Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metai po Maidano – aikštėje žmonės išmoko atsakomybės ir pajuto meilę savo šaliai

Protestai Kijevo Maidano aikštėje prasidėjo lygiai prieš metus, 2014 m. lapkričio 21 d. ir tęsėsi mėnesių mėnesius. Ukrainos politiniai lyderiai, šalies garsenybės ir paprasti ukrainiečiai šaltomis žiemos dienomis nepalūždami stovėjo Kijevo nepriklausomybės aikštėje, reikšdami nepasitenkinimą vėliau į Rusiją pabėgusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus sukurtu korupciniu režimu. Minint pirmąsias Ukrainą pakeitusių protestų pradžios metines, „Laisvosios Europos“ radijo interneto svetainė pateikia 4 Maidano dalyvių nuotaikas šiandien.
Mitingas Maidano aikštėje
Mitingas Maidano aikštėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Maryna Sočenko ir jos eskizai buvo neatskiriama Maidano dalis nuo pat jo pradžios. Dabar, po metų, ji turi sukaupusi krūvą paveikslų, kuriose užfiksuotos Ukrainą pakeitusio įvykio akimirkos.

Manau, kad mums nereikėjo tiek ilgai dainuoti aikštėje, turėjome išmesti juos (V.Janukovyčiaus režimo žmones) iš jų biurų. Turėjome įvykdyti tikrą revoliuciją, – mano M.Sočenko.

„Buvo tiek daug skirtingų žmonių. Štai šis iš Sevastopolio, šis iš Chersono, o čia žurnalistas iš Kijevo. Čia visa Ukraina“, – pasakoja M.Sočenko, rodydama savo paveikslus.

Dabar ji teigia, kad per Maidano įvykius protestuotojai turėjo būti aktyvesni ir ryžtingesni.

„Manau, kad mums nereikėjo tiek ilgai dainuoti aikštėje, turėjome išmesti juos (V.Janukovyčiaus režimo žmones) iš jų biurų. Turėjome įvykdyti tikrą revoliuciją“, – mano M.Sočenko.

Moteris puikiai pamena senajam režimui pavaldžios „Berkut“ riaušių policijos siautėjimus ir nepalaužiamą protestuotojų ryžtą nepasiduoti.

 „YouTube“ nuotr. /„Berkut“  sadizmas
„YouTube“ nuotr. /„Berkut“ sadizmas

„Mes stipresni, nes mes esame teisūs. Dėl to mes stipresni. Dievas yra teisiųjų pusėje, tų, kurie gina savo žemę“, – apie dabartinį karą Rytų Ukrainoje kalba dailininkė.

„Jie neturi jokio moralinio pateisinimo, kaip jo neturėjo ir Afganistane. Dėl to jie čia jau pralaimėjo – nes jie kovoja už nieką“, – nuomonę apie šiandieninę Rusijos agresiją Donbase pareiškė M.Sočenko.

Kitas Maidano dalyvis Nazaris Bojarskis prieš metus dirbo savanorių organizacijoje „Euromaidan SOS“, kuri užsiėmė per protestus dingusių dešimčių žmonių paieška. Jo teigimu, iki šiol apie 30 žmonių yra laikomi dingusiais be žinios.

N.Bojarskis teigia, kad bendrumo dvasia, atsiradusi Maidane, Ukrainoje gyva iki šiol. 

N.Bojarskis teigia, kad bendrumo dvasia, atsiradusi Maidane, Ukrainoje gyva iki šiol. 

„Tai buvo galima matyti savanorių akyse, pradedant talentingais teisininkais, kurie mums padėjo savo paslaugomis nemokamai, ir baigiant nuostabiomis moterimis, kurios ruošdavo maistą. Buvo galima pajusti, kad žmonės ne tik prijautė protestui, bet ir aktyviai veikė. Tai ryškiausias praėjusių metų prisiminimas“, – teigė N.Bojarskis.

Halyna Trofaniuk, kuri ruošė maistą protestuotojams, teigia, kad trys mėnesiai, praleisti Maidane, ją smarkiai pakeitė.

„Anksčiau buvai nedrąsi. Tačiau dabar geriau su manimi neprasidėti. Jeigu būtina, galiu suburti žmones ir juos įtikinti, kad reikia kovoti vardan to, ko trokšti ir nelaukti kol kažką tau duos kiti“, – teigia moteris.

Berkut autobusų liekanos
Berkut autobusų liekanos

Halyna Trofanyuk, kuri ruošė maistą protestuotojams, teigia, kad trys mėnesiai, praleisti Maidane, ją smarkiai paveikė.

Protestuotojai H.Trofaniuk vadino „Mama“ dėl jos sugebėjimo greitai gaminti dideles maisto porcijas protesto dalyviams. Moteris neslepia nepasitenkinimo dabartine padėtimi ir bijo, kad Ukrainos politikai neišmoko Maidano pamokos.

„Gali įvykti kitas Maidanas, jeigu politikai nesupras, kad jie kuria chaosą. Žmonės ruošiasi blogiausiam ir jie gali nusivilti net Maidanu“, – tikina H.Trofaniuk.

Studentė Sofija Marčenko Maidano dalyviams dalino sausainius su Ukrainos nacionaline simbolika.

„Manau, kad saldumynai pakelia žmonių ūpą“, – tuo metu „Laisvosios Europos“ radijo žurnalistams sakė mergina.

„Man patinka, kai žmonės nusišypso paėmę sausainį, kai jie išreiškia dėkingumą ir pasako, kad jie buvo skanūs“, – pasakojo S.Marčenko.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mitingas Maidano aikštėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mitingas Maidano aikštėje

19-metė mergina pasakoja, kad prisiminimai iš Maidano vis dar yra ryškūs.

Praėjus metams po Maidano įvykių mergina per muges pardavinėja savo keptus sausainius, o surinktas lėšas skiria Donbase besikaunantiems Ukrainos kariams.

„Puikiai pamenu bendrą nuotaiką, kai visi ten buvusieji tapo viena didele šeima, visi padėjo vieni kitiems“, – teigia studentė.

Praėjus metams po Maidano įvykių mergina per muges pardavinėja savo keptus sausainius, o surinktas lėšas skiria Donbase besikaunantiems Ukrainos kariams.

Be to, S.Marčenko tikina, kad Maidano dvasia iki šiol gaubia ją ir jo draugus universitete.

„Pasikeitė mūsų mąstymas. Dabar žmonės negalvoja, ką jiems gali duoti Ukraina, o mąsto, ką jie gali duoti Ukrainai. Manau, tai ir yra meilės šaliai pagrindas. Ne tai, ką gaunu, o tai, ką galiu duoti. Tik esu nusivylusi, kad daugybė žmonių vis dar to nesupranta“, – sako sausainiais Maidane žmones džiuginusi mergina. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius