-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mianmaro lyderis sako, kad pripažintų Aung San Suu Kyi prezidente

Mianmaro lyderis Theinas Seinas interviu sakė, kad pripažintų kovotoją už demokratiją Aung San Suu Kyi prezidente, jei ji būtų išrinkta, bet pridūrė, kad vienas pats negali pakeisti taisyklių, pagal kurias ji negali iškilti į valdžią.
Mianmaro opozicijos lyderė Aung San Suu Kyi
Mianmaro opozicijos lyderė Aung San Suu Kyi / „Scanpix“ nuotr.

Buvęs generolas Theinas Seinas per istorinį vizitą Jungtinėse Valstijose pareiškė savo retą pagarbą garsiajai tėvynainei ir Nobelio premijos laureatei, be to, patvirtino savo, kaip reformų šalininko reputaciją – tvirtinimais, kad jo šalis ir toliau sieks demokratijos po dešimtmečius trukusio armijos valdymo.

Mianmaro lyderis, kurio susitikimas su Aung San Suu Kyi Niujorke buvo dar vienas gerų jo santykių su garsiausia šalies buvusia politine kaline ženklas, britų transliuotojui BBC sakė, kad tarp jų nėra „jokių problemų“.

„Jei žmonės ją pripažins, aš turėsiu ją pripažinti. Kaip sakiau anksčiau, dabar mes dirbame drauge“, – sako jis interviu ištraukose, kurios išverstos buvo paskelbtos šeštadienį.

Tačiau jis tvirtino, kad vienas pats negali pašalinti kliūčių Aung San Suu Kyi kelyje į prezidento postą, šaliai rengiantis itin svarbiems rinkimams 2015 metais.

Šiuo metu Mianmaro Konstitucija draudžia artimų giminaičių užsienyje turintiems asmenims užimti aukštus valstybės postus, o Aung San Suu Kyi, kuri buvo ištekėjusi už britų mokslininko, turi du Vakaruose gyvenančius sūnus.

„Vienas negaliu pakeisti Konstitucijos. Tai priklauso nuo žmonių norų ir taip pat nuo parlamento narių norų“, – sakė jis.

Theinas Seinas taip pat pabrėžė nenykstančią kariškių svarbą. Kariai turi ketvirtadalį vietų Mianmaro parlamente ir, tuo pačiu, iš esmės veto teisę Konstitucijos pataisų klausimais, nes tokioms pataisoms priimti reikia daugiau kaip 75 proc. daugumos.

„Konstitucija aiškiai apibrėžia kariškių atsakomybę ir kiekvieną parlamento sektorių. Negalime išstumti armijos iš politikos“, – sakė jis.

Theinas Seinas už sparčius pokyčius, kurie Mianmare vyko jam pernai pradėjus vadovauti neva civiliniam režimui, pelnė tarptautinius pagyrimus ir daugumos Vakarų sankcijų sustabdymą ar atšaukimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius