-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„McDonald's“ atstovai gina „nulio valandų“ darbo sutartis

Didžiausias Didžiojoje Britanijoje greitojo maisto restoranų tinklas „McDonald's“ su 90 proc. darbuotojų pasirašė prieštaringai vertinamas „nulio valandų“ darbo sutartis.
„McDonalds“
„McDonald's“ / boredpanda.com nuotr.

83 tūkst. arba 90 proc. visų 1200 restoranų Didžiojoje Britanijoje dirbančių darbuotojų dabar dirba pagal „nulio valandų“ darbo sutartis. Tokios sutartys kritikuojamos, nes nesuteikia darbuotojams jokių garantijų ir jokių nuolatinių pajamų.

„Dirbant pagal „nulio valandų“ sutartis, darbdavys darbuotojui neprivalo duoti darbo arba duoda per daug – niekas jam netrukdo priversti darbuotoją dirbti daugiau nei nustatytas 48 valandas per savaitę“, – sutartį kritikavo Leiboristų partijos atstove Alison McGovern.

Tiesa, yra ir tokių, kurie tikina, kad „nulio valandų“ sutartys suteikia darbovietei daugiau lankstumo ir įsidarbinti gali studentai, mažus vaikus auginantys tėvai ir pan. O lankstumas – vienas iš svarbiausių stiprios šalies ekonomikos elementų.

Anot „McDonald's“ atstovų, būsimi darbuotojai darbo pokalbio metu yra paklausiami, kuriomis savaitės dienomis gali dirbti, rašo guardian.co.uk.

„Darbo grafikas yra sudaromas iš anksto, taigi nėra taip, kad darbuotojas gali būti iškviestas bet kada. Daugiausiai pagal „nulio valandų“ sutartys dirbančių asmenų – studentai, jauni tėvai“, – teigė kita Leiboristų partijos narė Andy Sawford.

„McDonald's“ tokias darbo sutartis siūlo jau nuo 1974 metų. „McDonald's“ atstovai tikina, kad „nulio valandų“ sutartis tikrai nereiškia, kad darbuotojui nesuteikiamos jokios socialinės garantijos – visi darbuotojai yra drausti, jiems suteikiamos nuolaidos, skatinamosios premijos ir pan. Be to, jeigu sutarys būtų sunaikinamos, darbo netektų tie, kurių užimtumas keičiasi kiekvieną savaitę.

„McDonald's“ pavyzdžiu seka ir kitos įmonės, pavyzdžiui, „Subways“, „Sports Direct“ ir t.t.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius