį pranešė šalių vyriausybių ir didžiausių energetikos bendrovių atstovai.

Čekija pranešė, kad tiekimas vėl normalus, nors sekmadienį buvo sumažėjęs 5 procentais.

Ukraina informavo Vengriją, kad pirmadienį jai bus pateikta 30 mln. kubinių metrų, o ne 38 mln. kubinių metrų dujų. Maždaug trys ketvirtadaliai visų Vengrijos sunaudojamų dujų gaunami dujotiekiu iš Rusijos per Ukrainą.

Pirmadienį Lenkija vėl pranešė, kad 5 proc. sumažėjo Rusijos dujų tiekimas, sakoma didžiausios Lenkijoje dujų skirstytojos PGNiG pareiškime.

Per Ukrainą nutiestais vamzdynais ES valstybes pasiekia penktadalis reikalingų dujų. Apie nuo sausio 1 d. sumažėjusį importuojamų dujų kiekį pranešė kelios Bendrijos narės.

„Pavogtos dujos“

Sprendimas sumažinti dujų, kitas šalis pasiekiančių per Ukrainos vamzdynus, kiekį penktadaliu priimtas po Rusijos premjero Vladimiro Putino pokalbių su „Gazprom“ vadovu Aleksejumi Mileriu. Pastarasis rekomendavo, kad dujų tiekimas per Ukrainą būtų sumažintas „tokiu kiekiu, kiek Ukraina pavogė, tai yra 65,3 mln. kubinių metrų dujų“. „Gazprom“ vadovas pridūrė, kad ateityje eksportuojamų dujų kiekis turėtų būti peržiūrimas kiekvieną dieną ir koreguojamas atsižvelgiant į tai, kiek dujų Kijevas vėl pavogs.

„Sumažinkite eksportuojamų dujų kiekį nuo šiandienos“, – pirmadienį V.Putinas sakė A.Mileriui.

Savo ruožtu Ukraina neigia vogusi dujas ir tvirtina, kad dujų tiekimas Europai sutriko dėl techninių problemų. Bendrovė „Gazprom“, kurios didžioji dalis akcijų priklauso valstybei, pranešė, kad eksportuojamų dujų kiekį Europai kompensuos kitais dujų eksporto kanalais.

Ginčas tarp Rusijos ir Ukrainos stiprėja jau kelias savaites. „Gazprom“ tvirtina, kad Ukraina jam skolinga pinigų, tuo tarpu Kijevas tikina skolas grąžinęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje