-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Medvedevas: Rusija taps pasauline valstybe nauju pagrindu

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas ketvirtadienį paragino savo šalį sparčiau modernizuotis, bet pabrėžė, kad tai turėtų vykti remiantis iš principo nauju pamatu – demokratinių institucijų ir rinkos ekonomikos plėtra.
Dmitrijus Medvedevas
Dmitrijus Medvedevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savo metiniame kreipimesi, kurį perskaitė parlamente, D.Medvedevas sakė, jog Rusija turi diversifikuoti savo ekonomiką, kad nebūtų vien žaliavų eksportuotoja, ir siekti tapti pasaulyje įtakinga galia.

„XXI amžiuje mūsų šaliai vėl reikia visapusiško modernizavimo ir tai bus pirma per mūsų istoriją modernizacijos patirtis, grindžiama demokratijos vertybėmis ir institucijomis“, – pažymėjo D.Medvedevas.

Prezidentas pridūrė, kad jo administracijos tikslas yra paversti Rusiją „protingų, laisvų ir atsakingų žmonių“ visuomene.

Rusijos lyderio nuomone, šalies prestižo negalima „iki begalybės“ grįsti praeities pasiekimais, tarp kurių yra naftos ir dujų gavybos kompleksai, branduoliniai ginklai, pramoninė ir komunalinė infrastruktūra.„Visi mes esame vieningi mažiausiai vienu klausimu: reikia pokyčių“, – pareiškė D.Medvedevas, kurio komentaras priminė JAV prezidento Baracko Obamos rinkimų kampanijos šūkį.

Rusijos lyderio nuomone, šalies prestižo negalima „iki begalybės“ grįsti praeities pasiekimais, tarp kurių yra naftos ir dujų gavybos kompleksai, branduoliniai ginklai, pramoninė ir komunalinė infrastruktūra. Visa tai didele dalimi sukūrė sovietų specialistai, kitaip tariant, „ne mes“, visa tai sparčiai sensta, pabrėžė jis.

„Vietoj primityvaus žaliavų ūkio mes sukursime protingą ekonomiką, gaminančią unikalias žinias, naujus daiktus ir technologijas, naudingas žmonėms. Vietoj archajiškos visuomenės, kurioje vadai galvoja ir sprendžia už visus, tapsime protingų, laisvų ir atsakingų žmonių visuomene“, – sakė prezidentas.

Rinkimai ir partijos

D.Medvedevas, skaitydamas pranešimą Federaliniam Susirinkimui, pasidžiaugė šalyje esama daugiapartine sistema, o kovoti su piktnaudžiavimais rinkimuose pavedė elektroninėms technologijoms.

D.Medvedevas plačiau gvildeno temą, kokie būtini rinkimų sistemos pakeitimai, apie kurios krizę opozicija vėl prakalbo po regioninių ir municipalinių rinkimų Rusijoje spalio 11 dieną.

Prezidentas leido suprasti apskritai esąs patenkintas dabartine rinkimų sistema.

„Politinės partijos, kurios šiandien veikia mūsų šalyje, išlaikė laiko išbandymą, jos sustiprėjo kovodamos dėl rinkėjų balsų, išsikovojo pasitikėjimą, tapo iš tikrųjų masinės. Jų programos aprėpia visą visuomenėje esamų politinių pažiūrų spektrą“, – pareiškė D.Medvedevas.

Kardinaliausia iš prezidento pasiūlytų rinkimų sistemos reformų – siūlymas atsisakyti rinkti parašus kaip „metodo duoti leidimą partijai dalyvauti rinkimuose“.

Kalbėdamas apie klastojimus per balsavimą prezidentas tik pareiškė, jog reikia „išnagrinėti pažymėjimų balsuoti ne pagal gyvenamąją vietą išdavimo praktiką“ ir imtis būtinų priemonių, kad būtų užkirstas kelias „neteisėtoms manipuliacijoms“, taip pat parengti „spartesnio rinkimų sistemos aprūpinimo techninėmis priemonėmis“ programą. Prezidentas mano, kad įdiegtos elektroninės balsų skaičiavimo priemonės visoje šalyje „padės kovoti su piktnaudžiavimais“.

Kremliaus Georgijaus salėje, kur kalbėjo D.Medvedevas, buvo ir komunistų lyderis Genadijus Ziuganovas, grasinęs boikotuoti prezidento pranešimą dėl to, kad, jo nuomone, Rusijos komunistų partija šmeižiama per televiziją, ir CK vadovas Vladimiras Čiurovas, kurį atleisti iš pareigų po spalio 11 dienos rinkimų siekė opozicija.

Kardinaliausia iš prezidento pasiūlytų rinkimų sistemos reformų – jo siūlymas atsisakyti rinkti parašus kaip „metodo duoti leidimą partijai dalyvauti rinkimuose“.Baigdamas pranešimo dalį, skirtą rinkimams ir partijoms, D.Medvedevas įspėjo: „Demokratijos stiprinimas nereiškia teisėtvarkos susilpnėjimo.“ Pasak jo, bet kuriems mėginimams destabilizuoti situaciją ir suskaldyti visuomenę bus užkirstas kelias. „Įstatymai vieni visiems – ir valdančiosioms, ir opozicinėms partijoms“, – pareiškė jis.

„Sodinti reikia“

D.Medvedevas pažadėjo, kad nuo 2010 metų įsigalios du įstatymai, priimti siekiant, kad valstybės struktūros būtų skaidresnės.

„Kad būtų galima sėkmingai kovoti su korupcija, visos valstybinio valdymo sferos turi būti atvirtos visuomenei“, – pareiškė jis.

Pasak jo, nuo kitų metų bus įvesta tvarka skelbti informaciją apie teismų veiklą internete.

Korupcijos mastą šalyje prezidentas iliustravo statistikos duomenimis: per pusę metų šalyje užregistruota 4,5 tūkst. bylų dėl korupcijos, nuteisti 532 valdžios institucijų atstovai ir daugiau kaip 700 teisėsaugos institucijų darbuotojų.

„Šie skaičiai rodo (korupcijos) mastą, bet vien sodinant problemos negalima išspręsti, – pareiškė D.Medvedevas. – Tačiau sodinti reikia.“

Telekomunikacijos ir branduolinės technologijos

Pasak D.Medvedevo, „įprotis gyventi iš eksporto“ (matyt, pirmiausia iš žaliavų eksporto), kaip ir anksčiau, stabdo šalies inovacinę raidą. „Mūsų produkcijos konkurencingumas gėdingai žemas“, – pareiškė prezidentas.

Kalbėdamas apie šalies modernizaciją, jis atskirai pabrėžė būtinybę efektyviau naudoti energiją, plėtoti mokslą ir kai kurias technologijas: pirmiausia branduolines, kosmines ir komunikacines.

Reikia išnagrinėti galimybę sumažinti laiko juostų skaičių. Žinoma, reikia apskaičiuoti visus tokio sprendimo padarinius“, – pareiškė Rusijos prezidentas.„Iki 2014 metų turėsime naujos kartos reaktorius ir branduolinį kurą, kurio reikia ir šalies, ir užsienio gamintojams“, – pareiškė D.Medvedevas.

Be to, prezidentas pridūrė, kad visoje Rusijos teritorijoje per penkerius metus reikia užtikrinti kuo platesnę prieigą prie interneto, pereiti prie skaitmeninės televizijos ir ketvirtosios kartos mobiliojo ryšio tinklo.

„Rusija, kuri driekiasi per 11-a laiko juostų, turi tapti svarbiausia pasaulinės informacijos struktūros grandimi“, – pareiškė D.Medvedevas.

Beje, D.Medvedevas užsimojo reformuoti šalies padalijimą į laiko juostas. Jis mano, kad būtina išnagrinėti galimybę sumažinti laiko juostų Rusijos Federacijoje skaičių, taip pat perėjimų į vasaros ir žiemos laiką tikslingumą.

„Reikia išnagrinėti galimybę sumažinti laiko juostų skaičių. Žinoma, reikia apskaičiuoti visus tokio sprendimo padarinius“, – pareiškė jis.

Pasak valstybės vadovo, „tai pasakytina ir apie perėjimų į vasaros ir žiemos laiką tikslingumą“.

D.Medvedevas pridūrė, jog pastaruoju atveju taip pat reikia palyginti naudą ekonomikai ir akivaizdžius nepatogumus.

„Mes įpratome didžiuotis jų (laiko juostų) skaičiumi, nes tai, mūsų nuomone, rodė, kokia didelė mūsų šalis. Iš tikrųjų taip ir yra“, – sakė D.Medvedevas.

„Bet ar mes kada nors rimtai susimąstėme, kiek efektyvus toks smulkus padalijimas valdant šalį, ar nereikia dėl to naudoti pernelyg brangių technologijų“, – pažymėjo valstybės vadovas.

Pasak jo, „kitų šalių – JAV, Kinijos – pavyzdžiai rodo, kad galima apsieiti ir esant mažesniam laiko skirtumui“.

Pagal nacionalinius įstatymus Rusijos Federacijos teritorija yra 11-oje laiko juostų, kurios eina jos subjektų sienomis, išskyrus Jakutiją, kurioje yra 3 laiko juostos, ir Sachalino sritį, kurioje – dvi laiko juostos.

Kalbą D.Medvedevas baigė žodžiais, kurie buvo jo straipsnio antraštė, – „Pirmyn, Rusija!“.

D.Medvedevas atsisakė principo laikyti paslaptyje prezidento pranešimo turinį ir prieš du mėnesius paskelbė straipsnį, kurį vėliau pavadino savo pranešimo parlamentarams konspektu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius