Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michailas Gorbačiovas: „Kremlius neleido man įkurti politinės partijos“

Paskutinis Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas trečiadienį užsipuolė Rusijos „pasileidusį“ valdantįjį elitą, pareikšdamas, kad Kremlius jam uždraudė sukurti naują politinę partiją.
Michailas Gorbačiovas
Michailas Gorbačiovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Interviu laikraščiui „Novaja Gazeta“ kovo 2 dieną 80-metį švęsiantis M.Gorbačiovas sakė, kad norėjo įkurti socialdemokratų partiją, tačiau Kremliaus vyriausiasis ideologas Vladislavas Surkovas jį perspėjo, kad partija nebus užregistruota.

„Taip. Aš ir daugelis mano draugų turi tokių ketinimų – įkurti partiją. Kai Surkovas apie tai sužinojo, manęs paklausė: „Kam jums to reikia? Mes vis tiek Jūsų partijos neregistruosime“, – pasakojo M.Gorbačiovas.

Kremliaus administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas V.Surkovas pasižymėjo centralizuotos valdžios sistemos sukūrimu prezidento Vladimiro Putino valdymo metais, jam priklauso ir garsioji frazė „suvereni demokratija“.

„Aš atsakiau, kad mes kursime judėjimą. Ir jį sukūriau. Bet judėjimas, juk ne partija. Rinkimuose jis nedalyvauja... Reikia turėti nuo valdžios nepriklausomą socialdemokratinę partiją“, – sakė M.Gorbačiovas.

Buvęs Sovietų Sąjungos vadovas interviu kaltino Rusijos valdančiuosius abejingumu žmonėms ir smerkė milijardierių Romaną Abramovičių, kuris susikrovė turtus nedalyvaudamas politikoje.

„Valdančioji klasė visiems rodo savo sielos begėdiškumą. Jie – turtingi ir pasileidę. Jų idealas yra artimas Abramovičiaus idealui. Aš smerkiu tokį idealą. Man gėda už tokią turtingą paleistuvystę. Gėda dėl mūsų ir gėda dėl šalies“, – tęsė jis.

Nors tiesioginės kritikos asmeniškai prezidentui Dmitrijui Medvedevui ar ministrui pirmininkui V.Putinui M.Gorbačiovas neišsakė, tačiau pareiškė, kad Rusijos politika taip išsigimė, kad tapo priemone elitui laikytis valdžioje.

„Valdžia negali ir neturi teisės visas savo ir tautos jėgas bei šalies resursus skirti savo išlaikymui“, – sakė M.Gorbačiovas ir pridūrė, kad valdančiojo tandemo politika yra paviršinė.

„Matau, kad stengiasi ir prezidentas, ir Vladimiras Vladimirovičius (Putinas), tačiau šalyje vis labiau jaučiasi imitacijos kvapas“, – sakė jis.

Michailas Gorbačiovas skundėsi, kad rusai užmiršta jo vadovautos „perestroikos“ pasiekimus ir sieja juos tik su ekonominėmis problemomis.Pasak M.Gorbačiovo, šaliai būtinos tikros permainos – „tikri žingsniai ir tikri darbai“. Todėl M.Gorbačiovas išreiškė nepasitenkinimą regioninių rinkimų atidėjimu.

„Ar tai stabilumas? Ar tik mėginimas išsaugoti valdžią“, – retoriškai klausė jis.

Praėjus dviem dešimtmečiams po Sovietų Sąjungos žlugimo, M.Gorbačiovas yra geriau vertinamas Vakaruose, nei Rusijoje, kur daugelis jį tebekaltina sugriovus Sovietų Sąjungą.

Todėl M.Gorabčiovo jubiliejaus iškilmės kovo 2 dieną Maskvoje bus kuklesnės už kovo 30 dieną Londono Karališkajame Alberto Hole jam rengiamą koncertą, kuriame turėtų dalyvauti tokios pasaulio įžymybės kaip Sharon Stone ar Bryanas Ferry.

M.Gorbačiovas skundėsi, kad rusai užmiršta jo vadovautos „perestroikos“ (pertvarkos) pasiekimus ir sieja juos tik su ekonominėmis problemomis.

„Dabar stengiamasi užmiršti, kas buvo padaryta. Suveda pertvarką į mūsų rūpesčius, tuščias lentynas, o juk tada ir buvo pagaminta tai, kuo dabar visi naudojasi, eidami į cerkvę, pirkdami vizas, naršydami internete, skaitydami laikraščius“, – kalbėjo jis.

„Užmiršau paminėti – išvengėme branduolinio karo katastrofos. Dabar, aš pakartosiu, apie tai ne itin prisimenama“, – pažymėjo M.Gorbačiovas.

Dar jis sakė niekada neprisilietęs prie Nobelio Taikos premijos, skirtos jam 1990 metais, pinigų, kuriuos jis išleido ligoninėms statyti, kad jose galėtų gydytis Černobylio katastrofos aukos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius