Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minskas po rinkimų: opozicija išėjo protestuoti į gatves, rinkimus laimėjo Aliaksandras Lukašenka (atnaujinta 07.49 val., nuotraukos, video)

Sekmadienio vakarą, pasibaigus Baltarusijos prezidento rinkimams, į Minsko gatves išėjo valdančiajam ir greičiausiai vėl rinkimuose nugalėjusiam Aliaksandrui Lukašenkai besipriešinančios opozicijos atstovai. Per susidūrimus su milicija buvo sužeistas vienas iš A.Lukašenkos varžovų rinkimuose Vladimiras Nekliajevas.
Opozicijos atstovai išėjo į Minsko gatves.
Opozicijos atstovai išėjo į Minsko gatves. / Mindaugo Nastaravičiaus/15min.lt nuotr.

Kaip pranešama iš Minsko, specialiosios paskirties milicijos būrys (OMON) išvaikė kandidato į prezidento postą V.Nekliajevo šalininkų eiseną. Naujienų agentūra „Interfax“ informuoja, kad pasibaigus balsavimo apylinkių darbo laikui V.Nekliajevo šalininkai susirinko prie kandidato biuro ir kolona patraukė į Spalio aikštę – joje opozicija jau iš anksto planavo rengti protesto mitingą. Pakeliui koloną sustabdė omonininkai.

„Interfax“ duomenimis, milicija opozicijos šalininkus išvaikė naudodama garsines granatas, dalį protestuotojų sulaikė. Pasak Nikolajaus Statkevičiaus, kito kandidato į prezidentus, per susirėmimą su milicija V.Nekliajevas nukentėjo ir be sąmonės buvo nuneštas į biurą. Jam sumušta galva.

Opozicijos interneto svetainėje „Chartija'97“ skelbiama, kad milicininkai sudaužė žurnalistų, kurie mėgino filmuoti ir fotografuoti demonstrantų išvaikymą, aparatūrą. Omonininkai ir iš demonstrantų atėmė garsiakalbius. Tos pačios svetainės teigimu, kartu su V.Nekliajevu į Spalio aikštę ėjo 3–4 tūkst. žmonių. Kiti šaltiniai praneša, kad per šį susidūrimą nukentėjo apie 15 žmonių, o milicininkai sulaikė apie pusšimtį protestuotojų.

Tuo tarpu Spalio aikštėje susirinko kitų opozicijos kandidatų rėmėjai ir prasidėjo opozicijos mitingas.

Spalio aikštėje nebėra ryšio (papildyta 21.46 val.)

15min.lt korespondentas Mindaugas Nastaravičius iš Minsko praneša, kad į čiuožykla paverstą Spalio aikštę susirinko keli tūkstančiai opozicijos kandidatus remiančių žmonių. Milicijos ir saugumo struktūrų pareigūnai prie šios aikštės budėti pradėjo dar nuo 18 valandos. Čia pat sustatyti šarvuoti milicijos autobusai ir kita technika. Aikštės prieigos apjuostos metalinėmis užtvaromis.

Į mitingą atėję žmonės nesibaimindami lipo ant aikštėje išlieto čiuožyklos ledo, tvirtindami, kad net ir tokie valdžios mėginimai apriboti žmonių teises reikšti savo nuomonę jiems nėra baisūs.

Spalio aikštėje ir šalia jos neveikia mobilusis ryšys, o greta aikštės esančiose gatvėse įsikūrusios interneto kavinės sekmadienį darbą baigė anksčiau nei įprasta. Kaip protestuotojai sakė 15min.lt žurnalistui, toks ryšių blokavimas jau tapo įprastas per opozicijos mitingus ir kitas akcijas.

Į aikštę, palaikomas savo rinkėjų, atėjo kandidatas į prezidentus judėjimo „Europinė Baltarusija“ lyderis Andrejus Sanikovas. Kalbėdamas per garsiakalbį jis ragino žmones nepasiduoti provokacijoms ir mitinge savo nepritarimą dabartinės valdžios politikai reikšti taikiai.

Mitinguotojai patraukė į Nepriklausomybės aikštę (papildyta 21.55 val.)

Netikėtai mitinguotojai pralaužė metalines užtvaras ir didžiuliu būriu per Nepriklausomybės prospektą pajudėjo to paties pavadinimo aikštės link, nusprendę iš čiuožykla paverstos Spalio aikštės į šią aikštę perkelti savo protesto renginį. Patys opozicijos šalininkai skaičiuoja ir skelbia, kad jų yra apie penki tūkstančiai.

Dar po kelių minučių minia ėmė brautis vidun. Išdužo stiklinės įėjimo durys. Už jų – barikada iš spintų, kurias iš kitos pusės laiko omonininkai.Milicijos pareigūnai iš pradžių nemėgino sukliudyti miniai eiti, tačiau po to protestuotojams iš paskos ėmė riedėti keli šarvuoti autobusai su specialiųjų pajėgų pareigūnais. Iš autobusų per garsiakalbius sklinda perspėjimai, kad protestuotojai neturi leidimo mitinguoti Nepriklausomybės aikštėje.

Lyderiai ragina žmones neišsiskirstyti kuo ilgiau (papildyta 22.17 val.)

Mitinguotojai apsistojo Nepriklausomybės aikštės prieigose, ties čia esančiais Vyriausybės rūmais. Vienas po kito opozicijos lyderiai per mikrofonus ragina žmones kuo ilgiau likti stovėti aikštėje ir nebijoti galimo išvaikymo bei specialiųjų pajėgų smurto, iš vietos praneša 15min.lt korespondentas M.Nastaravičius.

Šalia Vyriausybės pastato stovi specialus autobusiukas, kuris, pasak vietinių, nuolat lydi mitingo dalyvius, nes jo funkcija – blokuoti mobilųjį ryšį. Anot piketuotojų, ryšys blokuojamas tam, kad jie negalėtų vienas su kitu susisiekti ir pranešti apie situaciją mitinge kitur esantiems bendražygiams.

Mitinguotojai, keldami į viršų baltų ir raudonų spalvų vėliavas, skanduotėmis ir šūkiais reikalauja, kad dabartinis šalies vadovas A.Lukašenka pasitrauktų.

Dužo Vyriausybės rūmų durys (papildyta 23.04 val.)

Nepriklausomybės aikštėje renkasi vis daugiau žmonių. Jie skanduoja: „Išeik, išeik!“ „Chartija'97“ praneša, kad kandidatas į prezidentus Andrejus Sanikovas susirinkusiesiems paskelbė, jog suformuojama Nacionalinio gelbėjimo Vyriausybė ir jos atstovai eis į Vyriausybės rūmus derėtis. A.Sanikovas ir keli kiti prezidento rinkimų dalyviai užėjo į rūmus, o jų šalininkai taip pat priartėjo prie pat įėjimo į rūmus. Dar po kelių minučių minia ėmė brautis į vidų. Išdužo stiklinės įėjimo durys. Už jų – barikada iš spintų, kurias iš kitos pusės laiko omonininkai.

Naujausiais duomenimis, mitinguotojai vėl atsitraukė į lauką, tačiau reikalauja derybų su šalies valdžia. Prie rūmų, kaip praneša 15min.lt korespondentas M.Nastaravičius, autobusais atvyko keli šimtai riaušių malšinti pasiųstų pareigūnų su specialiąja įranga – šalmais, skydais ir lazdomis. Jie išsirikiavo tarp protestuotojų ir rūmų.

Miniai ėmus skanduoti, kad ji nebijo, kad jie yra tokie pat baltarusiai kaip pareigūnai, šie vėl pasitraukė prie savo autobusų.

Papildyta 23.15 val. Po trumpo atokvėpio prasidėjo tai, ko visi mitinguotojai su nerimu ir laukė – didžiulės milicijos ir omonininkų pajėgos pradėjo stumti žmones iš Nepriklausomybės aikštės. Kaip praneša M.Nastaravičius, žmonės pradėjo netvarkingai bėgti nuo pareigūnų. Matyti sužeistų ir krauju apsipylusių žmonių.

Papildyta 23.32 val. Kaip praneša 15min.lt korespondentas iš Minsko, milicija pradėjo naudoti visas įmanomas priemones prieš mitinguotojus: dujas, gumines lazdas, elektros šoko prietaisus.

„Aplink – dešimtys kraujuojančių sužeistų žmonių. Bėgdami žmonės mindo vieni kitus, bėga per gatves, o omonininkai juos gaudo ir velka į savo automobilius“, – informuoja korespondentas.

Papildyta 23.41 val. Naujausiais duomenimis, opozicijos mitingas Nepriklausomybės aikštėje beveik visiškai išvaikytas. Omonininkų apsupti liko tik apie keli šimtai mitinguotojų, visi kiti, spaudžiami fizinę jėgą ir specialiąsias priemones naudojančių pareigūnų, atsitraukė ir ėmė netvarkingai skirstytis į visas puses.

Minsko centre – chaosas ir tūkstančiai milicininkų bei kareivių (papildyta 0.03 val.)

Visas Baltarusijos sostinės centras užtvindytas uniformuotų vyrų – milicininkų ir vidaus tarybos kariuomenės karių. Kaip praneša „Chartija'97“, į Nepriklausomybės prospektą prasibrauti neįmanoma – jį pareigūnų eilės suskaidė į daugybę sektorių. Visur stovi sunkvežimiai su kariais.

Dešimtys greitosios pagalbos automobilių sužeistuosius veža į ligonines. Žmonės juos stabdo, kai jie važiuoja pro šalį. Išsikviesti pagalbos telefonu neįmanoma dėl vis dar neveikiančio mobiliojo ryšio. Daugybė žmonių patyrė galvos traumų per susidūrimus su lazdomis ginkluotais milicininkais.

Atnaujinta 7.49 val. Preliminariais duomenimis, rinkimus laimėjo A.Lukašenka. Už jį balsavo 79,67 procento rinkimuose dalyvavusių žmonių. Rinkėjų aktyvumas siekė 90,66 procento. Andrejus Sanikovas surinko 2,56 proc. balsų, Jaroslavas Romančiukas – 1,97 proc. Skundų dėl rinkimų rezultatų kol kas negauta.

Tuo tarpu opozicija ragina tęsti protesto akcijas. Lenta.ru praneša, kad daugelis opozicijos kandidatų per neramumus sekmadienį vakare buvo sulaikyti, sumušti arba pateko į ligonines. Keliems kandidatams gali būti pateikti kaltinimai dėl valstybės perversmo. Jų būstinėse atliktos kratos.

Pranešama, kad sekmadienį nukentėjo ne mažiau kaip dešimt žurnalistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius