-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mergaičių besilaukiančias azerbaidžanietes šeimos dažnai verčia darytis abortą

Kuomet dviejų mergaičių motina Amina Alijeva sužinojo, kad laukiasi trečios mergaitės, jai šeima liepė jos atsikratyti. 30 m. azerbaidžanietė spaudimą daryti abortą juto tiek iš šeimos, tiek iš jai pritariančios ginekologės pusės. Tokių istorijų Azerbaidžane, kuriame labiau vertinami vyriškos lyties naujagimiai, tūkstančiai, rašo „Laisvosios Europos radijo“ interneto svetainė.
Moteris, laikanti nėštumo testą
Moteris, laikanti nėštumo testą / 123rf.com nuotr.

Jeigu neatliks aborto, A.Alijevai vyras grasino skyrybomis ir dukrų atėmimu. Galiausiai moteris pasidavė ir patenkino savo giminaičių norą.

Patriarchalinėje Azerbaidžano visuomenėje spaudimas moterims susilaukti berniukų, yra milžiniškas ir lemia itin didelį lyčių disbalansą šioje Kaspijos regiono šalyje.

Dauguma naujagimių Azerbaidžane yra vyriškos lyties, čia 100 mergaičių tenka 115 berniukų.

Dauguma naujagimių Azerbaidžane yra vyriškos lyties, čia 100 mergaičių tenka 115 berniukų, nors pasaulinis vidurkis yra 107 berniukai 100 mergaičių.

Dar 2010 m. atliktame tyrime nustatyta, kad mergaičių šalyje gimsta mažiau nei tikėtasi, o to priežastis – daugiau nei aštuoni tūkstančiai abortų lyties pagrindu.

Tyrime, apėmusiame buvusias sovietines respublikas, teigiama, kad tokių abortų praktika Azerbaidžane ir Armėnijoje itin dažna, o mokslininkai šią problemą siūlo spręsti teisinėmis priemonėmis ir šviečiant apie šeimos planavimą.

A.Alijeva tikina, kad jai abortas buvo atliktas 15 nėštumo savaitę ir buvo nelegalus, nes Azerbaidžane juos galima atlikti tik iki 12 vaisiaus savaitės.

„Šie žudikai supjaustė mano kūdikio rankas ir kojas. Tačiau ir aš esu žudikė. Padarėme didžiausią nuodėmę pasaulyje. Visi mes – motina, tėvas ir senelė, nužudėme bejėgę būtybę kaip laukiniai“, – teigia abortą priversta pasidaryti moteris.

Baku įsikūrusi ginekologė Terena Hasanova tikina, kad šioje šalyje ne retas atvejis, kuomet šeima daro įtaką dėl sprendimo atlikti abortą lyčių pagrindu.

„Jie daro spaudimą moteriai, taigi, abortas atrodo kaip vienintelis būdas. Ji daro abortus tol, kol jai pasako, kad ji susilauks berniuko“, – apie nelengvą daugelio Azerbaidžano moterų gyvenimą kalba T.Hasanova ir priduria, jog kai kuriais atvejais dėl tokio aborto nusprendžia pačios moterys, galvojančios, kad privalo turėti sūnų.

Ginekologė tikina, kad selektyvūs abortai yra pagrindinė priežastis, kodėl Azerbaidžane gimsta tiek daug berniukų, o lyčių disbalansas ypač matomas mokyklose.

„Vidurinėse mokyklose galima pamatyti šešias mergaites ir septyniolika berniukų, arba keturiolika berniukų ir penkias mergaites“, – tikina T.Hasanova.

Psichologas Dayanetas Rzayevas aiškina, kad tokioje patriarchalinėje visuomenėje, kokia yra Azerbaidžane, daugybė šeimų berniukus mato šeimos ateities saugotojais.

„Berniukai dažnai matomi kaip šeimos parama. Moterys dažnai didžiuojasi susilaukusios berniuko“, – sako D.Rzayevas.

Svarbų vaidmenį vaidina ir menkas nemažos dalies šeimų išsilavinimas.

A.Alijeva po atlikto aborto patyrė didžiulę psichologinę traumą ir galiausiai suvokė, kad su savo vyru gyventi nebegalinti, todėl po pusmečio išsiskyrė. Šiuo metu jos dukras augina vyro šeima.

„Norėčiau, kad nebūčiau leidusi jiems nužudyti kūdikio ir išsiskyrusi tada“, – tikina azerbaidžanietė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius