Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Merkel partija prasidedant šių metų rinkimų maratonui laimėjo Heseno rinkimus

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel konservatoriai sekmadienį užtikrintai laimėjo Heseno žemės rinkimus, kuriais prasidėjo šių metų rinkimų maratonas didžiausioje Europos ekonomikoje, rodo preliminarūs rezultatai.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel šiandien susitinka su Lietuvos prezidentu ir premjeru.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel šiandien susitinka su Lietuvos prezidentu ir premjeru. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Merkel, kuri šiais metais turėtų būti perrinkta antrai kadencijai, krikščionys demokratai (CDU) Hesene, kuriame yra šalies verslo sostinė Frankfurtas, surinko 37,2 proc. balsų, rodo oficialūs preliminarūs rezultatai.

Tai tik 0,4 proc. daugiau, bet reikšminga tai, kad jie sutriuškino centro kairiųjų socialdemokratus (SPD) – savo jaunesniuosius partnerius nesmagioje federalinėje „didžiojoje koalicijoje“.

Iki visos Vokietijos rinkimų rugsėjo 27-ąją likus aštuoniems mėnesiams, SPD Hesene pasirodė blogiausiai per visą savo istoriją ir gavo 13 proc. mažiau balsų – 23,7 procento.

Ir CDU, ir SPD rugsėjį tikisi gauti pakankamai balsų, kad galėtų atsisakyti „didžiosios koalicijos“ ir formuoti visos šalies valdančiąją koaliciją su kita partija.

CDU koalicijos partnere žemės ir visos šalies mastu rinktųsi verslą remiančius laisvuosius demokratus (FDP), kuriems rinkimai Hesene buvo sėkmingiausi – jie gavo 16,2 proc. balsų, 6,8 proc. daugiau.

Tai sudaro sąlygas FDP ir CDU formuoti koaliciją šioje vakarinėje žemėje, kur gyvena kiek mažiau nei puspenkto milijono rinkėjų. Žalieji čia gavo 13,7 proc. balsų (6,2 proc. daugiau), o radikalūs kairieji „Die Linke“ („Kairė“) vos pateko į žemės parlamentą su 5,4 proc. balsų (0,3 proc. daugiau nei turėjo).

„Didžioji koalicija“ valdo nuo 2005-ųjų, ir šiuo metu kovoja su ekonomikos nuosmukiu, kuris, kaip prognozuojama, bus didžiausias pokario laikotarpiu.

Šiemet iš viso turi įvykti 16 rinkimų – regioniniu, žemių, visos šalies ir Europos mastu, tad svarbiausia bus toliau vadovauti Europos didžiausiai ekonomikai, tuo pačiu metu kovojant vieniems su kitais rinkimuose.

CDU generalinis sekretorius Ronaldas Pofalla sakė, kad konservatoriai dabar turi geras galimybes tapti didžiausia laimėtoja per rugsėjo 27-osios visuotinius rinkimus ir gauti daugiau kaip 40 proc. balsų.

„Šių rinkimų sėkmė suteikia mums postūmį ir pavėjį šiems „superrinkimų“ metams“, – pažymėjo jis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius