Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Meksikos turistiniame Akapulko mieste nušautas žurnalistas

Meksikos pietiniame turistiniame Akapulko mieste parduotuvės automobilių stovėjimo aikštelėje šeštadienį nušautas žurnalistas, pranešė regiono valdžios institucijos.
Meksikos policija nuždymo vietoje
Meksikos policija nuždymo vietoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai jau antras meksikiečių žurnalisto nužudymas per savaitę.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai šalyje, kuri laikoma viena pavojingiausių pasaulyje spaudos atstovams, buvo rastas negyvas dar vienas žurnalistas, prokurorai pranešė pradėję tyrimą dėl Nelsono Matuso nužudymo panaudojant šaunamąjį ginklą.

N.Matusas, naujienų leidinio „Lo Real de Guerrero“ direktorius, buvo nušautas belipdamas į savo automobilį vienos parduotuvės automobilių stovėjimo aikštelėje.

Gerero valstijos prokuratūra savo pareiškime nurodė „dar kartą patvirtinanti savo įsipareigojimą išnaudoti visas tyrimo galimybes“, aiškinantis jo mirties aplinkybes.

N.Matusas 15 metų dirbo žurnalistu ir daugiausia nušvietinėjo smurto temą, naujienų agentūrai AFP sakė Meksikos spaudos laisvės organizacijos „Reporteriai be sienų“ atstovė Balbina Flores.

Grupės duomenimis, nuo 2000 metų Meksikoje nužudyta daugiau kaip 150 žurnalistų. Atakos prieš žiniasklaidos darbuotojus dažnai susijusios su įtakingais narkotikų karteliais.

Pasak B.Flores, Gerero valstijoje smurto lygis yra ypač aukštas, todėl žurnalistai ten tampa dar labiau pažeidžiami.

„Dauguma šios valstijos žurnalistų buvo perkelti“ į kitus regionus arba užsienį, nes jie tapo išpuolių ir grasinimų nužudyti aukomis, sakė ji.

Šią savaitę buvo rastas žurnalisto Luiso Martino Sanchezo kūnas su smurto žymėmis, paskelbė pareigūnai po to, kai buvo pranešta apie jo dingimą.

1985 metais Meksikoje įkurtas kairuoliškas laikraštis „La Jornada“ jau neteko dviejų garsiausių savo korespondentų: Miroslavos Breach, kuri buvo nužudyta Čihuahua mieste 2017 metų kovą, ir Javiero Valdezo, kuris taip pat bendradarbiavo su AFP, nužudyto Sinaloa tų pačių metų gegužę.

L.M.Sanchezas buvo vienas iš trijų tebedirbusių arba buvusių žurnalistų, kurie buvo pagrobti vakarinėje Najarito valstijoje, sakoma prokuratūros pareiškime.

Jo kūnas buvo rastas kaime netoli valstijos sostinės Tepiko su dviem prie krūtinės prisegtais kartono gabalėliais, pridūrė biuras, nenurodydamas, kas ant jų buvo parašyta.

Kitas buvęs žurnalistas Osiris Maldonado de la Pazas šį mėnesį buvo pagrobtas iš savo namų Chalisko mieste, o trečias pagrobtas žurnalistas vėliau buvo rastas gyvas.

Vyriausybės duomenimis, vien pernai Meksikoje užregistruota 13 žurnalistų nužudymų. Daugumos tokių mirčių tikslios aplinkybės lieka neišaiškintos, o kaltininkai – nenubausti.

Po L.M.Sanchezo mirties dešimtys žurnalistų surengė demonstracijas Meksike ir kitose vietovėse, reikalaudami teisingumo.

JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras pasmerkė jo nužudymą ir paragino atlikti greitą, išsamų, nepriklausomą ir veiksmingą tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius