-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 21 /17:55

Mike'as Pompeo: JAV darys beprecedentį finansinį spaudimą Iranui

Jungtinės Valstijos didins finansinį spaudimą Iranui taikydamas „stipriausias sankcijas istorijoje“, pirmadienį pareiškė valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo: JAV darys beprecedentį finansinį spaudimą Iranui / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Anksčiau šį mėnesį JAV pasitraukė iš 2015-ųjų branduolinio susitarimo.

„Taikysime beprecedentį finansinį spaudimą Irano režimui. Lyderiai Teherane neturės jokių abejonių dėl mūsų rimtumo“, – sakė M.Pompeo savo pirmoje kalboje apie užsienio politiką nuo to laiko, kai buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas pradėjo vadovauti Valstybės departamentui.

„Sankcijų virtinė taps net skausmingesnė, jei režimas neatsisakys nepriimtino ir nevaisingo kelio, kurį jis pasirinko sau ir Irano žmonėms“, – savo kalboje konservatyviame viešosios politikos tyrimų centre „Heritage Foundation“ pabrėžė jis.

„Iranas daugiau niekada nebeturės visiškos laisvės dominuoti Artimuosiuose Rytuose“, – sakė jis pristatydamas naująją Vašingtono strategiją Teherano atžvilgiu. Joje numatyta 12 griežtų sąlygų, kurios turi būti įgyvendintos, kad JAV imtųsi derėtis dėl bet kokio „naujo susitarimo“ su Iranu.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Pasak M.Pompeo, jei Iranas laikysis šių sąlygų, įskaitant reikalavimą užbaigti savo balistinių raketų programą ir nebesikišti į Jemeno, Sirijos ir kitus regiono konfliktus, Vašingtonas atšauks sankcijas.

„Mes atseksime Irano agentus bei jų įgaliotinius iš „Hezbollah“ ir juos sutraiškysime“, – perspėjo jis.

„Iranas bus priverstas pasirinkti: arba pasistengti apsaugoti savo ekonomiką nuo gyvybės palaikymo sistemos, arba ir toliau švaistyti brangų turtą užsienio kovoms. Jis neturės išteklių abiem šiems dalykams“, – nurodė diplomatas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ilgą laiką teigė, kad branduolinis susitarimas, kurį 2015-aisiais su Iranu sudarė JK, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija, yra nepakankamai išsamus. Dabar jis nori, kad jo itin griežtą strategiją palaikytų Europos šalys ir kitos valstybės.

M.Pompeo: „Šiandien skelbdami strategiją norėtume sulaukti paramos mūsų pačių svarbiausių sąjungininkų ir partnerių regione bei visame pasaulyje. Turiu omeny ne tik mūsų draugus Europoje.“

„Šiandien skelbdami strategiją norėtume sulaukti paramos mūsų pačių svarbiausių sąjungininkų ir partnerių regione bei visame pasaulyje. Turiu omeny ne tik mūsų draugus Europoje“, – sakė M.Pompeo.

Jis taip pat perspėjo, kad Europos verslininkai, kurie, nepaisydami JAV sankcijų, ir toliau bendradarbiaus su Iranu, bus patraukti „atsakomybėn“.

Vašingtonui vėl įvedus sankcijas Teheranui, Europos bendrovėms teoriškai teks rinktis tarp investicijų Irane ir prekybos su JAV.

Tačiau iš tikrųjų jokio pasirinkimo nėra – Europos verslas negali sau leisti atsižadėti Amerikos rinkos.

Šiuo metu ES mėgina įtikinti Iraną pasilikti 2015-ųjų sutartyje, nors iš jos pasitraukė Vašingtonas.

Ragina palaikyti griežtą strategiją

M.Pompeo pirmadienį pareiškė besitikintis, kad visi Vašingtono sąjungininkai palaikys naują, itin griežtą JAV strategiją Irano atžvilgiu.

„Tikimės mūsų sąjungininkų visame pasaulyje palaikymo, ypač – mūsų draugų europiečių, bet ne tik jų“, – savo kalboje Vašingtone nurodė jis.

M.Pompeo: „Tikimės mūsų sąjungininkų visame pasaulyje palaikymo, ypač – mūsų draugų europiečių, bet ne tik jų.“

Su tokiu pačiu prašymu M.Pompeo taip pat kreipėsi į virtinę arabų valstybes ir kitas šalis, laikomas JAV sąjungininkėmis.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus, sekretorius pažadėjo, kad „aktyviai dirbs diplomatiniu lygiu“, kad išaiškintų partneriams, jog Vašingtono požiūris į klausimą dėl Irano yra teisingas.

Pasak jo, JAV atsižvelgs į kai kurių sąjungininkų nuogąstavimus ir įtikins juos paremti Baltųjų rūmų poziciją.

Anksčiau Vakarų lyderiai pareiškė nepritariantys amerikiečių prezidento Donaldo Trumpo sprendimui pasitraukti iš susitarimo dėl Teherano branduolinės programos, pasirašyto Irano ir šešių galingųjų valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius