-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Migrantai iš laivo „Ocean Viking“ išsilaipino Sicilijoje

Kone 200 migrantų, kuriuos Viduržemio jūroje išgelbėjo humanitarinės pagalbos laivas „Ocean Viking“, pirmadienį vakare pradėjo išsilaipinimą Sicilijoje.
Migrantai laive „Ocean Viking“
Migrantai laive „Ocean Viking“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Migrantai laive buvo įstrigę devynias dienas.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas, esantis tame laive, stebėjo, kaip migrantai su kuprinėmis vorele išlipa į krantą Porto Empedoklėje vakarinėje salos pakrantėje.

Policija nulydėjo juos į kitą laivą netoliese, kur jie bus karantinuoti siekiant užkirsti kelią galimam koronaviruso plitimui.

Labdaros organizacijos „SOS Mediterranee“ užsakyto „Ocean Viking“ atplaukimu baigėsi įtemptas kelių dienų periodas laive, kai migrantai šokinėjo per bortą bandydami nusižudyti ar per smurto protrūkius.

Migrantai, kurie buvo išgelbėti per keturias atskiras operacijas birželio 25-ąją ir 30-ąją, laukdami laive ėmė vis labiau nerimauti, labdaros organizacijai laukiant Italijos arba Maltos leidimo prisišvartuoti saugiame uoste, pranešė „SOS Mediterranee“.

Tačiau leidimas buvo gautas tik sekmadienį, organizacijai paskelbus laive nepaprastąją padėtį ir nurodžius, kad ji nebegali užtikrinti jame esančių migrantų ir įgulos narių saugumo.

Iškart po 20 val. (21 val. Lietuvos laiku) „Ocean Viking“ prisišvartavo uoste priešais italų keltą „Moby Zaza“, kuriame migrantai gyvens per dviejų savaičių karantiną.

Įtampa augo

Anksčiau pirmadienį kita 169 migrantų grupė, kurią praėjusį mėnesį išgelbėjo humanitarinė organizacija „Sea-Watch“, išsilaipino iš didžiulio „Moby Zaza“ po dviejų savaičių karantino periodo.

30-iai šių migrantų testais buvo nustatytas koronavirusas, jie lieka laive, izoliuotoje jo „raudonojoje zonoje“.

„Ocean Viking“ beveik visą pirmadienį laukė maždaug 4 km nuo kranto, kol gavo leidimą švartuotis. Laivas buvo perspėjęs, kad įtampa auga ir kad ilgas laukimas „didina riziką laive“.

„Scanpix“ nuotr./Laivas „Ocean Viking“
„Scanpix“ nuotr./Laivas „Ocean Viking“

Porto Empedoklės merė Ida Carmina žurnalistams sakė, kad ekonomiškai kenčianti vietos bendruomenė neišgali remti atvykstančių migrantų.

„Dabar, kai grįžtame, vėl pradedame turizmą, tai mums yra neįtikimas smūgis“, – sakė I.Carmina. Merė pažymėjo, kad per Italijos koronaviruso krizę Porto Empedoklėje nebuvo užregistruota nė vieno užsikrėtimo atvejo.

„Tiesiog neįtikima“

Tarp 180 migrantų iš Bangladešo, Pakistano, Eritrėjos, Nigerijos ir Šiaurės Afrikos šalių yra 25 nepilnamečiai ir dvi moterys, kurių viena laukiasi.

Išaugus įtampai, kilo muštynių tarp migrantų, kuriuos išvargino ilgas laukimas ir negalėjimas paskambinti šeimoms.

Vienas migrantas bandė pasikarti, o du kiti šoko per bortą, nurodė labdaros organizacija.

Tačiau žmonės nesitvėrė džiaugsmu, pagaliau pamatę saugų uostą.

„Libijoje buvo labai sunku, net negaliu nupasakoti džiaugsmo, kurį jaučiu šiandien; tai tiesiog neįtikima“, – AFP sakė 22 metų pakistanietis Mohammadas Irshadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius