Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mianmare rinkimus laimėjo kariškių remiama partija

Mianmaro kariškių remiama partija antradienį paskelbė per savaitgalį vykusius visuotinius rinkimus, kurie buvo pirmieji per pastaruosius du dešimtmečius, užsitikrinusi parlamente apie 80 proc. mandatų.
Mianmaro piliečiai laukia eilėje prie balsavimo apylinkės.
Mianmaro piliečiai laukia eilėje prie balsavimo apylinkės. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vakarų šalių Vyriausybės pareiškė, kad balsavimas šiuose rinkimuose nebuvo laisvas, o juose dalyvavusios Mianmaro už demokratiją pasisakančios partijos skundėsi dėl bauginimų ir „sukčiavimų“ rinkimų apylinkėse.

„Laimėjome apie 80 proc. vietų. Mes džiaugiamės“, – sakė vienas aukštas Solidarumo ir plėtros sąjungos partijos (SPSP) pareigūnas, pageidaujantis, kad jo vardas nebūtų viešinamas.

Atrodė, kad šis balsavimas iš esmės atitiko karinės chuntos planus, tačiau pirmadienį šalies rytuose įsiplieskė susirėmimai tarp Vyriausybės pajėgų ir etninių sukilėlių, o į Tailandą pabėgo apie 20 tūkst. žmonių.

Mažiausiai trys civiliai žuvo, kai iš sunkiųjų ginklų buvo apšaudytas Miavadžio miestas Kareno valstijoje, sakė vienas Mianmaro pareigūnas. Kol kas negauta jokios informacijos apie aukas kurioje nors kovojančioje pusėje.

Chunta ir rinkimų pareigūnai kol kas nepaskelbė jokių oficialių rezultatų, tačiau daugelis prognozavo, kad rinkimus laimės USDP, nes opozicijos partijos patyrė didelių sunkumų rinkdamos lėšas ir organizuodamos rinkimų kampaniją.

SPSP įkūrė Mianmaro premjeras Theinas Seinas ir kiti aukšti kariškiai, kurie atsisakė karjeros kariuomenėje, kad galėtų dalyvauti sekmadienį vykusiuose rinkimuose.

Vienas SPSP narys sakė, kad rinkėjų aktyvumas viršijo 70 proc., nors kai kuriuos balsavimo apylinkės rinkimų dieną atrodė pustuštės.

25 proc. vietų parlamente priklauso kariškių skiriamiems delegatams, o dviem pagrindinėms chuntą remiančioms partijoms tereikia užimti dar 26 proc. renkamų vietų, kad užsitikrintų daugumą.

Daugelyje apygardų varžėsi du kandidatai – iš SPSP ir Nacionalinės vienybės partijos (NVP), kuri yra velionio diktatoriaus Ne Wino partijos įpėdinė, taip pat glaudžiai susijusi su kariškiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius