Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksiką užgriuvo uraganas Alex (nuotraukos)

Uraganas Alex trečiadienį pasiekė sausumą Meksikos šiaurės rytuose ir atnešė smarkias liūtis bei vėjus į Meksikos įlankos pakrantes bei Pietų Teksasą.
Atūžęs uraganas ir audros jau spėjo užtvindyti kai kurias Meksikos valstijų gatves.
Atūžęs uraganas ir audros jau spėjo užtvindyti kai kurias Meksikos valstijų gatves. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis šiemet virš Atlanto vandenyno susiformavęs uraganas pasiekė krantus 2 val. Grinvičo (5 val. Lietuvos) laiku. Jo centras praslinko už maždaug 54 kilometrų į šiaurę nuo Meksikos miesto Peskos ir už 176 kilometrų į pietus nuo Teksaso miesto Braunsvilio, pranešė JAV nacionalinis uraganų centras (NHC).

Majamyje įsikūręs centras nurodė, kad Alex trečiadienį sustiprėjo iki antros kategorijos uragano pagal Saffiro–Simpsono skalę, slinkdamas virš įšilusių Meksikos įlankos vandenų.

Meksikos Tamaulipaso valstijoje iš žvejų miestelių, įsikūrusių pajūryje į pietus nuo sienos su JAV, buvo evakuota 17 tūkst. žmonių.

Alex jau sutrikdė Meksikos įlankoje iš pažeisto gręžinio plūstančios naftos rinkimo darbus prie Luizianos krantų, o JAV prezidentas Barackas Obama antradienio vakarą Teksase paskelbė nepaprastąją padėtį.

Uraganui kaupiant jėgas virš Meksikos įlankos, buvo prognozuojamas stiprus bangavimas ir smarkūs vėjai. Alex pasiekė sausumą, kai jo vėjo greitis siekė 169 kilometrus per valandą, sakoma naujausiame NHC pranešime.

Meksikos pareigūnai jau pranešė apie vieno žmogaus žūtį per šią audrą.

B.Obama paprašė leisti panaudoti federalines lėšas gelbėjimo operacijoms, kai uraganų pavojus buvo paskelbtas Teksaso pietryčiuose ir Meksikos šiaurės rytuose.

Teksaso gubernatorius Rickas Perry paskelbė savo pranešimą apie artėjančią stichiją 19 apygardų.

Meksikos pareigūnai jau pranešė apie vieno žmogaus žūtį per šią audrą, tačiau, laimei, uraganas pasiekė sausumą regione, kuriame gyventojų tankumas palyginti mažas.

Prognozuojama, kad Alex susilpnės, ketvirtadienį slinkdamas per Meksiką gilyn į žemyną ir visiškai išsisklaidys per vieną arba dvi dienas, tačiau iki tol jis dar gali padaryti nemažai žalos, nurodo NHC.

Ši audra slinko tolokai į pietvakarius nuo Luizianos, Misisipės, Alabamos ir Floridos krantų, kuriuos labiausiai paveikė naftos plūsmas iš pažeisto britų naftos bendrovės „British Petroleum“ gręžinio, tačiau dėl stiprių vėjų jau sutriko teršalų rinkimo darbai.

Šias pastangas taip pat trikdė Alex sukeltos didelės bangos, kurios atnešė daugiau naftos į pažeidžiamas pakrančių ekosistemas.

Pasak NHC, Alex yra pirmasis uraganas nuo 1995 metų, pradėjęs Atlanto vandenyno audrų sezoną jau birželį. Praėjusią savaitę dėl šios audros dešimt žmonių žuvo Nikaragvoje, Gvatemaloje ir Salvadore.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius