-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksikos ginkluotosios pajėgos kaltinamos informacijos apie dingusius studentus slėpimu

Nepriklausoma komisija, tirianti 43 Meksikos studentų dingimą 2014 metais, penktadienį apkaltino šalies ginkluotąsias pajėgas sąmoningai nutylint informaciją apie šią bylą.
Meksikos karys
Meksikos karys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Oficiali versija yra ta, kad kartelio nariai nužudė studentus ir sudegino jų palaikus. Tačiau iki šiol vyksta įnirtingi ginčai dėl to, kas tiksliai jiems nutiko.

Praėjusių metų rugpjūtį vyriausybės remiama tiesos komisija šią tragediją pavadino „valstybiniu nusikaltimu“ ir nurodė, kad už ją tiesiogiai arba dėl aplaidumo yra atsakinga šalies kariuomenė.

Tarpdisciplininės nepriklausomų ekspertų grupės (GIEI) narys Carlosas Beristainas penktadienį žurnalistams sakė, kad buvo priimtas vidinis sprendimas neteikti daugiau informacijos apie šį incidentą.

Jis pridūrė, kad šios komisijos ekspertai susipažino su Meksikos gynybos sekretoriato generalinio štabo dokumentu, nurodančiu pateikti suderintą išvadą.

„Mums tai nepriimtina“, – teigė C.Beristainas ir pridūrė, kad liudininkai taip pat informavo komisiją, jog žvalgybos dokumentai buvo išmėtyti po įvairias vietas, mėginant juos paslėpti.

Kolumbijos teisininkė Angela Buitrago, kuri taip pat yra tiesos komisijos narė, nurodė, kad 2015 metais Meksikos vyriausybės ir Amerikos šalių žmogaus teisių komisijos (IACHR) susitarimu buvo įsteigta GIEI, kuri atnaujino tyrimą dėl šių studentų.

Pasak jos, tai reiškia, kad prokuratūra gali iš naujo išduoti rugsėjį panaikintus arešto orderius maždaug 20 su tuo susijusių kariškių.

A.Buitrago pridūrė, kad Meksikos prezidentas Manuelis Lopezas Obradoras asmeniškai paprašė GIEI ataskaitos.

Iš pat pradžių tyrėjai teigė, kad studentus, kurie vyko į demonstraciją Meksiko mieste, sulaikė korumpuota policija ir perdavė narkotikų karteliui, kuris juos supainiojo su konkuruojančios gaujos nariais.

Oficialioje ataskaitoje, kurią 2015 metais pateikė vyriausybė, teigiama, kad kartelio nariai nužudė studentus ir sudegino jų palaikus šiukšlyne.

Buvo identifikuotos tik trys aukos.

Studentų artimieji ir nepriklausomi ekspertai atmetė pirmines išvadas, pagal kurias atsakomybė nebuvo priskirta ginkluotųjų pajėgų nariams.

Praėjusį mėnesį Meksikos valdžios institucijos paskelbė suėmusios devynis Gerero valstijos policijos pareigūnus, įtariamus prisidėjus prie šio dingimo, o JAV šių metų sausį deportavo buvusį policijos pareigūną, taip pat susijusį su šiuo incidentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius