Meksikoje stipraus žemės drebėjimo aukų padaugėjo iki šešių

Pietų Meksiką antradienį supurtęs galingas 7,4 balo žemės drebėjimas nusinešė mažiausiai šešias žmonių gyvybes, šimtus gyventojų privertė sprukti iš savo namų, taip pat buvo uždaryta didelė valstybinė naftos perdirbimo įmonė.
Žmonės žemės drebėjimo Meksikoje metu
Žmonės žemės drebėjimo Meksikoje metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS), požeminių smūgių, užfiksuotų 10 val. 29 min. vietos (18 val. 29 min. Lietuvos) laiku, epicentras buvo Krusesitoje pietinėje Oachakos valstijoje. Drebėjimas buvo juntamas sostinėje Meksike, esančiame maždaug už 700 kilometrų, ir kaimyninėje Gvatemaloje. Drebėjimo židinys buvo 23 km gylyje.

Apie visus žuvusiuosius pranešta iš Oachakos valstijos – daugiausiai dėl pastatų griūčių. Viena moteris žuvo netoli Krusesitos, o dar penki žmonės – miestuose, esančiuose 150 km spinduliu nuo epicentro, sakė pareigūnai.

Tuojau po žemės drebėjimo buvo paskelbtas cunamių pavojus, bet vėliau jis buvo atšauktas.

Per socialinius tinklus paskelbtame vaizdo pranešime Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras sakė, kad negauta pranešimų apie kokią nors žalą, padarytą „strateginei infrastruktūrai“, įskaitant uostus, oro uostus, naftos perdirbimo įmones ir hidroelektrines.

Valstybinė įmonė „Mexican Oil“ nurodė, kad jos naftos perdirbimo įmonė Oachakos valstijos mieste Salina Cruse turėjo būti prevenciškai uždaryta, kilus gaisrui, „kuris iškart buvo užgesintas“.

Viena iš žemės drebėjimo aukų buvo šios įmonės darbininkas, nukritęs iš didelio aukščio.

Kitos naftos perdirbimo įmonės valstijoje dirba įprastu režimu, pranešė „Mexican Oil“.

Gelbėtojai tebesistengia pasiekti vieną atokią vietovę šioje kalnuotoje valstijoje, gavus pranešimų, kad ten įstrigo 15 darbininkų, statančių automagistralę.

Požeminiai smūgiai apgadino keturias ligonines ir kliniką, taip pat bažnyčių, turgaviečių ir kitų pastatų, nurodė tarnybos.

„Turėjome išeiti, nes iškilo pavojus, kad turgus sugrius. Beveik nieko nebeparduodame dėl [koronaviruso] pandemijos, o dabar, jeigu turgus bus uždarytas, mūsų laukia dar blogesni laikai“, – Oachakos mieste skundėsi 60-metė gėlių pardavėja Juana Martinez.

Per šešias valandas po pirminio smūgio buvo užregistruoti 447 pakartotiniai. Stipriausias jų buvo 4,6 balo.

JAV Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras iš pradžių prognozavo, kad tūkstančio kilometrų spinduliu nuo žemės drebėjimo epicentro pakrantėse gali susidaryti iki 3 m aukščio cunamio bangos. Cunamių pavojus buvo paskelbtas Meksikos, Centrinės ir Pietų Amerikos pakrantėse, bet vėliau jis buvo atšauktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius