-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milošas Zemanas – kandaus liežuvio Čekijos kairiųjų vėliavnešys

Milošas Zemanas yra politikos veteranas, daugelio mėgstamas dėl savo kandaus sąmojo, tačiau kitų kritikuojamas dėl aštrių pasisakymų.
Milošas Zemanas
Milošas Zemanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

68 metų buvęs ekonomistas išgarsėjo komunistinėje Čekoslovakijoje prieš pat totalitarinio režimo žlugimą 1989 metais, kai viename žurnale paskelbė straipsnį, komentuojantį visišką komunistinės planinės ekonomikos neveiksmingumą.

Įžengęs į politikos areną, jis tapo veikėju, kurio vardas buvo dažnai minimas kartu su pirmojo postkomunistinės Čekijos prezidento ir Aksominės revoliucijos didvyrio Vaclavo Havelo, taip pat jo įpėdinio euroskeptiko Vaclavo Klauso.

M.Zemanas įstojo į Komunistų partiją buvusioje Čekoslovakijoje per 1968 metų „Prahos pavasario“ reformas, kurių metu V.Havelas iškilo kaip disidentas. Deja, trumpai gyvavusį didesnės laisvės laikotarpį šiurkščiai nutraukė sovietų invazija.

Dar po dvejų metų M.Zemanas buvo pašalintas iš partijos ir prarado ekonomikos profesoriaus postą. Tačiau jis priminė apie savo komunistinę praeitį pernai, siekdamas užsitikrinti didesnį palaikymą prezidento rinkimų kampanijoje.

„Noriu būti prezidentas visiems žmonėms, taip pat ir komunistams“, – pareiškė M.Zemanas, kurio populiarumas prieš rinkimų dieną siekė 25 proc., todėl jis laikytas turintis didžiausias galimybes laimėti iš visų devynių kandidatų.

Žlugus komunistiniam režimui, M.Zemanas įstojo į kairiąją Socialdemokratų partiją, kurios pirmininku tapo 1993 metais.

Dar po penkerių metų jis suformavo mažumos vyriausybę, kuri daug nuveikė derybose dėl Čekijos stojimo į Europos Sąjungą (ES); šis siekis buvo realizuotas 2004 metais.

Būdamas premjero poste 1998-2002 metais, M.Zemanas dažnokai išprovokuodavo pasipiktinimą – pavyzdžiui, kai palestiniečių lyderį Yasserą Arafatą prilygino nacių lyderiui Adolfui Hitleriui.

Jis taip pat žinomas dėl savo nepalankumo žurnalistams, kuriuos vadino „mėšlu“ ir „paviršutiniškais“.

„Mano didžiojo idealo – sero Winstono Churchillio – žodynas buvo daug atžaresnis negu maniškis“, – aiškino M.Zemanas.

Nesugebėjęs pakeisti V.Havelo prezidento poste 2003 metais, kai balsavimą parlamente laimėjo V.Klausas, M.Zemanas iš naujo įvertino savo prioritetus ir pasitraukė į užmiesčio vilą toli nuo Prahos – kaip jis teigė, kad galėtų „apkabinti medžius“.

Tačiau jis nesugebėjo atsiriboti nuo politikos, teikdavo patarimus ir kritikuodavo tiek kairiuosius, tiek dešiniuosius.

M.Zemanas politinę karjerą atnaujino 2010 metais, įkūręs kairiosios pakraipos Piliečių teisių partiją (SPOZ).

Jis buvo dažnai kritikuojamas už bičiuliavimąsi su buvusiu komunistų nomenklatūrininku Miroslavu Šloufu, kuris, kaip teigiama, nevengdavo pasigirti palaikantis glaudžius ryšius su Rusijos korporacijomis, tarp jų ir su energetikos milžine „Lukoil“.

1944 metų rugsėjo 28-ąją gimęs žilaplaukis M.Zemanas gyvena su 47 metų žmona Ivana ir turi du vaikus.

Prisiekęs rūkalius M.Zemanas taip pat dažnai matomas su alaus bokalu arba populiarios čekiškos trauktinės „Becherovka“ taurele.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius