Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Memorialas“: Rusijoje grįžta Josifo Stalino laikų parodomieji teismai

Rusijos lyderiai naudoja Stalino laikų taktiką prieš opoziciją, įskaitant parodomuosius teismus ir trėmimą lagerius, antradienį perspėjo viena iš labiausiai autoritetingų šios šalies žmogaus teisių organizacijų.
Stalino portretas
Stalino portretas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Judėjimas „Memorialas“ pasmerkė elgesį su aktyvistais po to, kai dvi Rusijos merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ narės buvo išsiųstos į laisvės atėmimo kolonijas, kai buvo nuteistos už protestą prieš prezidentą Vladimirą Putiną, o dar keliems protestų lyderiams buvo pateikti kaltinimai, atliekant baudžiamuosius tyrimus.

„Pastarųjų savaičių įvykiai rodo, kad savo dialoge su opozicija Rusijos valdžia ketina kliautis represijų kalba – areštais, teismais, lageriais“, – pažymėjo „Memorialas“.

Šie komentarai buvo paskelbti per kasmetinį Rusijos politinių represijų minėjimų ciklą, kurio metu tai pat buvo surengtas per Josifo Stalino vykdytus valymus nužudytų aukų vardų skaitymas prie buvusios Sovietų Sąjungos KGB būstinės Lubiankoje.

„Ir vėl, kaip praeito amžiaus 3-ame ir 4-ame dešimtmečiais, parodomųjų politinių bylų klastojimo patirtis tampa paklausi, – komentavo „Memorial“.

– Ir vėl Rusija stumiama į jai įprastą ir tragišką kelią.“

Rusijos lyderiai matomai nesuvokia, kad istorija kartojasi, pažymėjo aktyvistai.

„Mes neapeliuojame į mūsų vyriausybės vadovų istorinę atsakomybę. Jiems šis jausmas akivaizdžiai nebūdingas“, – rašo „Memorialas“.

Prezidentas V.Putinas ir jo pirmtakas Dmitrijus Medvedevas pasisakydavo prieš Stalino laikų represijas, tačiau nenuosekliai, o Rusija vengia atverti to laikmečio archyvus.

2007 metais išsakytame retame komentare V.Putinas pareiškė, kad kruvini valymai Sovietų Sąjungoje buvo „ypatinga tragedija“ Rusijai, o D.Medvedevas per savo kadenciją ragino imtis destalinizacijos programos.

Tačiau šioje srityje iki šiol mažai tepasiekta, „Memorialo“ pirmininkas Arsenijus Roginskis sakė antradienį.

„Galime kalbėti apie stiprų politinį priešinimąsi, kadangi programa yra pagrįsta laisve, o mūsų gyvenimas juda kita kryptimi“, – nurodė jis.

Valdant J.Stalinui, milijonai žmonių buvo įkalinti didžiulėje GULAGo lagerių sistemoje, o šimtai tūkstančių buvo sušaudyti per valymus, kai buvo šalinami visi, įtariami nelojalumu režimui. Tačiau Stalinas tebėra gerbiamas dalies Rusijos žmonių, ypač kaip karo metų lyderis.

„Memorialas“ buvo įkurtas 1989 metais, o šios organizacijos pagrindiniai tikslai – išlaikyti atmintį apie Stalino laikų represijas ir kovoti už žmogaus teises.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius