Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mianmare japonų žurnalistui pareikšti kaltinimai dėl nepritarimo chuntai kurstymo

Mianmare sulaikytam japonų žurnalistui pareikšti kaltinimai dėl imigracijos įstatymo pažeidimo ir nepritarimo kariuomenei kurstymo, ketvirtadienį pranešė chunta.
Minas Aungas Hlaingas
Minas Aungas Hlaingas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Japonija Mianmaras

Mianmaro kariuomenė po pernai vasarį įvykdyto pučo, nugramzdinusio šią Pietryčių Azijos šalį į chaosą, ėmėsi griežtomis priemonėmis riboti žiniasklaidos laisvę.

Japonų žurnalistas Toru Kubota buvo sulaikytas praėjusią savaitę, kai nušvietė Jangone vykusį protestą.

Vienas iš kaltinimų jam pareikštas pagal įstatymą, draudžiantį kurstyti nepritarimą kariuomenei ir už tai numatantį laisvės atėmimo iki trejų metų bausmę. Šį įstatymą chunta dažnai pasitelkia nepritariantiems balsams slopinti.

Už imigracijos įstatymo pažeidimą gresia iki penkerių metų nelaisvės.

26 metų režisierius T.Kubota buvo sulaikytas kartu su dviem Mianmaro piliečiais Jangono rajone, kur tuo metu vyko antivyriausybinis mitingas.

Pareiškus kaltinimus jis iš policijos areštinės buvo perkeltas į Inseino kalėjimą Jangone, naujienų agentūrai AFP sakė saugumo šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Jo sveikata gera. Ambasados pareigūnai aplankė jį policijos nuovadoje, kurioje jis buvo laikomas suimtas“, – sakė šaltinis.

Remiantis tinklalapyje „FilmFreeway“ pateikiama informacija, T.Kubota yra sukūręs dokumentinių filmų apie Mianmaro musulmonų rohinjų mažumą ir „pabėgėlius bei etnines problemas Mianmare“.

T. Kubota yra jau penktasis Mianmare sulaikytas užsienio žurnalistas. Anksčiau sulaikyti JAV piliečiai Danielis Fensteris ir Nathanas Maungas , lenkas Robertas Bociaga ir japonas Yuki Kitazumi buvo paleisti ir deportuoti iš šalies.

D.Fensteris, kuris buvo sulaikytas pernai gegužę, kai bandė išvykti iš šalies, Inseino kalėjime buvo teisiamas už uždarų durų dėl pasipriešinimo kariuomenei kurstymo bei susirinkimų ir imigracijos įstatymų pažeidimo.

Amerikiečiui buvo skirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau vėliau jam buvo suteikta malonė ir jis buvo deportuotas.

Tokijas seniai palaiko ryšius su Mianmaro kariuomene, o Japonija yra didžiausia šios šalies donorė.

Po 2021 metų vasario 1-ąją surengto pučo per kariškių vykdomas represijas Mianmare žuvo daugiau kaip 2,1 tūkst. civilių, dar beveik 15 tūkst. žmonių buvo sulaikyti, rodo vietos stebėjimo grupės duomenys.

Stebėsenos grupės „Reporting ASEAN“ kovo mėnesio duomenimis, šalyje laikomi suimti 48 žurnalistai.

Pasak Komiteto žurnalistams ginti (CPJ), praėjusiais metais tik Kinija įkalino daugiau žurnalistų nei Mianmaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius