Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michaelo Bloombergo era Niujorko mero poste baigėsi

Milijardierius Michaelas Bloombergas antradienį, gruodžio 31-ąją, baigė 12 metų trukusį vadovavimą Niujorko miestui – erą, kurią žymėjo ir dideli pokyčiai didžiausiame Amerikos mieste, taip pat ir kritika dėl didėjančio atotrūkio tarp turtingųjų ir vargšų.
Michaelas Bloombergas
Michaelas Bloombergas / „Scanpix“ nuotr.

Jį mero poste pakeisiantis demokratas Billas de Blasio (Bilas de Blasijas), kuris per lapkritį įvykusius rinkimus didele persvara įveikė respublikonų kandidatą, pažadėjo mažinti tą atotrūkį.

M.Bloombergas sekmadienį pasakė paskutinį savo, kaip mero, savaitinį kreipimąsi per radiją – 601-ąjį – ir padėkojo niujorkiečiams už jų paramą „gana menkai žinomam verslininkui be patirties vyriausybėje, kuris prašė jų pasitikėjimo“.

Pastaruosius 12 metų kasdien pabusdavau galvodamas apie tai, kaip padaryti mūsų miestą stipresnį ir saugesnį, sveikesnį ir žalesnį, laisvesnį ir sąžiningesnį, teisingesnį ir labiau užjaučiantį, novatoriškesnį ir labiau žvelgiantį į priekį, su didesnėmis galimybėmis visiems, – sakė M.Bloombergas.

Jis sakė padaręs visa, ką galėjo, kad pagerėtų daugiau kaip 8 mln. žmonių gyvenimas jo mylimame mieste.

„Pastaruosius 12 metų kasdien pabusdavau galvodamas apie tai, kaip padaryti mūsų miestą stipresnį ir saugesnį, sveikesnį ir žalesnį, laisvesnį ir sąžiningesnį, teisingesnį ir labiau užjaučiantį, novatoriškesnį ir labiau žvelgiantį į priekį, su didesnėmis galimybėmis visiems“, – sakė jis.

„Trečiadienio rytą, aš pabusiu ir šypsosiuosi, žinodamas, kad mes padarėme viską, kad pasiektume šių tikslų“, – pridūrė M.Bloombergas.

Paskutinėmis savo tarnybos dienomis 71-erių meras apsilankė penkiuose didmiesčio rajonuose – Manhatane, Brukline, Kvynse, Bronkse ir Staten Ailande – kad apžvelgtų, kas pasiekta nuo 2002-ųjų sausio 1 dienos, kai perėmė Niujorko valdymą iš Rudy Giuliani (Rudžio Džulianio).

Atsisveikinimo ceremonijai rotušėje prie Mėlynojo kabineto buvo pakabintas M.Bloombergo portretas, kurį nutapė Jonas Friedmanas (Džonas Fridmanas). Ten, beje, kabo dar 107 buvusių Didžiojo Obuolio merų portretai.

M.Bloombergas, respublikonas, tapęs nepriklausomu, bet daugeliu klausimų remiančiu demokratus, mėgsta statistiką.

Billas de Blasio
Billas de Blasio

Jis sako išpildęs 89 proc. iš 611 savo pažadų, skelbtų per mero rinkimų kampanijas, laimėtas 2001, 2005 ir 2009 metais.

Dar M.Bloombergas sako padaręs Niujorką saugiausiu miestu Jungtinėse Valstijose, pasiektas mažiausias per 50 metų žmogžudysčių skaičius, sumažėjęs nuo 649 nužudymų 2001-aisiais iki 332 2013-aisiais, rodo gruodžio 27 dieną skelbti duomenys.

Turizmas suklestėjo iki rekordinio 54,3 mln. lankytojų skaičiaus 2013-aisiais, gyvenimo trukmė nuo 2002-ųjų paaugo pustrečių metų, šimtai akrų apleistų teritorijų paversta žaliosiomis oazėmis gyventojų poilsiui.

M.Bloombergas meru tapo praėjus vos keliems mėnesiams nuo tragiškos 2001-ųjų rugsėjo 11-osios, kai per teroro aktus griuvo abu Pasaulio prekybos centro dangoraižiai, ir aktyviai dirbo iki pat savo dabartinės kadencijos pabaigos.a

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius