Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijonas Ukrainos pareigūnų gali netekti darbo dėl ryšių su KGB ir Rusijos struktūromis

Ukrainos prezidentas ketvirtadienį patvirtino prieštaringai vertinamą kovos su korupcija įstatymą, pagal kurį iki 1 mln. valstybės tarnautojų gali būtų nedelsiant atleisti dėl numanomų ryšių su ankstesnėmis Sovietų Sąjungos arba prorusiškomis vyriausybėmis.
Ukrainos vėliavos buvusio paminklo Leninui vietoje
Ukrainos vėliavos buvusio paminklo Leninui vietoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vadinamasis liustracijos įstatymas buvo parengtas atsižvelgiant į kitų Rytų Europos šalių, išsivadavusių po dešimtmečius trukusio Maskvos dominavo, kai pasibaigė Šaltasis karas, patirtį.

Reikalavimas nutraukti ryšius su ankstesniais režimais taip pat buvo vienas iš pagrindinių šūkių per praeitą žiemą Kijevą krėtusius protestus, kurie nulėmė prorusiško prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir slapios Ukrainos oligarchų klikos nuvertimą.

Pagal naująjį įstatymą turi būti atleisti visi pareigūnai, ilgiau negu metus užėmę postus centrinės arba regionų valdžios institucijose, vadovaujant V.Janukovyčiui, kuris dabar yra pasitraukęs į Rusiją.

Taip pat bus įkurta speciali komisija, kuri domėsis tais teisėjais ir teisėsaugos pareigūnais, kurių prabangus gyvenimo būdas atrodo neatitinkantis kuklaus atlyginimo valstybės tarnautojų postuose.

„Tai istorinė diena Ukrainai, – prezidentas Petro Porošenka parašė savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. – Valstybės aparatas bus išvalytas. Šlovė Ukrainai!“

Viena iš naujojo teisės akto nuostatų draudžia asmenims, nesugebėjusiems pagrįsti savo pajamų šaltinių arba turto kilmės, 5–10 metų užimti pareigas valstybės tarnyboje.

Kai Aukščiausioji Rada nesugebėjo priimti šios įstatymo praeitą mėnesį, įsiplieskė audringi protestai prie parlamento pastato, kurį apgaubė tiršti deginamų padangų dūmai, o milicija buvo pasiųsta atkurti tvarkos gatvėse.

Šiame teisės akte sakoma, kad jis buvo parengtas siekiant padėti „atkurti pasitikėjimą valdžia ir sukurti naują valdymo sistemą, atitinkančią Europos standartus“.

„Tai istorinė diena Ukrainai, – prezidentas Petro Porošenka parašė savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. – Valstybės aparatas bus išvalytas. Šlovė Ukrainai!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius