Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksika tiria migrantų žūtį gaisre kaip įtariamą žmogžudystę

Meksikos prokurorai trečiadienį paskelbė apie žmogžudystės tyrimą dėl 39 migrantų žūties per neseniai kilusį gaisrą sulaikymo centre ir apkaltino atsakingus asmenis nesiėmus jokių veiksmų, kad jie būtų evakuoti. Po to, kai pasirodė vaizdo stebėjimo kamerų įrašai, kuriuose užfiksuota, kaip sulaikymo centro sargybiniai išeina, kai liepsnos apima patalpą su joje įkalintais migrantais, pareigūnai tikrinami, kaip jie tvarkėsi su šia nelaime.
Temos: 2 Meksika Migrantai

Buvo pradėtas tyrimas „dėl nužudymo ir turto sugadinimo“, tačiau bus svarstomi ir kiti galimi nusikaltimai, sakė žmogaus teisių prokurorė Sara Irene Herrerias.

„Nė vienas iš valstybės tarnautojų ar privačių apsaugos darbuotojų nesiėmė jokių veiksmų, kad atidarytų duris viduje buvusiems migrantams“, – teigė ji žurnalistams.

Saugumo ministrė Rosa Icela Rodriguez toje pačioje spaudos konferencijoje sakė, kad po vėlai pirmadienį kilusio gaisro nustatyti aštuoni asmenys, kurie, kaip įtariama, yra atsakingi už nelaimę.

Tarp jų – du federaliniai agentai ir valstijos imigracijos tarnybos pareigūnas, taip pat penki privačios apsaugos bendrovės darbuotojai.

Prokurorai prašė išduoti kelis arešto orderius, teigė S.I.Herrerias.

Ji pridūrė, kad kiti sulaikymo centre buvę asmenys apkaltino vieną migrantą sukėlus gaisrą, tačiau nepateikė jokių detalių apie šį asmenį.

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras anksčiau pažadėjo, kad asmenys, atsakingi dėl tragedijos Siudad Chuareso mieste, kuris ribojasi su Teksaso valstijoje esančiu El Pasu, neliks nenubausti.

„Mes nieko neslėpsime“, – sakė jis žurnalistams.

Asmenys, pripažinti atsakingais už „šios skaudžios tragedijos sukėlimą, bus nubausti pagal įstatymą, pridūrė jis.

A.M.Lopezas Obradoras antradienį teigė, kad, kaip manoma, migrantai patys sukėlė gaisrą, protestuodami prieš deportacijas.

Vaizdo įraše, kurio autentiškumą patvirtino vyriausybė, trys sargybiniai, regis, skubiai pasišalina, palikdami migrantus jų kameroje, o pastatą greitai užpildo liepsnos ir dūmai.

Salvadoras, kuris teigė, kad kai kurie jo piliečiai buvo sunkiai sužeisti, pareikalavo nubausti įstaigą valdančius asmenis, nes vaizdo įraše matyti, kad migrantai „buvo palikti kamerose be jokios galimybės patekti į saugią vietą“.

Vašingtone Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre apibūdino vaizdo įrašą kaip „širdį veriantį“ ir pareiškė „užuojautą dėl tragiškai žuvusiųjų“.

Ji sakė, kad abiejų šalių pareigūnai palaikė ryšius ir užsiminė, kad kai kuriems sužeistiesiems gali būti leista gauti medicininę pagalbą Jungtinėse Valstijose.

Vėliau keli šimtai migrantų bandė kirsti sieną iš Siudad Chuareso ir pasidavė JAV pasienio patruliams, pasklidus gandams, kad Jungtinės Valstijos leido atvykti dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

„Mes norime žinoti“

Dešimtys migrantų praleido naktį prie Nacionalinio migracijos instituto (INM) pastato Siudad Chuarese, laukdami informacijos apie savo artimuosius ir draugus.

„Norime sužinoti, ar jie ten buvo, ar ne“, – sakė venesuelietis Gilbertas Zabaleta, kuris ieškojo dviejų draugų.

Tarp žuvusiųjų ir 27 sužeistųjų buvo žmonių iš Gvatemalos, Hondūro, Venesuelos, Salvadoro, Kolumbijos ir Ekvadoro, pranešė Meksikos pareigūnai.

Hondūro ambasados pareigūnas Dimas Escobaras naujienų agentūrai AFP Siudad Chuarese teigė, kad kai kurie sužeistieji buvo „neatpažįstami“, todėl sunku nustatyti jų tautybę.

Migrantai, reikalaudami, kad pareigūnai su jais elgtųsi geriau, prie centro paliko žvakių ir gėlių.

Migrantai taip pat surengė protestus Meksiko mieste ir šalies pietuose.

Iš užsienio pasipylė užuojautos. Ją pareiškė ir popiežius Pranciškus.

„Melskimės už migrantus, žuvusius per tragišką gaisrą Siudad Chuareso mieste Meksikoje, kad Viešpats priimtų juos į savo karalystę ir paguostų jų šeimas“, – sakė popiežius.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresas paragino atlikti „išsamų gaisro tyrimą“.

JAV prezidento Joe Bideno administracija tikisi sustabdyti rekordinį migrantų ir prieglobsčio prašytojų srautą, kurie, norėdami patekti į Jungtines Valstijas, leidžiasi į dažnai pavojingas žmonių kontrabandininkų organizuojamas keliones.

Kiekvieną mėnesį sieną iš Meksikos į JAV bando kirsti apie 200 000 žmonių, kurių dauguma bėga nuo skurdo ir smurto Centrinėje ir Pietų Amerikoje.

VIDEO: Liepsnoms apėmus migrantų centrą – pareigūnai neatidarė durų: Meksika tiria masinės žmogžudystės atvejį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius