Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 19 /13:06

Milijoninės minios akivaizdoje inauguruotas popiežius Pranciškus

Vatikane antradienį surengta Romos popiežiaus Pranciškaus intronizacijos ceremonija. Šv. Petro aikštė buvo kupina piligrimų. Manoma, kad į Romą galėjo atvykti iki milijono žmonių, o aikštėje susirinko apie 300 tūkst. tikinčiųjų, skelbia naujienų tarnyba BBC. Šventėje popiežiaus prašymu buvo vengiama pompastikos, tai atspindi ir Pranciškaus pontifiko žiedo pasirinkimas – jis daug kuklesnis nei pirmtakų.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

13.06 val. Popiežius Pranciškus antradienį per savo inauguracines Mišias Šv.Petro aikštėje pažadėjo apglėbti pažeidžiamiausius pasaulio gyventojus ir paragino ekonominius bei politinius lyderius atmesti destrukciją.

Popiežius privalo „ištiesti rankas, kad apsaugotų visus Dievo žmones, ir su meile apglėbti visą žmoniją, ypač – neturtingiausius, silpniausius, mažiausiai svarbius“, sakė Pranciškus.

„Jį turi įkvėpti kukli, konkreti ir ištikima tarnyba“, – sakė Pranciškus, pirmasis popiežius jėzuitas ir pirmasis pontifikas iš Lotynų Amerikos.

„Norėčiau paprašyti visų tų, kurie užima atsakingus postus ekonominiame, politiniame ir socialiniame gyvenime... Neleiskime destrukcijos ir mirties ženklams lydėti šio pasaulio pažangos!“ – pridūrė jis.

13.02 val. Po Šv. Mišių renkasi delegacijos į Šv.Petro baziliką, kur vyksta susitikimas su popiežiumi. Tarp jų yra ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, ji gana ilgai šnekėjosi su popiežiumi Pranciškumi. Prezidentės spaudos tarnybos išplatintame pranešime rašoma, kad šalies vadovė Lietuvos žmonių vardu pasveikino Šventąjį Tėvą.

Naujajam katalikų dvasiniam lyderiui prezidentė palinkėjo ieškoti kelių ne tik į tikinčiųjų, bet ir į netikinčiųjų širdis, stiprybės, išminties ir valios jo kilniame ganytojiškame darbe. Ji taip pat padovanojo popiežiui unikalią trispalvę Vilniaus krašto verbą.

„Popiežius yra moralinis autoritetas ir dvasinis vadovas daugiau kaip milijardui katalikų visame pasaulyje. Iš naujo lyderio visada tikimasi teigiamų pokyčių, naujovių, didesnio dėmesio paprastam žmogui. Šiandien pasaulis susiduria su daugybe iššūkių – skurdu, kariniais konfliktais, ekonomine ir vertybių krize ir tikisi, kad Bažnyčia aktyviai prisidės prie jų sprendimo bei prie geresnio ir teisingesnio pasaulio kūrimo“, – sakė D.Grybauskaitė.

Lietuvos vadovės teigimu, Lietuva, kur nuo seno taikiai sugyvena skirtingos religinės bendruomenės ir tautos, ypač remia Šventojo Sosto pastangas skatinti bendruomeniškumą, religijų ir civilizacijų dialogą ir pagarbą žmogaus teisėms. Prezidentė tikisi, kad katalikų dvasinis vadovas padės puoselėti šias vertybes ir visoje Europoje.

Pirmoji popiežių pasveikino Argentinos prezidentė Cristina Kirchner.

Tarp atvykusiųjų pagerbti naujojo popiežiaus – ir monarchai, ir gilias katalikiškas šaknis turinčių šalių vadovai, ir atstovai iš tų kraštų, kuriuose katalikų bendruomenės nėra didelės ar atsidūrusios sudėtingoje situacijoje.

Svarstoma, kokių pokyčių įneš naujasis popiežius. Prisiminta, kad Benediktas XVI sumažino kalbų, kuriomis skaitė sveikinimą per Kalėdas. Tuomet neliko ir lietuviškai skaitomo sveikinimo, tačiau kilus nepasitenkinimui, buvo grįžta prie atmestų daugiau nei 50 kalbų.

Prieš Didžiąją savaitę popiežiaus laukia ir kiti darbai – paskelbta, kad Pranciškus dalyvaus oficialiame susitikime su įvairių krikščionių bažnyčių ir bendruomenių vadovais arba atstovais. Taip pat šeštadienį jis aplankys popiežių emeritą Benediktą XVI. Jo vardas buvo minimas ir inauguracijos iškilmėse, ir konklavos vakarą, kai popiežius Benediktas XVI pirmą kartą kreipėsi į tikinčiuosius ir padėkojo savo pirmtakui bei paprašė susirinkusiųjų už jį pasimelsti.

12.24 val. Baigėsi Šv.Mišios.

Iš LRT televizijos studijos transliaciją komentavę kunigai Julius Sasnauskas ir Robertas Šalaševičius kalbėjo, kad Pietų Amerikoje daug katalikų, jų daugėja. Ir nors popiežius ir nėra politinis asmuo, tačiau iš Lenkijos kilusio popiežiaus Jono Pauliaus II išrinkimas suvaidino didelį vaidmenį Rytų Europoje. Lotynų Amerikos šalyse kiti iššūkiai – ten daugybė socialinių problemų.

„Tas šalis nuolat lydi politiniai konfliktai. Argentinoje gyvenęs ir vyskupo tarnystę vykdęs popiežius tarsi buvo apvaizdos ruošiamas tokiame sudėtingame pasaulyje skelbti tikėjimą, liudyti viltį ir tą matome nuo jo pontifikato pradžios. Šiandien jis kalbėjo apie viltį, apie tai, kad turime ją puoselėti, saugoti, nešti visur. Panašiai jis kalbėjo ir susitikęs su kardinolais iš karto po išrinkimo, pabrėžė, kad niekada negalima pasiduoti pesimizmui, kaip tik turime nešti išmintį, kurią Kristus mums suteikia“, – pabrėžė R.Šalaševičius.

J.Sasnausko teigimu, Pietų Amerikoje visada buvo iškilių vyskupų ir kardinolų.

12.02 val. Foxnews.com atkreipė dėmesį į tai, kad į Vatikaną, kur vysta popiežiaus Pranciškaus inauguracija, atvyko ir į Europos Sąjungą (ES) neįleidžiamas Zimbabvės prezidentas Robertas Mugabe. Į ES jis neįleidžiamas dėl žmogaus teisių pažeidinėjimų ir rinkimų klastojimo dar nuo 2002 m.

Pranešama, kad pirmą kartą popiežiaus inauguracijoje dalyvauja ir Graikų stačiatikių bažnyčios galva Konstantinopolio patriarchas.

Portalo News.va antraštė skelbia, kad „popiežius paskambino namo“. Antradienį Gegužės aikštėje, kuri yra šalia Buenos Airių katedros, stebėti popiežiaus Pranciškaus inauguracijos Šv. Mišių Vatikane susirinko tūkstančiai maldininkų. Pastarieji buvo priblokšti išgirdę pontifiko balsą per garsiakalbius. Telefonu antradienio rytą įrašytas jo sveikinimas buvo paleistas gimtosios šalies gyventojams Argentinos sostinėje.

„Mes visi žengiame koja kojon. Rūpinamės vienas kitu. Melskitės už mane. Melstis yra labai gražu. Malda – tai būdas pažvelgti į dangų ir savo širdį. Mes žinome, kad turime gerąjį Dievą Tėvą“, – toks pontifiko sveikinimas Buenos Airių centre skambėjo tikintiesiems.

Popiežius paragino išsižadėti pavydo ir neapykantos ir rūpintis šeima, gamta, vaikais bei vyresnio amžiaus žmonėmis.

11.30 val. Popiežius homiliją skaitė itališkai. Anot jo, sutapimas, kad būtent šią dieną, kovo 19-ąją, minimos jo pirmtako Benedikto XVI varduvės.

„Prisiminkime, kad pavydas, neapykanta sutepa gyvenimą. Neturime bijoti gerumo, švelnumo. Noriu pridėti pastebėjimą, jog globoti ir saugoti galima tik tuomet, kai yra gyvenama gėriu, švelnumu. Evangelijose Juozapas vaizduojamas kaip stiprus, drąsus žmogus, bet matome jo sielą, kuri švelni, o tai – ne silpnumo, bet stiprybės ženklas, gebėjimas užjausti, mylėti“, – kalbėjo Pranciškus.

Pasak jo, žmonėms reikia tikrų Dievo namų, o tie, kurie yra neapsirengę, sergantys ar atsidūrę kalėjime prašo didžiausios meilės ir globos.

Tikinčiųjų jis dar kartą paprašė melstis už jį patį.

11.20.val. Popiežius Pranciškus Šv. Petro aikštėje pasveikino tikinčiųjų minias, suplūdusias į iškilmingą jo inauguracijos ceremoniją, kurios metu pirmasis pontifikas iš Lotynų Amerikos gavo oficialius savo valdžios simbolius.

Žmonės į ceremoniją rinkosi nuo ankstyvo ryto. Žmonės atsinešė viso pasaulio šalių vėliavas ir transparantus su sveikinimais argentiniečių popiežiui.

„Su popiežiumi Pranciškumi Bažnyčia bus artimesnė žmonėms ir šiuolaikiniam pasauliui“, – minioje sakė 31 metų kunigas iš Kolumbijos Rodrigas Grajalesas.

Didžiulė minia susirinko ir kitoje Atlanto pusėje, prie Buenos Airių katedros, kur stebėdami inauguracijos transliaciją šoko ir dainavo.

Katalikų mokyklų moksleiviai skandavo šūkius Pranciškaus garbei, o seminaristai ir vienuolės mojavo Vatikano vėliavomis ir laikė transparantus su užrašais, kuriais reiškiama parama popiežiui.

„Šis popiežius sužadino manyje dideles emocijas, ne tik dėl to, kad jis yra iš Argentinos, bet ir dėl savo, kaip žmogaus, šilumos“, – sakė 33 metų Celia Farias. „Jis atnaujino mano tikėjimą“, – pridūrė ji.

10.42 val. Vatikane pradėtos aukoti Šv. mišios, jos bus kupinos apeigų. Mišios aukojamos lauke. Jų metu Pranciškus pasakė homiliją italų kalba. Naujasis popiežius dažnai nukrypsta nuo parengtų tekstų, spontaniškai pajuokauja ar pasako aistringų pamokymų dvasiniam atsinaujinimui.

Vatikanas pranešė, kad altoriaus kairėje sėdės maždaug 250 vyskupų ir arkivyskupų, taip pat – dvasininkai iš kitų krikščioniškų Bažnyčių.

10.28 val. Teigiama, kad Šv. Petro bazilika iškilusi ypatingoje vietoje. Čia kadaise vyko romėnų kovos, o 67-aisiais mūsų eros metais buvo nukryžiuotas Šv. Petras. Užsivilkusį liturginius drabužius popiežių Pranciškų per apeigas prie Šv. Petro kapo lydėjo dešimt patriarchų ir arkivyskupų.

Prie altoriaus priešais baziliką kardinolas Jeanas Louisas Tauranas įteikė popiežiui palijų, tą, patį, kuris buvo įteiktas ir Pranciškaus pirmtakui Benediktui XVI, o kardinolas Angelo Sodano įteikė Žvejo žiedą. Specialiai kiekvienam popiežiui nukaldinamas aukso žiedas su antspaudu simbolizuoja jo valdžią. Žiedas taip yra pavadintas pagerbiant šv. Petrą, kuris pats buvo žvejys. Ant jo yra pavaizduotas barzdotas šv. Petras su aureole, laikantis porą raktų, – taip pavaizduotas momentas, kai Petrui buvo duoti raktai nuo Dangaus vartų.

Palijus simbolizuoja popiežiaus, kaip ganytojo, vaidmenį. Penki raudoni kryžiai, esantys ant šio drabužio, simbolizuoja nukryžiuoto Kristaus žaizdas. Palijus, tai popiežiaus ir kitų aukštųjų katalikų dvasininkų šventinės liturginės aprangos elementas – tam tikra apykaklė, balta, vilnonė su šešiais juodais kryžiais juosta, dėvima ant arnoto.

Po to vyko apeigos, kurių metu šeši kardinolai prisiekė paklusnumą popiežiui.

10.22 val. Atmosfera Romoje antradienį ypatinga – metro veža nemokamai, o moksleiviams iškilmių proga nereikia į mokyklą. Tvarką palaiko apie 3 000 policininkų, saugumą užtikrina ir snaiperiai ant stogų bei sprogmenų neutralizavimo specialistai.

10.05 val. Kaip ir tikėtasi, popiežius Pranciškus pirmiausia aikštėje pasveikino visus susirinkusius žmones. Lydimas apsaugos atviru papamobiliu jis apvažiavo aikštę. Susirinkusiuosius popiežius sujaudino sustodamas prie vieno iš aikštės svečių – neįgaliojo, ir jį pabučiavo į kaktą. Ant rankų neįgalų artimąjį laikęs renginio svečias susigraudino.

Po pasisveikinimo Pranciškus įėjo į zakristiją, kur persirengė specialiai intronizacijai skirtais rūbais.

Popiežiaus sprendimas važiuoti atviru papamobiliu vertinamas kaip gana rizikingas. 1981 metais Šv. Petro aikštėje buvo pasikėsinta į popiežių Joną Paulių II. Jis buvo pašautas ir sunkiai sužeistas.

8.18 val. Šv.Petro aikštėje vyksiančiose mišiose, kurios oficialiai pažymės ponfitikato pradžią, dalyvavo pasaulio politiniai ir religiniai lyderiai. Pirmasis iš Pietų Amerikos kilęs pontifikas, kurį kardinolų konklava popiežiumi išrinko praėjusią savaitę, pageidauja tik kuklumo.

Iki 1842 metų žiedu popiežius antspaudavo visus oficialius dokumentus. Žiede lotynų kalba būdavo išgraviruotas buvusio Romos popiežiaus vardas. Iki šiol yra išlikusi senoji tradicija sutikus Romos popiežių pabučiuoti jo auksinį žiedą. Šiais laikais, popiežiui mirus, jo žiedas sunaikinamas stebint kardinolams.

Pasaulio galingieji

Inauguracijos ceremonijoje dalyvavo daug iškilių svečių, šalių prezidentų bei religinių vadovų, iš viso 132 šalių atstovai. Į istorinį renginį atvyko JAV viceprezidentas Joe Bidenas, Argentinos, iš kurios kilęs popiežius, vadovė Cristina Fernandez. Ji tapo pirmąja vadove su kuria pontifikas buvo susitikęs, susitikimas vyko pirmadienį. Šventėje dalyvavo ir Stačiatikių Bažnyčios vadovas, patriarchas Bartolomėjus. Tai pirmasis stačiatikių patriarchas, dalyvavęs popiežiaus intronizacijoje.

Iš įvairių krikščioniškų bažnyčių renginyje planavo dalyvauti 33 grupės svečių, atvyko ir 16 žydų bendruomenių delegacijų, kitų tikėjimų atstovų.

Inauguracija didžiulio dėmesio sulaukė pontifiko gimtinėje Argentinoje. Buenos Airių pagrindinėje aikštėje jau naktį rinkosi daugybė argentiniečių, jie rengėsi didžiuliuose ekranuose stebėti savo tautiečio įšventinimą į popiežius.

Tai pirmasis pontifikas, pasirinkęs Pranciškaus vardą, kuris siejamas su Šv. Pranciškumi Asyžiečiu, XIII amžiaus pirklio sūnumi, kuris atsisakė prabangaus gyvenimo ir jį skyrė vargšams.

Bendraudamas su žiniasklaida jau savo pirmosiomis dienomis popiežius Pranciškus laikėsi neformalaus ir gana spontaniško tono, pasakojo anekdotus ir pabrėžė, kad nori paprastos Bažnyčios, globojančios vargšus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius