Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksikos narkotikų karai persimetė į JAV

Atsitiko tai, dėl ko labiausiai baiminosi teisėsauga. Meksikos narkotikų karai persimetė ir į Jungtines Amerikos Valstijas.
Meksikos pareigūnas per narkotikų paieškos reidą.
Meksikos pareigūnas per narkotikų paieškos reidą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV pareigūnai praneša apie augančius žmogžudysčių, pagrobimų ir įsibrovimų skaičius, skelbia MSNBC.com. Šios tendencijos tiesiogiai siejamos su žudikiškais Meksikos narkotikų karteliais. Tiesa, politikos formuotojų nuostabai, smurto banga kyla ne pasienio teritorijoje, o kur kas atokesniuose miestuose, tokiuose kaip Finiksas ir Atlanta.

Teisėsaugininkai baiminasi, jog smurtas gali išplisti po visą šalį. Spėjama, jog karteliai savo tinklą yra išplėtę net į tokius tolimus taškus kaip Aliaska, Bostonas.

„Smurtas seka narkotikus“, – konstatuoja Davidas Cuthberstonas, El Paso FTB padalinio vadovas.

Smurtas reiškiasi pačiomis įvairiausiomis formomis. Grobiami ir kankinami prasiskolinę narkotikų vartotojai; mušami, grobiami o kartais ir žudomi užduočių tinkamai neatliekantys kartelių darbuotojai. Be to, karteliai kaunasi su žmonių kontrabandininkais dėl nelegalių imigrantų, į JAV patenkančių slaptais kanalais iš Meksikos.

Kol kas smurtas JAV nė iš tolo neprilygsta Meksikos mastams. Pastarojoje šalyje žmonėms be skrupulų pjaustomos galvos, žudomi policininkai ir kareiviai, negyvais kūnais perduodamos žinutės. Tačiau teisėsaugininkai baiminasi, jog smurto banga JAV pagreitį dar tik pradeda įgauti.

Teisėsaugininkai baiminasi, jog smurtas gali išplisti po visą šalį. Spėjama, jog karteliai savo tinklą yra išplėtę net į tokius tolimus taškus kaip Aliaska, Bostonas.

„Tie žmonės gali padaryti bet ką“, – teigia Rusty Payne‘as, Vašingtono kovos su narkotikais administracijos atstovas. „Jiems nieko nereiškia nupjauti žmogui galvą, numesti lavoną šalia policijos komisariato, įmesti negyvėlio galvą į diskoteką, platinti įspėjamąsias galvų pjovimo ceremonijas per „YouTube“.

Bute Kolumbianoje, Alabamos valstijoje, policija rugpjūtį rado penkis vyrus perpjautomis gerklėmis. Spėjama, jog prieš tai jie buvo kankinami elektros šoku. Vyrai Meksikos narkotikų karteliui buvo skolingi beveik pusę milijono dolerių. Skola grąžinta gyvybėmis.

Finikse, 150 mylių į šiaurę nuo Meksikos sienos, per pastaruosius metus įvykdyta 350 pagrobimų ir išpuolių. Dauguma jų siejami su narkotikų grupuočių veikla.

Birželį grupė gerai ginkluotų vyrų įsiveržė į namą Finikse ir pradėjo šaudyti. Žuvo vienas žmogus. Policija spėja, jog šis įvykis taip pat susijęs su Meksikos narkotikų organizacijomis.

Atlantos teisėsaugos institucijos taip pat pažymi pastebinčios plintančio smurto ženklų. Anot šio miesto kovos su narkotikais administracijos vadovo Rodney G.Bensono, pareigūnų darbą apsunkina tai, jog daugelis aukų susijusios su narkotikais, todėl į policiją kreipiasi itin retai.

Agentai tvirtina, jog toks smurtas JAV neregėtas nuo „Miami Vice“ laikų devintajame dešimtmetyje, kai Kolumbijos karteliai dominavo Floridos kokaino rinkoje.

Praėjusią vasarą Atlantos policininkai rado Dominikos piliečio kūną. Prieš nužudant vyras buvo mušamas, kankinamas ir dusinamas. 31 metų vyras Meksikos įlankos karteliui buvo prasiskolinęs 300 tūkst. dolerių. Matamorose, šalia Teksaso, įsikūręs Įlankos kartelis laikomas viena žiauriausių Meksikos organizacijų. Šis kartelis specializuojasi kokaino, marihuanos, metamfetamino ir heroino prekyboje.

„Jei šiam korteliui negrąžinsi skolų, tave tikrai nužudys“, – įsitikinęs Bensonas.

Valstijos ir federalinė Vyriausybė milijonais dolerių remia pasienio ruožo teisėsaugininkus, siekiant užkirsti narkotikų karo išsiliejimą į JAV. Nepaisant to, Arizonoje ir Atlantoje smurtas plinta. Spėjama, jog tai susiję su valstijas jungiančiais greitkelių tinklais, kurie šiuos miestus padaro itin patrauklius prekybininkams.

Tuo tarpu El Pase, 600 000 gyventojų turinčiame mieste, įsikūrusiame vos už ketvirčio mylios nuo Meksikos Chiudad Juarezo, kuriame narkotikų karas per paskutiniuosius metus nusinešė beveik 2 tūkst. gyvybių, šiandien yra visiškai ramu. El Pasas yra vienas saugiausių Amerikos miestų. Manoma, jog šį paradoksą sukūrė itin galingos teisėsaugininkų pajėgos, tarp kurių – ir tūkstančiai pasienio pareigūnų.

Per pastaruosius metus Meksikoje kovoje tarp narkotikų grupuočių ir Meksikos pareigūnų žuvo daugiau nei penki tūkstančiai žmonių. Šios šalies karteliai narkotikų operacijas dabar vykdo mažiausiai 230 JAV miestų.

Payne‘as akcentavo bendras JAV ir Meksikos teisėsaugos institucijų pastangas kovoje prieš kartelius.

„Šias kriminalines organizacijas turime atakuoti visais lygmenimis. Bendrai siekiame sustabdyti smurtą ne tik Meksikoje ir pasienio teritorijose, bet ir visose JAV“, – aiškino Payne‘as.

Daugelis amerikiečių piktinasi savo šalyje turėdami kentėti nuo meksikiečių tarpusavio karų. Tačiau amerikiečiai dėl šio karo yra ne ką mažiau kalti. Būtent jie parduoda net 95 procentus kartelių turimų ginklų. Be to, amerikiečiai yra geriausi kartelių klientai, narkotikams kasmet išleidžiantys beveik 29 milijardus dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius