Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mike'as Pompeo gina Vašingtono planus parduoti Taivanui naikintuvų F-16

Amerikietiškų naikintuvų F-16 pardavimas, kuriam dar turi pritarti Senatas, nepažeistų pagrindinių Jungtinių Valstijų ir Kinijos diplomatinių santykių principų, antradienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.
Naikintuvas F-16
Naikintuvas F-16 / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau patvirtino sprendimą parduoti Taivanui 8 mlrd. dolerių (7,2 mlrd. eurų) vertės naikintuvų. Šį klausimą šiuo metu nagrinėja Kongreso aukštieji rūmai.

„Tai visiškai atitinka susitarimus, istorinius Jungtinių Valstijų ir Kinijos santykius, tris komunikatus – visa tai yra pagrindas“, – pabrėžė M.Pompeo, duodamas interviu televizijai „Fox News“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo Vokietijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo Vokietijoje

Jo teigimu, Vašingtono veiksmai „atitinka ankstesnę JAV politiką“.

„Tiesiog vykdome įsipareigojimus, kuriuos prisiėmėme visų šalių akivaizdoje“, – pareiškė amerikiečių diplomatijos vadovas.

D.Trumpas sekmadienį paskelbė, kad, nepaisant Pekino protestų, jis patvirtino sandorį dėl naikintuvų F-16 pardavimo Taivanui.

Paprašytas pakomentuoti šį sprendimą, JAV lyderis atsakė: „Taip, taip, taip, jis [sandoris] yra. Turiu galvoje, kad patvirtinau tą sandorį. Jis – sankcionuotas.“

„Jį dar turi patvirtinti Senatas, bet aš jam jau pritariau. Tai – 8 mlrd. dolerių. Dideli pinigai, daug darbo vietų“, – paaiškino jis.

„Tikrai tikime, kad jie [Taivano valdžia] atsakingai juos panaudos, antraip tikriausiai jų neparduotume“, – pabrėžė D.Trumpas.

Pekinas griežtai nepritaria amerikietiškos ginkluotės pardavimui Taibėjui ir laiko Vašingtono žingsnį rimtu dvišalius santykius reglamentuojančių dokumentų pažeidimu.

Tokią poziciją neseniai išdėstė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying (Hua Čunjing).

„JAV [sprendimas] parduoti Taivanui ginkluotės yra rimtas „vienos Kinijos“ principo pažeidimas... tolygus kišimuisi į Kinijos vidaus reikalus, pakertančiam jo suverenitetą ir interesus“, – nurodė diplomatė.

Ji pabrėžė: „Kinija reikalauja, kad Amerika visiškai suprastų, koks yra jautrus ir pavojingas šis klausimas, bei griežtai laikytųsi „vienos Kinijos“ principo.“

„Priešingu atveju Kinija būtinai duos ryžtingą atkirtį, už kurios pasekmes būtų visiškai atsakinga Amerika“, – perspėjo Hua Chunying.

1982 metais JAV ir Kinija pasirašė komunikatą, griežtai ribojantį Vašingtono galimybes pardavinėti Taivainui ginklus.

Vis tik praėjus trims mėnesiams amerikiečių Kongresas priėmė kitą teisės aktą dėl santykių su Taibėjumi, prieštaraujantį tam komunikatui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius