-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 14 /14:44

MH17 katastrofos tyrėjai paskelbė naujų pokalbių telefonu įrašų, susijusių su Rusija

Nyderlandų vadovaujami tyrėjai, atliekantys tyrimą dėl 2014 metais virš Rytų Ukrainos numušto oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lainerio MH17, ketvirtadienį paskelbė naujus perimtų telefoninių pokalbių tarp aukšto rango Rusijos pareigūnų ir įtariamųjų, kuriuos ketinama teisti dėl šios katastrofos, įrašus.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tyrėjų pranešime sakoma, kad vėl ragina atsiliepti liudininkus, ką nors žinančius apie „įrašytus pokalbius telefonu tarp DLR [niekieno nepripažintos prorusiškų separatistų „Donecko liaudies respublikos“] ir aukšto rango Rusijos pareigūnų“.

„Ryšiai tarp Rusijos pareigūnų ir DLR lyderių, atrodo, buvo daug glaudesni“, nei manyta anksčiau, vaizdo pareiškime sakė Nyderlandų policijos Kriminalinių tyrimų skyriaus vadovas Andy Kraagas.

Tarp įrašų – apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos (DLR) „premjero“ Aleksandro Borodajaus ir „gynybos ministro“ Igorio Girkino pokalbiai. Jie kalbėjo su Rusijos paskirtu lyderiu okupuotame Kryme Sergejumi Aksionovu ir aukštu Rusijos vyriausybės pareigūnu Vladislavu Surkovu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Strelkovas-Girkinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Strelkovas-Girkinas

Mažiausiai trijuose pokalbiuose girdėti, kaip separatistų pareigūnai kalba, kad gina Rusijos interesus ir veikia pagal Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) ir Karinės žvalgybos (GRU) nurodymus.

„Vykdau įsakymus ir ginu interesus vienos ir vienintelės valstybės –Rusijos Federacijos“, – nežinomam asmeniui sakė A.Borodajus.

Kitame pokalbyje, kuris vyko 2014-ųjų liepos pradžioje, DLR separatistas vietos kovotojų vadui sako, kad „vyrai atvyksta su (Rusijos gynybos ministro Sergejaus – red.) Šoigu mandatu“. Esą tie vyrai „išspirs vietos kovotojų vadus iš dalinių“, „žmonės iš Maskvos“ perims vadovavimą.

Kito tą mėnesį vykusio pokalbio metu V.Surkovas sako A.Borodajui, kad DLR gaus karinį pastiprinimą iš Rusijos.

Pasak tyrėjų, šie įkalčiai rodo Rusijos vyriausybės įtaką Donecke administraciniais, finansiniais ir kariniais klausimais.

„Scanpix“ nuotr./Vladislavas Surkovas
„Scanpix“ nuotr./Vladislavas Surkovas

„Abipusiai kontaktai suintensyvėjo pirmojoje 2014-ųjų liepos pusėje. DLR lyderiai beveik kasdien telefonu kalbėjo su kontaktais Rusijos Federacijoje“, – teigė tyrėjai.

Keli buvę kovotojai tyrėjams sakė, kad FSB ir GRU buvo įsitraukusios į kasdienį DLR valdymą. „Vienas iš liudytojų teigė, kad DLR lyderiai reguliariai vykdavo į Maskvą pasikonsultuoti su kontaktais iš FSB ir GRU“, – tikina tyrėjai.

Pasak tyrėjų, separatistų lyderiai su Rusijos lyderiais Maskvoje kalbėdavo naudodami Rusijos specialiųjų tarnybų duotus telefonus.

„Artimų ryšių tarp LDR lyderių ir Rusijos vyriausybės pareigūnų įrodymai kelia klausimus dėl galimo pastarųjų įsitraukimo į zenitinių raketų komplekso BUK dislokavimą“, – sako tyrėjai.

Prokurorai anksčiau teigė, kad zenitinių raketų kompleksas BUK, kuriuo buvo numuštas „Malaysia Airlines“ lėktuvas, priklausė Rusijos 53-iajai zenitinių raketų brigadai iš Kursko.

„Malaysia Airlines“ lėktuvas buvo numuštas 2014-ųjų liepą Rusijos remiamų separatistų kontroliuojamoje Rytų Ukrainos teritorijoje. Žuvo visi 298 orlaivyje buvę žmonės. Pasak tyrėjų, lėktuvą numušė Rusijos raketa, tačiau Maskva tokius kaltinimus neigia.

Birželio mėnesį tyrėjai sakė, kad ketina Nyderlanduose 2020 metų kovą teisti tris Rusijos piliečius ir vieną ukrainietį dėl lainerio numušimo, tačiau atsakovai tikriausiai bus teisiami už akių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius