-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksikoje nušautas garsus žurnalistas J.Valdezas

Meksikoje pirmadienį buvo nušautas apdovanojimų pelnęs vietos žurnalistas ir naujienų agentūros „Agence France-Presse“ (AFP) bendradarbis, rašydavęs apie narkotikų prekeivių gaujas savo šalyje, nurodė vienas šaltinis teismų sistemoje.
Javieras Valdezas
Meksikoje nušautas Javieras Valdezas / TT NYHETSBYRÅN
Temos: 2 Mirtis Meksika

50-metis Javieras Valdezas buvo nužudytas netoli jo įkurto Meksikos naujienų savaitraščio „Riodoce“ redakcijos jo mieste Kuljakane Sinaloa valstijoje šalies šiaurės vakaruose.

Pareigūnų ir žiniasklaidos teisių gynimo grupių duomenimis, J.Valdezas yra jau penktas žurnalistas, šiemet nužudytas šioje šalyje, krečiamoje su narkotikais susijusio smurto ir korupcijos.

„Esame pasibaisėję šia tragedija ir reiškiame užuojautą Javiero šeimai ir jam artimiems žmonėms, – sakė AFP pasaulio naujienų skyriaus direktorė Michele Leridon. – Raginame Meksikos pareigūnus kiek įmanoma geriau išaiškinti šį bailų nužudymą.“

„Javieras parodė itin didelę drąsą daug metų tirdamas galingų narkotikų kartelių Meksikoje (veiklą), žinodamas, kad rizikuoja savo gyvybe“, – sakė ji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto.

Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto „Twitter“ parašė, kad nurodė „ištirti šį piktinantį nusikaltimą“.

Rizikavo gyvybe

J.Valdezo brolis Rafaelis sakė, jog žurnalistas pastarosiomis dienomis buvo „labai laimingas“ ir neužsiminė, kad jam būtų grasinta.

„Kalbant apie jo darbą, jis būdavo labai uždaras. Jis niekada apie tai nesikalbėdavo, kad neįpainiotų kitų žmonių“, – AFP sakė R.Valdezas.

R.Valdezas: „Kelis kartus jo klausiau, ar jis bijo. Jis atsakė, (kad) taip, (nes) jis yra žmogus. Tad paklausiau, kodėl jis rizikuoja savo gyvybe, o jis atsakė: „Man patinka tai daryti ir kažkam reikia tai daryti. Kad kažką pakeistum, turi kovoti.“

„Kelis kartus jo klausiau, ar jis bijo. Jis atsakė, (kad) taip, (nes) jis yra žmogus. Tad paklausiau, kodėl jis rizikuoja savo gyvybe, o jis atsakė: „Man patinka tai daryti ir kažkam reikia tai daryti. Kad kažką pakeistum, turi kovoti“, – pridūrė Rafalis.

Šaltinis teismų sistemoje sakė, kad teismo ekspertai tiria nusikaltimo vietą.

Meksika yra trečia pasaulio šalis pagal nužudomų žurnalistų skaičių, po Sirijos ir Afganistano, nurodo žiniasklaidos teisių gynimo grupė „Reporteriai be sienų“ (RSF).

JAV įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Committee to Protect Journalists“ (CPJ) šį mėnesį sakė, kad „Meksikos spauda yra įtraukta į mirtiną smurto ir nebaudžiamumo ratą.

Smurtas, įskaitant žurnalistų nužudymus, Meksikoje suintensyvėjo vyriausybei prieš dešimtmetį pradėjus karinę kampaniją prieš narkotikų gaujas.

2011 metais CPJ įteikė J.Valdezui Tarptautinį spaudos laisvės apdovanojimą už reportažus apie narkotikų karo aukas.

J.Valdezas taip pat buvo apdovanotas Kolumbijos universiteto Žurnalistikos mokyklos teikiamu Marios Moors Cabot apdovanojimu.

Pernai jis išleido knygą apie narkotikų prekeivių gaujas ir žiniasklaidą.

Nuo 2000 metų Meksikoje buvo nužudyti 102 žurnalistai, nurodo RSF.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius