-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Minint Tiananmenio aikštės įvykių metines joje susirinko tūkstančiai turistų

Pekino centre esančią Tiananmenio aikštę šeštadienį, minint 1989 metais vykusio kruvino susidorojimo su protestuotojais metines, užplūdo tūkstančiai turistų iš Kinijos ir kitų šalių; juos atidžiai stebi sustiprintos policijos pajėgos.
Policija atidžiai stebi Tiananmenio aikštę.
Policija atidžiai stebi Tiananmenio aikštę. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1989 metų birželio 4 dieną Pekino širdyje armijos vykdyti brutalūs veiksmai prisimenami tuo metu, kai Kinija tęsia griežčiausią per kelerius pastaruosius metus kampaniją prieš bet kokias nepaklusnumo apraiškas; jos metu buvo suimti dešimtys teisininkų, rašytojų ir menininkų.

Fotoaparatais ir skėčiais „ginkluoti“ turistai plūdo pro saugumo kontrolės postus į milžinišką aikštę, tačiau daugelis vengė atsakinėti į klausimus apie šią atmintiną datą ir neigė ką nors žinantys apie Tiananmenio įvykius prieš 22 metus.

Vienas studentas, pavarde Li, atvykęs iš šiaurinio Vidinės Mongolijos regiono, kuriame praeito mėnesio pabaigoje buvo prasiveržę protestai, sakė esantis per jaunas, kad prisimintų 1989 metais kilusį judėjimą už demokratiją, tačiau pridūrė šį tą girdėjęs apie šiuos įvykius.

„Girdėjau, kaip apie tai kalba suaugusieji. Tai buvo universiteto studentų protesto judėjimas“, – 24 metų Li sakė naujienų agentūrai AFP, vaikštinėdamas po aikštę, kurioje demonstrantai kelias savaites reikalavo demokratinių reformų, kol galiausiai buvo išvaikyti armijos.

Manoma, kad 1989 metais Kinijos vyriausybei naktį iš birželio 3 į 4 dieną pasiuntus prieš protestuotojus tankus ir karius, Tiananmenio aikštėje žuvo šimtai, o galbūt ir tūkstančiai žmonių.

Šiuos protestus Pekinas oficialiai vadina kontrrevoliuciniu sukilimu, nors pastaruoju metu Tiananmenio įvykiai vertinami kiek švelniau.

Vienas AFP žurnalistas pastebėjo civilius drabužius vilkinčių policininkų, dėvinčių ausines ir turinčių radijo ryšio stoteles. Šie pareigūnai vaikščiojo tarp turistų, kurie fotografavosi Tiananmenio aikštėje priešai Kinijos revoliucijos lyderio Mao Zedongo portretą.

Vienas pensininkas iš šiaurės rytinio Čangčuno miesto pareiškė AFP „nieko nežinantis“ apie Tiananmenio įvykių metines ir nuėjo šalin.

61 metų turistė iš Jungtinių Valstijų Sue Lorenz sakė žinanti, kodėl birželio 4-oji yra svarbi diena.

„Tai Tiananmenyje vykusių susirėmimų tarp studentų ir kariuomenės metinės“, – amerikietė spėjo pasakyti AFP prieš įsikišant policijai ir nutraukiant šį interviu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius