-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mėnulyje pirmieji apsilankę JAV astronautai ragina surengti ekspediciją į Marsą

JAV erdvėlaivio „Apollo 11“ misijoje dalyvavę astronautai, kurie prieš 40 metų pirmieji pabuvojo Mėnulyje, paragino tėvynainius nukreipti žvilgsnius į Marsą.
Neilas Armstrongas prie „Eagle“
Neilas Armstrongas prie „Eagle“ / wikimedia.org nuotr.

Neilas Armstrongas ir Michaelas Collinsas, kuriems abiem sukako 78 metus, taip pat 79 metų Edwinas Buzzas Aldrinas  sekmadienį apsilankė JAV nacionaliniame aviacijos ir kosmoso muziejuje, o per šį retą „Apollo 11“ susitikimą paragino plėsti žmonijos pažintos kosminės erdvės ribas.

N.Armstrongas pareiškė pagarbą JAV fizikui Robertui Goddardui, kuris praeito amžiaus 3-iame dešimtmetyje paleido pirmąją skystais degalais varomą raketą.

Pasak jo, „Apollo 11" misija 1969 metais buvo Jungtinių Valstijų ir Sovietų Sąjungos šaltojo karo dalis, kai abi besivaržančios supervalstybės siekė tapti kosmoso lyderėmis.

Tačiau buvęs astronautas pabrėžė, kad šis lenktyniavimas buvo naudingas.

VIDEO: Moon in Google Earth

„Tai buvo pačios didžiausios taikios varžybos: JAV prieš SSSR. Jos buvo atkaklios, – prisiminė N.Armstrongas. – Jos suteikė abiem šalims galimybę siekti aukštų tikslų, vykdyti mokslo, žinių gausinimo ir tyrimo uždavinius."

 Pirmasis ant Mėnulio paviršiaus žengęs žmogus pridūrė, kad galiausiai šios varžybos paklojo pamatus Rusijos ir Jungtinių Valstijų bendradarbiavimui. „Be kita ko, tai buvo neprilygstama abiejų šalių investicija", – sakė N.Armstrongas.
 

E.B.Aldrinas paragino JAV Kongresą ir savo tėvynainius pasisemti įkvėpimo iš „Apollo 11" skrydžio, ruošiantis pilotuojamai misijai į Marsą.

„Apollo 11" simbolizavo tai, ką didi šalis ir didi tauta gali nuveikti, jeigu dirbsime atkakliai ir kartu", – sakė jis.

„Amerika, ar tebeturi didžiąją svajonę? Ar tebetiki savimi? – klausė kosmoso skrydžių veteranas. – Raginu ateinančią kartą ir mūsų politinius lyderius atsakyti: „Taip, mes galime!"

Ceremonijoje, į kurią susirinko apie 500 žmonių, taip pat dalyvavo būsimasis JAV nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) vadovas, buvęs astronautas Charlesas Boldenas.

Šimtai žmonių, kuriems nepavyko gauti bilietų į šią ceremoniją, išdalytų surengus loteriją, susibūrė prie paskaitų salės muziejuje, kuriame eksponuojama erdvėlaivio „Apollo 11" komandinio modulio ir Sovietų Sąjungos sukurto pirmojo dirbtinio žemės palydovo „Sputnik" kopija.

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį susitiko su „Apollo 11" įgulos nariais jų skrydžio į Mėnulį 40-ųjų metinių ceremonijoje, taip pat  aptarė kosmoso tyrimų ateitį su buvusiais astronautais.  

VIDEO: Apollo 11 on the Sea of Tranquility

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius