Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mianmaro chunta žada paleisti per 800 kalinių

Mianmaro chunta šeštadienį paskelbė amnestiją daugiau kaip 800 kalinių ir sostinėje surengė paradą, siekdama pademonstruoti savo jėgą Sąjungos dienos proga.
Mianmaras
Mianmaras / AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Mianmaras

Šalį nuo pernai vasarį įvykdyto valstybės perversmo krečia neramumai. JT žmogaus teisių tarnybos duomenimis, per masinius protestus ir kariuomenės pastangas juos numalšinti žuvo daugiau nei 1,5 tūkst. civilių gyventojų.

Pasak valstybinės žiniasklaidos, minint 75-ąją Sąjungos dieną, chuntos vadas Minas Aungas Hlaingas paskelbė įsaką dėl malonės suteikimo 814 kalinių. Tai yra įprasta praktika per svarbiausias Mianmaro šventes.

Šeštadienį mianmariečiai mini nepriklausomybės didvyrio Aungo Sano ir kelių etninių grupių susitarimo pasirašymo metines. Šiuo paktu buvo paskelbta nuo Didžiosios Britanijos nepriklausoma Birmos Sąjunga.

Amnestija bus suteikta daugiausia komercinio centro Jangono kalėjimų nuteistiesiems, naujienų agentūrai AFP sakė chuntos atstovas Zawas Minas Tunas.

Jis nepatikslino, ar tarp paleidžiamų asmenų bus australų mokslininkas Seanas Turnellas, sulaikytas prieš daugiau nei prieš metus.

Šis ekonomikos profesorius dirbo civilinės lyderės Aung San Suu Kyi patarėju, bet praėjusių metų vasarį buvo suimtas, kariuomenei ją nušalinus.

Jis buvo apkaltintas pažeidus Mianmaro valstybės paslapčių įstatymą. Jei bus pripažintas kaltu, jam grės iki 14 metų nelaisvės.

Šeštadienio rytą prie Jangono Inseino kalėjimo susirinko apie 100 žmonių, besitikėjusių susitikti su artimaisiais, pranešė AFP korespondentai.

Keturi mikroautobusai išvažiavo iš kalėjimo apie vidurdienį vietos (7 val. 30 min. Lietuvos) laiku, o viduje buvę žmonės mojavo rankomis, kol minia šaukė artimųjų vardus.

46 metų Thin Thin Aye laukė vildamasi, kad tarp išlaisvintųjų bus jos sūnus, pernai įkalintas už kurstymą prieš kariuomenę.

Moteris pasiliko net tada, kai išvažiavo paskutinis autobusas, o kalėjimo darbuotojai pranešė, kad daugiau kalinių nebus paleista.

„Tikiuosi, kad mano sūnus bus paleistas kuo greičiau. Noriu, kad jis liktų su mūsų šeima“, – netramdydama ašarų sakė ji AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius