-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 02 /19:21

Mianmare per purvo nuošliaužą nefrito kasykloje žuvo daugiau nei 160 žmonių

Šiaurės Mianmare esančioje nefrito kasykloje ketvirtadienį nuslinkus purvo nuošliaužai gelbėtojai ištraukė daugiau nei 160 sumaitotų kalnakasių kūnų.

Kiekvienais metais dešimtys žmonių žūva dirbdami itin pelningoje, bet menkai reguliuojamoje nefrito kasybos pramonėje, bet pastaroji tragedija yra viena didžiausių kada nors įvykusių.

VIDEO: Purvo nuošliauža Mianmare palaidojo mažiausiai 126 žmones

Žmonių gyvybių nusinešančių nuošliaužų pasitaiko neretai, o aukomis dažnai tampa migrantai darbininkai iš neturtingų etininių bendruomenių, ieškantys nefrito likučių vietose, kur anksčiau kasybą vykdė didžiosios bendrovės.

Nelaimė įvyko anksti ketvirtadienį po smarkios liūties Kačinų valstijoje netoli sienos su Kinija.

Darbininkai kasė šiuo Kinijoje labai vertinamus akmenis kalnuose Pakanto savivaldybėje – vietovėje, kur gruntas jau buvo išpurentas ankstesnių kasinėjimų.

Daugybę nefrito kasėjų „užgriuvo purvo banga“, sakoma per „Facebook“ paskelbtame Mianmaro priešgaisrinio departamento pranešime.

Gelbėtojai, įskaitant ugniagesius ir vietos policijos pareigūnus, visą dieną traukė žuvusiuosius iš purvo, nesiliaujant smarkiai liūčiai.

„Iki 19 val. 15 min. buvo surasti 162 kūnai“, – nurodė departamentas.

Dar 54 žmonės buvo sužeisti ir nugabenti į netoliese esančias ligonines, sakoma pranešime.

Darbas siaučiant musoninėms liūtims buvo tikras iššūkis, nes dėl išplauto grunto galėjo įvykti dar viena griūtis, nurodė policijos vyresnysis inspektorius Than Win Aungas.

„Mes negalime kasti ir ieškoti po vandeniu palaidotų kūnų,.. todėl mes tiesiog renkame kūnus, kurie plūduriuoja“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. Pasak jo, paieškas dar labiau apsunkins artėjanti naktis.

Jungtinių Tautų būstinė Mianmare pranešė, kad ją „giliai nuliūdino šis siaubingas gyvybių praradimas“.

Per „Facebook“ paskelbtose įvykio vietos nuotraukose matyti paieškų ir gelbėjimo brigados nariai, klampojantys per slėnį, užlietą purvo nuošliaužos.

Pasak vietos policijos, darbininkai veikiausiai nepakluso perspėjimui nedirbti kasyklose per liūtį.

Nevyriausybinės organizacijos „Global Witness“ duomenimis, šis sektorius 2014 metais buvo vertinamas maždaug 31 mlrd. JAV dolerių, bet tik labai nedidelė gautų pajamų dalis pasiekė valstybės iždą.

Šiaurės Mianmaras turtingas gamtinių išteklių, tokių kaip nefritas, mediena, auksas ir gintaras. Pajamos iš kasybos ir miškų kirtimo padėjo finansuoti dešimtmečius besitęsiantį pilietinį konfliktą tarp etninių kačinų sukilėlių ir vyriausybės pajėgų.

Kova dėl kasyklų ir jų atnešamų pajamų kontrolės dažnai pragaištingai paveikia vietos civilius gyventojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius