Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mianmaro chuntos teismas atidėjo verdikto skelbimą Aung San Suu Kyi korupcijos byloje

Mianmaro chuntos teismas pirmadienį atidėjo pirmojo nuosprendžio paskelbimą nušalintos lyderės Aung San Suu Kyi korupcijos byloje, kurioje jai gresia 15 metų nelaisvės, naujienų agentūrai AFP pranešė chuntos atstovas.
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

76 metų Nobelio taikos premijos laureatė yra sulaikyta nuo praėjusių metų vasario, kai generolai įvykdė perversmą ir nušalino jos vyriausybę, nutraukdami trumpą demokratijos laikotarpį šioje Pietryčių Azijos valstybėje.

Vėliau Aung San Su Kyi buvo apkaltinta įvairiais nusikaltimais, įskaitant tarnybinių paslapčių įstatymo pažeidimą, korupciją ir rinkimų rezultatų klastojimą. Jai gresia laisvės atėmimas iki kelių dešimtmečių, jei bus pripažinta kalta dėl visų šių kaltinimų.

Kaip AFP pranešė chuntos atstovas Zawas Minas Tunas, „šiandien nebuvo paskelbtas nuosprendis“ korupcijos byloje, kurioje buvusi lyderė kaltinama iš buvusio Jangono vyriausiojo ministro paėmusi 560 tūkst. eurų kyšį grynaisiais ir aukso luitais.

Atstovas nepatikslino, kad planuojama paskelbti verdiktą.

Žurnalistams uždrausta dalyvauti specialiojo teismo posėdžiuose kariuomenės pastatytoje sostinėje Neipide, o Aung San Suu Kyi advokatams neleidžiama bendrauti su žiniasklaida.

Jai iš viso pareikšta 10 kaltinimų korupcija; už kiekvieną iš jų numatyta maksimali 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Aung San Su Kyi taip pat teisiama dėl valstybės paslapčių įstatymo pažeidimo. Šioje byloje taip pat figūruoja sulaikytas australų mokslininkas Seanas Turnellas.

Nušalintai civilinei lyderei jau anksčiau buvo skirti šešeri metai kalėjimo už telekomunikacijų įstatymo pažeidimus, kurstymą protestuoti prieš kariuomenę ir COVID-19 taisyklių pažeidimą. Vis tik ji toliau laikoma namų arešto sąlygomis, kol baigsis visų bylų nagrinėjimas.

Dėl šios priežasties populiarioji lyderė tikriausiai negalės dalyvauti rinkimuose, kuriuos chunta žada surengti iki šių metų pabaigos.

Po perversmo buvo suimta daug Aung San Su Kyi Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD), kuri 2020 metų rinkimuose įveikė kariuomenės remiamą partiją, narių. Viena NLD priklausanti buvusi ministrė pernai buvo nuteista kalėti 75 metus.

Ankstesnio karinio režimo laikais Aun San Suu Kyi daugelį metų praleido namų arešto sąlygomis savo šeimos kolonijinių laikų dvare Jangone.

Vietos stebėjimo grupės duomenimis, nuo perversmo dienos susidorojimo su disidentais kampanija pareikalavo daugiau kaip 1 700 gyvybių. Dar daugiau kaip 13 tūkst. asmenų buvo sulaikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius