Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mianmare nuo perversmo pradžios jau žuvo daugiau nei 700 civilių

Sekmadienio rytą antrame pagal dydį Mianmaro mieste prie kariuomenei priklausančio banko sprogus bombai, buvo sužeistas apsaugininkas, o civilių aukų skaičius nuo tada, kai karinė chunta ėmėsi brutalių veiksmų prieš jai nepritariančiuosius, šį savaitgalį viršijo 700.
Protestuotojai Mianmare
Protestuotojai Mianmare / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Padėtis Mianmare išlieka sudėtinga nuo vasario 1 dienos, kai karinė chunta nuvertė civilinę šalies lyderę Aung San Suu Kyi.

Sekmadienio rytą taikiniu tapo banko „Myawaddy Bank“ didžiausias skyrius Mandalajuje. Per sprogimą buvo sužeistas apsaugos darbuotojas, skelbia vietos žiniasklaida. Po sprogimo rajone sutelktos didelės saugumo pajėgoms.

Šis bankas yra vienas iš daugybės verslų, kurie priklauso šalies kariuomenei ir kurie pastaruoju metu susiduria su boikotu, nukreiptu prieš perversmą. Daugelis klientų reikalauja atsiimti savo indėlius iš šio banko.

Pastarosiomis dienomis šalyje liejasi kraujas. Šeštadienį vietos stebėsenos grupė pranešė, kad saugumo pajėgos apšaudė ir nužudė 82 protestuotojus prieš perversmą Bago mieste, esančiame už 65 km į šiaurės rytus nuo Jangono.

Jungtinių Tautų biuras Mianmare vėlų šeštadienio vakarą tviteryje pranešė stebintis kraujo praliejimą Bago mieste, kur, kaip skelbiama, sužeistiems žmonėms nesuteikiama medicininė pagalba.

Paramos politiniams kaliniams asociacija nuo perversmo pradžios yra patvirtinusi iš viso 701 mirtį. Tačiau chunta skelbia, kad skaičius yra mažesnis ir siekia 248, penktadienį sakė jos atstovas.

Nepaisant kraujo praliejimo, protestuotojai įvairiose šalies dalyse atsisako pasiduoti. Sekmadienio rytą Mandalajaus ir Meiktilos miestuose į gatves išėjo universitetų studentai ir jų profesoriai, pranešė vietos žiniasklaida. Kai kurie jų nešėsi pergalės simboliu laikomų eugenijos gėlių.

Jangone protestuotojai nešė transparantą, ant kurio buvo parašyta „Mes pasieksime pergalę, mes laimėsime“. Čia ir taip pat Monivos mieste protestuotojai ant medžių lapų rašė politines žinutes, kaip „mes privalome laimėti“, bei ragino Jungtines Tautas įsikišti ir užkirsti kelią tolesniam kraujo praliejimui.

Visoje šalyje žmonės yra raginami sekmadienį nusileidus saulei dalyvauti žibintų proteste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius