Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mianmare į gatves išėjo protestuotojai, nuskambėjus raginimui rengti visuotinį streiką

Mianmaro gatves pirmadienį užplūdo valstybės perversmui besipriešinantys protestuotojai, atsakydami į profesinių sąjungų raginimą surengti visuotinį streiką po savaitgalį saugumo pajėgų vykdytų reidų ir areštų.
Protestuotojai Mianmare
Protestuotojai Mianmare / ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Temos: 2 Mianmaras Protestas

Šalyje neramumai prasidėjo po vasario 1 dieną įvykdyto perversmo, per kurį buvo nušalinta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi ir įsiplieskė masiniai protestai prieš naujos karinės chuntos valdymą.

Policija ir kariuomenė vis griežčiau malšina demonstracijas. Lig šiol žuvo daugiau nei 50 žmonių, o dar beveik 1 800 buvo sulaikyti.

Protestuotojai, nepaisydami pavojaus, susirinko kai kuriuose komercinės sostinės Jangono rajonuose, antrame pagal dydį Mandalėjaus mieste ir kituose šalies miestuose.

VIDEO: Protestuoti prieš perversmą ryžosi net Mianmaro vaikai – skanduodami drąsiai žygiavo gatvėmis

Pirmadienio demonstracijos buvo surengtos profesinėms sąjungoms paraginus paralyžiuoti šalies ekonomiką masiškai neinant į darbą.

„Tęsti ekonominę ir verslo veiklą kaip įprasta... būtų naudinga tik kariuomenei, nes ji slopina Mianmaro žmonių energiją“, – rašoma 18 profsąjungų parengtame pareiškime.

„Dabar laikas imtis veiksmų mūsų demokratijai apginti“, – priduriama pareiškime.

Profsąjungos siekia išplėsti „Pilietinio nepaklusnumo judėjimo“ – kampanijos, raginančios valstybės tarnautojus boikotuoti darbą, kol šalį kontroliuoja kariškiai – poveikį. Ši iniciatyva jau sudavė stiprų smūgį valstybės aparatui.

Akcija palietė kiekvieną nacionalinės infrastruktūros aspektą: ligoninės užsidarė, ministerijų biurai yra tušti, o bankai negali veikti.

Chunta perspėjo, kad valstybės tarnautojai pirmadienį tučtuojau „bus atleisti“, jeigu ir toliau streikuos.

Užimtos ligoninės

Po neramios nakties, kai daugelyje rajonų buvo mobilizuojamos saugumo pajėgos ir kai kur aidėjo šūviai, dalis Jangono gyventojų pabudę pastebėjo gausias policijos pajėgas.

„Policija pradėjo valyti Čiunto gatvę Sančaungo miestelyje. Jie panaudojo kurtinamąsias granatas, siekdami neleisti protestuotojams rinktis“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas gyventojas.

VIDEO: Mianmare kariškiai įvykdė perversmą: perėmė šalies kontrolę ir sulaikė šalies lyderę

„Jie dabar buldozeriu griauna protestuotojų pastatytas barikadas“, – pridūrė jis.

Naktį į pirmadienį pasirodė pranešimų, kad saugumo pajėgos užėmė kelias valstybines ligonines Jangone.

JAV įsikūrusi ne pelno organizacija „Physicians for Human Rights“ (PHR) pareiškė esanti priblokšta šių žingsnių ir vadino juos tarptautinės teisės pažeidimu.

„Vienas liudininkas išsamiai aprašė, kaip ginkluotos saugumo pajėgos įėjo siekdami jėga užimti Vakarų Jangono bendrojo profilio ligoninę“, – nurodė PHR ir pridūrė turinti patikimos informacijos, kad per panašias operacijas kitur Mianmare buvo užimtos dar penkios gydymo įstaigos.

„Nors medicinos darbuotojai paliko valstybės tarnybą, kad įkurtų pilietinio nepaklusnumo judėjimą, daugelis sugrįžo į valstybines ligonines, reaguodami į augantį smurtą prieš taikius protestuotojus“, – pažymėjo organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius