Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Milijonai smėlio maišų ir potvyniai Vokietijoje: pavojus, kad sugrius užtvankos

Saksonijoje, Saksonijoje-Anhalte ir Bavarijoje žmonės ir toliau kovoja su potvyniu. Jam rengiamasi ir Šiaurės Vokietijoje, skelbia „Spiegel“.
Potvynis Vokietijoje gyventojams kelia siaubą.
Potvynis Vokietijoje gyventojams kelia siaubą. / AFP/Scanpix nuotr.

Bavarijos ir Rytų Vokietijos miestuose vandens lygis siekia po keletą metrų. Šiaurėje žmonės ruošiasi Elbės išsiliejimui. Vandens lygis Žemutinėje Saksonijoje piką pasieks kitą savaitę. Tūkstančiai pagalbininkų jau dabar tvirtina užtvankas. Baiminamasi, kad pylimai sugrius.

Žemutinėje Saksonijoje nerimą kelianti situacija turėtų prasidėti penktadienį. Liuneburgo apylinkėse užtvankos bus sustiprintos apie milijonu smėlio maišų, jie bus išdėlioti 70 km ilgio atkarpoje. Apsauga bus paaukštinta apie 30 cm. Pasirengti potvyniui padeda 2 500 pagalbininkų, apie 1 200 karių.

Grėsmė pylimams kilusi ir Brandenburge. Vidaus reikalų ministras Dietmaras Woidke teigia, kad situacija daug rimtesnė nei 2002 metais, kai potvynis buvo įvardintas amžiaus stichija. Valdžios institucijos mano, kad potvynis ramybės neduos dar pusantros savaitės. „Atkeliauja ne tik Elbės upės vanduo. Šįkart su visa jėga atiteka ir intakai“, – sakė ministras.

Situacija daug rimtesnė nei 2002 metais, kai potvynis buvo įvardintas amžiaus stichija

Potvynių bangos laukiama jau artimiausiomis dienomis. Vanduo neatplūs iškart su visa jėga, tad vis kils ir grasins dar dešimt dienų. Jei Elbė nebepajėgs priimti viso atitekėjusio vandens, baiminamasi, kad potvynis kils ir Juodojo Elsterio upėje.

Meklenburgo-Pomeranijos žemė sušaukė krizių posėdį. Teigiama, kad vandens lygis Lauenburgo regione gali tapti grėsme, kuri čia niekada nėra kilusi.

Plauna Drezdeną

Drezdene Elbės vandens lygis jau, kaip manoma, pasiekė aukščiausią. Vidurdienį jis siekė 8,76 metro. Porą valandų jis nebekilo. Paprastai upės vandens lygis siekia apie du metrus. Vakarinė ir rytinė miesto dalis jau plaunama potvynio vandens, kol kas potvynis senamiesčio nepasiekė.

Kritinė padėtis Saksonijoje-Anhalte. Vanduo gali prasiveržti į Bitelfeldą. Sugriuvus pylimui vanduo nutekėjo į vieną ežerą, o šis grasina miestui. Dviejų užtvankų sustiprinimas kol kas norimų rezultatų nedavė. Regione ketina apsilankyti kanclerė Angela Merkel.

Įtempta situacija ir Halėje, nors upėje vanduo nuslūgo. Trečiadienį palikti namus primygtinai reikalauta apie 30 tūkstančių gyventojų. Viena užtvanka buvo tokia nestabili, jog darbininkai nebegalėjo prisiartinti.

Dramatiška situacija

Vis dar dramatiška padėtis išlieka ir Bavarijoje, miestuose prie Dunojaus. Nors vandens lygis Degendorfe ir Štraubinge slūgsta, užtvankų žlugimo pavojus vis dar išlieka. Bavarijos parlamento vadovas Horstas Seehoferis, apžiūrėjęs teritorijas iš sraigtasparnio, teigė, kad situacija neapsakomai bloga.

Kaip skelbiama, Tiuringijoje situacija pastebimai pagerėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius