Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvą užsipuolęs Prancūzijos politikas sulaukė istorijos pamokos

Prancūzijos kraštutinių kairiųjų politikas, partijos „Nepalaužta Prancūzija“ lyderis Jeanas-Lucas Melenchonas, duodamas interviu savaitraščiui „Le 1 Hebdo“, užsipuolė Baltijos šalis ir tikino, kad su jų gyventojais turi ne ką daugiau bendro nei su atvykėliais iš Šiaurės Afrikos.
Jeanas-Lucas Melenchonas
Jeanas-Lucas Melenchonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Interviu J.L.Melenchonas retoriškai klausė, kas apskritai yra Europos tauta, ir teigė nejaučiąs, kad turi kažką bendro su Baltijos šalimis.

„Jos (Baltijos šalys – red.) – pasaulio kraštas, net senovės romėnai iki ten nebuvo nukakę! Didžioji Europos matrica yra buvusios Romos imperijos sienos. Jos viduje – pilietinė tauta, o išorėje – etninės tautos. Tai – konkrečios realybės neigimas“, – dėstė kraštutinių kairiųjų politikas.

J.L.Melenchonas sakė, kad į Prancūzijoje gyvenančius imigrantus iš Magribo regiono, kuriam priklauso Marokas, Alžyras ir Tunisas, šalyje vis dar žvelgiama su įtarumu.

„Ir turėtumėme broliais laikyti tolimus lietuvius, vien todėl, kad jie katalikai! Tai – ne mano istorijos dalis“, – piktinosi politikas.

Tokie J.L.Melenchono pasisakymai greitai sulaukė atsako. „Tegyvuoja Lietuva“ – tinklalapyje „Mediapart“ rašė J.L.Melenchono partiją palaikantis matematikos profesorius Jeanas-Pierre'as Boudine'as.

Jeanas-Lucas Melenchonas: „Ir turėtume broliais laikyti tolimus lietuvius, vien todėl, kad jie katalikai! Tai – ne mano istorijos dalis.“

XX a. pradžioje jo tėvai rusų žydai, siekdami išvengti pogromų Lietuvoje ir Latvijoje, pabėgo į Prancūziją.

„Visiškai sutinku dėl Prancūzijoje gyvenančių išeivių iš Magribo šalių. Mes juos nepagrįstai laikome įtariamaisiais. Bet kodėl reikėjo Magribo atstovus ginti lietuvių sąskaita? Sakyti, kad Šiaurės Europa „nėra mano istorijos dalis“? Deja, mano berniuk, ji yra tavo istorijos dalis“, – istorijos prancūzų politiką mokė J.P.Boudine'as.

Profesorius pridūrė, kad senovės romėnai nebuvo nukakę ir iki dabartinės Vengrijos, Slovakijos, šiaurinės Vokietijos, Lenkijos, Danijos, Švedijos, Norvegijos, Airijos ir Škotijos teritorijos.

Jis priminė, kad Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė XIII a. savo ribas buvo išplėtusi iki Juodosios jūros pakrantės. J.P.Boudine'as dėstė, kad Lietuvos miestai Vilnius ir Kaunas priklausė tai pačiai šaliai, kaip ir Kijevas.

Profesorius tikino, kad „ši didi tauta Europą apgynė nuo mongolų invazijos“, Tiesa, jis pripažino, kad jo tėvo šeima kilo iš Daugpilio Latvijoje.

Galiausiai J.P.Boudine'as pridūrė, kad jei vokietis arba danas sakytų, neva Pietų Europa yra „etninė“, jis taip pat pasipiktintų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius