-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minskas ir Pekinas įgyvendins 10 mlrd. dolerių vertės projektus

Baltarusija ir Kinija per Kinijos viceprezidento Xi Jinpingo vizitą į Minską susitarė dėl daugiau kaip 10 mlrd. dolerių vertės bendrų projektų įgyvendinimo Baltarusijos ekonomikoje, pranešė Vyriausybės sekretorius spaudai Aleksandras Timošenka.
Xi Jinpingas ir A.Lukašenka
Xi Jinpingas ir A.Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Bendra Kinijos investicijų, kurios gali ateiti į Baltarusiją, suma siekia 15,7 mlrd. dolerių“, – sakė A.Timošenka.

Minsko ir Pekino bendradarbiavimo programoje numatyti 89 projektai, tarp jų įsteigti lengvųjų automobilių gamybos įmonę, rekonstruoti kelias elektrines, pastatyti cukraus fabriką, kelis viešbučius ir kinų kvartalą Minske.

„Viskas, kas surašyta (programoje), tai visiškai realūs projektai, kurie turi būti įgyvendinti per trejus–ketverius metus“, – sakė A.Timošenka.

Pernai Baltarusijos ir Kinijos prekybos apimtis sumažėjo iki 1,2 mlrd. dolerių nuo 2 mlrd. dolerių.

Ketvirtadienį Xi Jinpingas, kuris, kaip manoma, po 2012 metų gali perimti dabartinio Kinijos lyderio Hu Jintao įgaliojimus, pranešė, kad Pekinas nusprendė suteikti Baltarusijai 1 mlrd. dolerių lengvatines paskolas bendriems projektams finansuoti.

„Tai politinis sprendimas, noriu tai itin pabrėžti, priimtas plėtojant Baltarusijos ir Kinijos santykius“, – pakomentavo Xi Jinpingo sprendimą suteikti paskolas per susitikimą su ministru pirmininku ketvirtadienį.

Pastaraisiais metais Baltarusija, dažnai kylant prekybos ginčams su sąjungine Rusija, aktyvina ryšius su Vakarais, taip pat rodo siekį stiprinti ekonominius ryšius su Kinija ir Lotynų Amerikos šalimis.

Trečiadienį Minskas ir Pekinas pareiškė savo solidarumą užsienio politikoje ir pasižadėjo remti vienas kitą Jungtinėse Tautose.

Pernai Baltarusijos ir Kinijos prekybos apimtis sumažėjo iki 1,2 mlrd. dolerių nuo 2 mlrd. dolerių.

Be kita ko, pusiau Baltarusijos valstybei ir pusiau Rusijos bendrovei „Uralkalij“ priklausanti Baltarusijos kalio bendrovė yra pagrindinė kalio trąšų tiekėja į Kinijos rinką.

Prieš metus Kinijos ir Baltarusijos centriniai bankai trejiems metams pasirašė  susitarimą dėl beveik 3 mlrd. dolerių vertės valiutų apsikeitimo, bet negalėjo atsisakyti dolerių tarpusavio atsiskaitymuose, nes trūko būtinų įstatyminių normų ir papildomų dvišalių susitarimų.

Trečiadienio vakarą abiejų šalių Centriniai bankai pasirašė specialų susitarimą, kuris leidžia atsiskaitymus nacionaline valiuta tarp abiejų šalių bendrovių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius