-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metai po neramumų Anglijoje: riaušininkai nuteisti kalėti iš viso 1 800 metų

Po lygiai prieš metus prasidėjusių riaušių Anglijoje iš viso nuteisti 1 292 įstatymų pažeidėjai, o jiems bendrai skirti 1 808 metai kalėjime, rašo BBC.
Riaušės Londone
Riaušės Londone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susirėmimai ir plėšikavimai prasidėjo 2011 metų rugpjūčio 7 dieną prasidėjo Totenhame, šiaurės Anglijoje, kai policija nušovė Marką Dugganą. Neramumai greitai iškerojo į vienus didžiausių neramumų dabartinės kartos istorijoje.

Vidutinė teismo paskirta bausmė riaušininkams buvo 16,8 mėnesio – daugiau nei keturis kartus didesnė nei vidutiniškai būdavo skiriama už panašius nusikaltimus.

15min.lt skaitytojo Rimvydo Ivoškio nuotr./Riaušių Londone akimirka
15min.lt skaitytojo Rimvydo Ivoškio nuotr./Riaušių Londone akimirka

Interviu „BBC London“ Londono vyriausioji karališkoji prokurorė Alison Saunders teigė, kad teismai elgėsi tinkamai, nusprendę skirti griežtesnes bausmes. „Mes išmokome per neramumus, kad jeigu mes galime įtariamuosius greitai pristatyti į teismą, o ten jiems nuteisti, tai suveikia kaip bauginimo priemonė  – tai priverčia kitus žmones pagalvoti dukart. Jie pamatė, kas už jų veiksmus gresia pasekmės“, – kalbėjo prokurorė. Anot jos, greitas teisingumo struktūrų darbas pasiuntė garsią žinią, kad visuomenę netoleruos riaušininkų veiksmų.

Prokurorė teigė, kad riaušės buvo didžiausias visų laikų iššūkis Karališkajai prokuratūrai: visi kabinetai buvo užversti dokumentais ir popieriais, teismai dirbo ir naktimis, kitų miestų prokurorai vyko į Londoną pagelbėti, o sostinės prokurorai dirbo viršvalandžius be atlygio. Net pati A. Saunders po septynerių metų pertraukos teisme dalyvavo kaip prokurorė.

Prokurorė teigė, kad riaušės buvo didžiausias visų laikų iššūkis Karališkajai prokuratūrai.

Praėjus metams po riaušių Karališkoji prokuratūra per savaitę vis dar narplioja maždaug po 10 bylų, susijusių su riaušininkais. Teismo nuosprendžio vis dar laukia 308 kaltinamieji.

Tačiau A. Saunders apgailestavo, kad kai kurie riaušininkai taip ir liks nesugauti. „Yra dalis nusikaltėlių, kurie taip ir nebus identifikuoti – bet aš net nenutuokiu, kokia tai dalis“, – atviravo pareigūnė.

Tuo tarpu Metropolitano policija teigia, kad jiems dar teks daug nuveikti, kad atkurtų tokius bendruomeninius ryšius, kokie jie buvo prieš riaušes.

Komisaro padėjėjas Markas Rowley'us „BBC London“ pripažino, kad miesto policija galėjo pasirodyti ir geriau. „Ar galėjome dirbti geriau? Būsiu labai atviras – taip, galėjome. Tuo metu pareigūnai iš visos širdies dirbo savo bendruomenių naudai. Bet ar mes padarėme viską, ko galėjome tikėtis padaryti? Ne, ne viską“, – kalbėjo M. Rowley'us, pridurdamas, kad teks nuveikti labai daug, norint atkurti Totenhamo bendruomenių pasitikėjimą policija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius