Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 18 /11:31

Michelis Barnier: deryboms dėl ES ir JK ryšių po „Brexito“ lieka suskaičiuotos valandos

Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier penktadienį perspėjo, kad deryboms dėl tolesnių Bendrijos ryšių su Jungtine Karalyste lieka suskaičiuotos valandos ir kad šiame procese artėja „tiesos akimirka“.
„Brexit“
„Brexit“ / 123RF.com nuotr.

„Tai tiesos akimirka, – Europos Parlamentui sakė M.Barnier. – Mums liko labai mažai laiko, vos kelios valandos, dirbti šiose derybose... jeigu norime, kad šis susitarimas įsigaliotų sausio 1 dieną.“

M.Barnier, iškart po susitikimo su europarlamentarais išvykęs derybų su JK komandos vadovu Davidu Frostu, sakė, kad žvejybos teisės išlieka pagrindinis dar nepašalintas kliuvinys.

VIDEO: Galutinis sprendimas dėl „Brexit“ – Jungtinė Karalystė išstoja iš ES

„Nemanau, kad būtų sąžininga arba priimtina, jeigu Europos žvejams nebūtų leidžiama... turėti prieigos prie šių [JK] vandenų“, – pabrėžė jis.

Anot M.Barnier, kitų sektorių Britanijos bendrovių „teisės išliks stabilios“, bet ES žvejai prarastų garantuotą prieigą.

„Taigi, tai nebūtų sąžininga“, – sakė jis.

Vėlai ketvirtadienį Britanijos premjeras Borisas Johnsonas ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen kalbėdamiesi telefonu nesugebėjo pašalinti kliūčių prekybos deryboms.

„Manau, visuomet buvau su jumis atviras ir nuoširdus, – europarlamentarams sakė M.Barnier. – Negaliu pasakyti, kas bus pasiekt šių derybų paskutiniojoje finišo tiesiojoje. Turime būti pasiruošę bet kokioms baigtims.“

Britanija oficialiai išstojo iš ES sausio pabaigoje, tačiau iki gruodžio 31 dienos šalį saisto dauguma jos taisyklių, o abi šalys bando susitarti dėl būsimų prekybos santykių sąlygų.

Vis dėlto kelis mėnesius derybos buvo įstrigusios dėl kelių pagrindinių klausimų, Londonui ir Briuseliui, regis, laikantis įsikibus savo pozicijų.

Ketvirtadienį B.Johnsono atstovas pareiškė, kad išstojimas nepasirašius sutarties yra „labiausiai tikėtinas“ scenarijus.

Jis sakė, kad abiejų šalių derybininkai stengiasi „užpildyti likusias spragas“, ES leidus suprasti, kad pasiekti susitarimą iki penktadienio būtų „sunku, bet įmanoma“.

Jeigu prekybos sutarties nepavyktų priimti, prekyba abipus Lamanšo sąsiaurio vyktų vadovaujantis Pausaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklėmis, o 47 metus trukusi ekonominė integracija būtų sutrikdyta muitų ir kvotų režimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius