Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michelis Barnier: Europos Sąjunga suteiks „Brexit“ deryboms „paskutinį postūmį“

Europos Sąjungos derybininkų komandos vadovas Michelis Barnier antradienį pažadėjo toliau siekti prekybos sutarties su Jungtine Karalyste per paskutiniąsias 10 dienų, likusių iki Britanijos pasitraukimo iš ES bendrosios rinkos.
Michelis Barnier
Michelis Barnier / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Esame pasiekę išties lemiamą momentą ir suteikiame paskutinį postūmį“, – žurnalistams sakė M.Barnier, vykdamas į susitikimą Briuselyje su ES ambasadoriais.

„Po dešimties dienų JK pasitrauks iš bendrosios rinkos, aš toliau dirbsiu – visiškai skaidriai – su Europos Parlamentu ir valstybėmis narėmis“, – pridūrė jis.

VIDEO: Galutinis sprendimas dėl „Brexit“ – Jungtinė Karalystė išstoja iš ES

Jeigu M.Barnier ir Britanijos vyriausiajam derybininkui Davidui Frostui artimiausiomis dienomis nepavyktų pasiekti persilaužimo, JK pareinamasis laikotarpis po „Brexit“ baigsis neturint sutarties dėl tolesnių prekybos ryšių su ES.

Tokiu atveju prekyba abipus Lamanšo sąsiaurio vyktų vadovaujantis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklėmis, o 47 metus trukusi ekonominė integracija būtų sutrikdyta muitų ir kvotų režimo.

Derybos yra įstrigusios, ES reikalaujant, kad Britanija užtikrintų sąžiningos konkurencijos taisykles. Be to, JK ypatingai priešinasi Bendrijos raginimui užtikrinti ES žvejams teisę toliau žvejoti Britanijos vandenyse.

Pirmadienį britų premjeras Borisas Johnsonas ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen kalbėdamiesi telefonu aptarė „Brexito“ ir koronaviruso krizės klausimus.

Šis pokalbis, kurį antradienį atskleidė vienas ES šaltinis, įvyko pasirodžius pranešimų, kad Britanija pateikė geresnį pasiūlymą dėl žvejybos ir priartėjo prie Briuselio reikalavimo suteikti ilgalaikę prieigą.

Tačiau Prancūzijos pareigūnai naujienų agentūrai AFP sakė, kad Britanijos pozicija dar nepakankamai pakito.

Abi šalys derasi dėl Britanijos vandenyse sugaunamų žuvų kvotos sumažinimo ES žvejams, taip pat dėl pereinamojo laikotarpio, per kurį turi įsigalioti šie pokyčiai, trukmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius