-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 11 17 /16:28

Po chuntos amnestijos Mianmarą palieka buvusi JK ambasadorė, australų ir japonų kaliniai

Buvusi britų ambasadorė, Australijos ekonomikos patarėjas ir Japonijos žurnalistas ketvirtadienį išvyko iš Mianmaro, chuntai paleidus beveik 6 000 kalinių, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas ir diplomatiniai šaltiniai.
Mianmaro chunta šiandien iš  Inseino kalėjimo paleido būrį politinių kalinių
Mianmaro chunta šiandien iš Inseino kalėjimo paleido būrį politinių kalinių / „AP“/„Scanpix“

Pietryčių Azijos šalyje nuo praėjusių metų karinio perversmo ir kruvino susidorojimo su opozicija, per kurį tūkstančiai žmonių buvo įkalinti, tęsiasi neramumai.

Buvusi Jungtinės Karalystės pasiuntinė Vicky Bowman, kuri rugsėjo mėnesį buvo įkalinta vieneriems metams, buvo lėktuve, išskridusiame iš Jangono 17 val. 26 min. vietos (12 val. 26 min. Lietuvos) laiku, pranešė lėktuve buvęs AFP reporteris.

Po maždaug dviejų valandų jų lėktuvas nusileido Bankoke.

Australų ekonomikos patarėjas Seanas Turnellas ir japonų žurnalistas Toru Kubota skrido tuo pačiu lėktuvu, AFP sakė diplomatiniai šaltiniai.

Iš viso į laisvę bus paleisti 5 774 kaliniai, „įskaitant apie 600 moterų“, sakoma chuntos pareiškime.

Trys buvę Aung San Suu Kyi nušalintos vyriausybės ministrai ir sulaikytas JAV ir Mianmaro pilietis Kyaw Htay Oo taip pat turėtų būti paleisti, sakė chuntos pareigūnas.

Pranešime apie amnestiją chunta nenurodė, kiek asmenų, kuriems buvo suteikta malonė, buvo suimti per kariuomenės susidorojimą su disidentais.

„AP“/„Scanpix“/Japonų režisierius Toru Kubota, paleistas iš kalėjimo, atvyko į Bankoką
„AP“/„Scanpix“/Japonų režisierius Toru Kubota, paleistas iš kalėjimo, atvyko į Bankoką

2002–2006 metais ambasadore dirbusi V.Bowman kartu su vyru rugpjūčio mėnesį buvo sulaikyta dėl to, kad nedeklaravo, jog gyvena kitu adresu, nei nurodyta jos užsieniečio registracijos pažymėjime.

Vėliau jie buvo įkalinti metams. Jos vyras, žymus Mianmaro menininkas Hteinas Linas, taip pat bus paleistas, sakė kariuomenės pareigūnas.

Mianmaro ir jo buvusios kolonijinės valdytojos JK ryšiai pašlijo kariuomenei perėmus valdžią, chuntai šiais metais sukritikavus neseniai apribotą JK misiją Mianmare kaip „nepriimtiną“.

S.Turnellas dirbo Mianmaro civilinės lyderės Aung San Suu Kyi patarėju, kai buvo sulaikytas netrukus po 2021 metų vasario perversmo.

Iš kalėjimo paleistą žinomą politinį aktyvistą Mya Aye pasitinka minia bendraminčių
Iš kalėjimo paleistą žinomą politinį aktyvistą Mya Aye pasitinka minia bendraminčių

Rugsėjį uždaras chuntos teismas jį ir Aung San Suu Kyi pripažino kaltais dėl Valstybės paslapčių įstatymo pažeidimo ir įkalino po trejus metus.

26 metų T.Kubota kartu su dviem Mianmaro piliečiais liepos mėnesį buvo sulaikytas prie antivyriausybinio mitingo Jangone ir įkalintas 10 metų.

Po JAV piliečių Nathano Maungo ir Danielio Fensterio, lenko Roberto Bociagos ir japono Yuki Kitazumi, kurie vėliau buvo paleisti ir deportuoti, jis buvo penktasis užsienio žurnalistas, sulaikytas Mianmare po perversmo.

UNESCO duomenimis, nuo perversmo buvo suimta mažiausiai 170 žurnalistų, o beveik 70 jų tebėra sulaikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius