Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 03 /16:57

Mianmare per protestus nušauta mažiausiai 10 žmonių

Mianmare per demokratijos šalininkų demonstracijas saugumo pajėgos trečiadienį nušovė mažiausiai 10 žmonių, prasiveržus smurtui per daugelį protesto akcijų visoje šalyje.
Protestuotojai Mianmare
Protestuotojai Mianmare / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trijuose Mianmaro centriniuose miestuose saugumo pajėgos trečiadienį jėga malšino protestus, o daugiausiai žmonių – kaip pranešama, mažiausiai septyni – žuvo Sagaingo regione esančioje Monjvoje.

„Galime patvirtinti, kad mirė septyni žmonės“, – sakė prisistatyti atsisakęs greitosios pagalbos tarnybos gydytojas.

Keli medikai taip pat teigė matę, kaip saugumo pajėgos tempė dar du asmenis, tačiau jie tai stebėjo iš tolo, todėl negalėjo patvirtinti, ar tie žmonės žuvo.

Kaimyniniame Mandalėjuje, Mianmaro antrame pagal dydį mieste, žuvo du demonstrantai, naujienų agentūrai AFP pranešė kitas gydytojas, pridūręs, jog viena iš aukų yra į galvą nušautas 19-metis.

„Scanpix“/AP nuotr./Mianmaro policija
„Scanpix“/AP nuotr./Mianmaro policija

Tuo metu per vieną iš akcijų Mjindžiane buvo pralietas kraujas, saugumo pajėgoms panaudojus ašarines dujas, gumines kulkas ir kovinius šaudmenis prieš protestuotojus, nešusius savadarbius skydus su trijų pirštų, tapusių pasipriešinimo perversmui simboliu, piešiniais.

Keli medikai patvirtino, kad buvo nušautas jaunas vyras.

„Dvidešimtmetis Zinas Ko Ko Zawas buvo nušautas įvykio vietoje“, – AFP sakė gelbėjimo komandos narys ir pridūrė, kad jo kolegos suteikė pagalbą 17-ai proteste dalyvavusių asmenų.

Neramumai krečia Mianmarą nuo vasario 1 dienos, kuomet kariuomenė įvykdė perversmą ir sulaikė civilinę lyderę Aung San Suu Kyi. Tais įvykiais šalyje buvo nutrauktas dešimtmetį trukęs demokratijos eksperimentas, o gatvėse įsiplieskė kasdien rengiami masiniai protestai.

Taip pat auga tarptautinis spaudimas: galingosios Vakarų valstybės paskelbė generolams virtinę sankcijų, o Jungtinė Karalystė paragino JT Saugumo Tarybą penktadienį sušaukti posėdį.

Tačiau chunta nepaiso tarptautinės bendruomenės smerkimo, o į sukilimą reaguoja naudodama vis daugiau jėgos.

Kariuomenė taip pat iškėlė baudžiamąsias bylas keliems sulaikytiems žurnalistams; jie gali būti pasiųsti už grotų iki trejų metų, jei bus pripažinti kaltais.

„Mūsų siekis yra demokratija“

Šiaurinės Kačinų valstijos žiniasklaida taip pat pranešė apie smurto scenas, o jos paskelbtuose vaizduose matyti, kaip policija grėsmingai artinasi prie protestuotojų Hpakante.

„Kai kurie buvo apšaudyti guminėmis kulkomis, kiti duso dėl ašarinių dujų“, – AFP sakė vienas gydytojas, nurodęs, kad jo privačioje ligoninėje gydomi 10 sužeistųjų.

Du labai sunkiai sužalotus asmenis teko apie 4 val. gabenti į ligoninę regiono sostinėje. Vienas iš jų buvo sužeistas į krūtinę, kitas – į kaklą.

Kai kurios Jangono – šalies komercinio centro – dalys tapo neatpažįstamos: protestuotojai užblokavo pagrindinius kelius barikadomis iš padangų ir spygliuotų vielų.

Netoli sankryžos prie garsiosios Sulė pagodos protestuotojai ant žemės klijavo chuntos lyderio Mino Aungo Hlaingo atspausdintus portretus: tokia taktika buvo siekiama sulėtinti saugumo pajėgas, nes jos nesiryžtų mindžioti šių portretų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mianmaro policija guminėmis kulkomis šaudo į demonstrantus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mianmaro policija guminėmis kulkomis šaudo į demonstrantus

Sančaungo miestelyje, kur pastarosiomis dienomis vyko intensyvūs susirėmimai, gatvės paskendo ašarinėse dujose ir gesintuvų skysčio debesyse, su protestuotojais susirėmus policijai. Tuo metu per kitą susirėmimą Jangono apylinkėse buvo sužeisti mažiausiai 19 žmonių.

„Kai kurie nukentėjo nuo guminių kulkų, – AFP pranešė vienas pareigūnas. – Turėjome perkelti vieną vyrą į ligoninę operacijai, nes jam buvo pataikyta į galvą gumine kulka.“

Sekmadienis lieka kruviniausia diena nuo pučo: JT duomenimis, tą dieną visoje šalyje žuvo mažiausiai 18 protestuotojų.

Trečiadienį Davėjuje buvo kremuota viena iš keturių sekmadienį nušautų aukų.

Gedintys žmonės laikė gėlių vainikus ir 33 metų moters Lwin Lwin Oo portretus, o karsto nešėjus lydėję gyventojai skandavo: „Esame vieningi... Mūsų siekis yra demokratija.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius