-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 03 /14:24

Meras: Italija iš migrantų laivo ištraukė aštuonis kūnus

Italijos pakrančių sargyba iš centrinėje Viduržemio jūros dalyje įstrigusios valties ištraukė aštuonių migrantų, įskaitant nėščią moterį, kūnus, penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė Lampedūzos salos meras.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „SIPA“/„Scanpix“

Vėlų ketvirtadienį pakrančių apsauga „ištraukė aštuonis kūnus – penkis vyrus ir tris moteris“, o 42 išgyvenusieji buvo iškelti į krantą, teigė meras Filippo Mannino.

Išgelbėti migrantai buvo permirkę, o tie, kurie žuvo, manoma, mirė nuo šalčio ir bado, pranešė Italijos žiniasklaida, cituodama vertėjus, kurie kalbėjosi su išgyvenusiaisiais.

Naujienų agentūra ANSA nurodė, kad vis dar ieškomi dviejų žmonių kūnai.

Išgyvenusieji pasakojo, kad valtyje buvęs keturių mėnesių kūdikis mirė, o jo motina iš sielvarto įmetė kūnelį į jūrą. Pasak jų, vienas vyras šoko į vandenį jo paimti, bet nuskendo, pranešė ANSA.

Manoma, kad kūdikio motina buvo viena iš trijų žuvusių moterų.

Migrantai išplaukė iš Sfakso Tunise ankstyvą šeštadienio rytą, nurodė naujienų agentūra ANSA.

Apie mirtis pranešta tuo metu, kai naujoji dešinioji Italijos vyriausybė susipyko su Europos Taryba, pagrindine žemyno žmogaus teisių agentūra, dėl Romos susidorojimo su labdaros gelbėjimo laivais, plaukiojančiais centrinėje Viduržemio jūros dalyje.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, nuo metų pradžios Italijoje išsilaipino beveik 5 000 migrantų, palyginti su šiek tiek daugiau nei 3 000 migrantų per tą patį praėjusių metų laikotarpį ir 1 000 migrantų 2021-aisiais.

Ministrės pirmininkės Giorgios Meloni vyriausybė kaltina labdaros laivus, kad jie veikia kaip traukos veiksnys ir skatina prekiautojus žmonėmis.

Labdaros organizacijų laivai išgelbsti tik nedidelę dalį – apie 10 proc. – į Italiją saugiai atgabentų migrantų, o daugumą jų išgelbsti Italijos pakrančių sargybos arba karinių jūrų pajėgų laivai.

Trukdžiai teikti pagalbą

Sausio pradžioje priimtu įstatyminiu dekretu sugriežtintos taisyklės, pagal kurias labdaros laivai vienu metu gali atlikti tik vieną gelbėjimo operaciją.

Jiems taip pat buvo nuolat liepiama išgelbėtuosius gabenti į šiaurės, o ne pietų Italijos uostus.

Šios kelionės yra daug ilgesnės ir brangesnės, o labdaros organizacijos įspėja, kad tai mažina jų galimybes padėti tiems, kuriems reikia pagalbos, ir lems, kad mirs daugiau žmonių.

Praėjusią savaitę laiške Italijos vidaus reikalų ministrui Matteo Piantedosi Europos Taryba įspėjo, kad įstatyminis dekretas „gali trukdyti nevyriausybinėms organizacijoms (NVO) teikti gyvybes gelbstinčią pagalbą centrinėje Viduržemio jūros regiono dalyje“.

Už žmogaus teises atsakinga komisarė Dunja Mijatovič rašė, kad tai gali „prieštarauti Italijos įsipareigojimams pagal žmogaus teises ir tarptautinę teisę“.

Trečiadienį pateiktame atsakyme M.Piantedosi teigė, kad dekretas nekelia pavojaus žmonių gyvybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius