Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minskas šokiruotas: žmogaus teisių aktyvistės vaiką išsivedė iš mokyklos „dėl jo paties saugumo“

Šeštadienį Minske minia žmonių susirinko šalia socialinio pedagoginio centro palaikyti opozicijos aktyvistės Jelenos Lazarčik. Jos istorija sujaudino ir pašiurpino visuomenę, į tai šeštadienį sureagavo ir Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis, pasipiktinęs, kad Baltarusijos valdžia opozicijos atstovų vaikus paverčia politikos įkaitais.
J.Lazarčik su sūnumi
J.Lazarčik su sūnumi / tut.by nuotr.

Kaip rašo tut.by, Žmogaus teisių gynimo organizacijos „Vesna“ aktyvistė J.Lazarčik ketvirtadienį buvo sulaikyta, tačiau šeštadienį po pietų buvo paleista. Dar vienas opozicijos aktyvistės sulaikymas gal nebūtų pritraukęs tiek dėmesio, kiek paaiškėjęs faktas, kad ją sulaikius iš mokyklos pareigūnai išsivedė ir jos mažametį sūnų Artiomą.

tut.by nuotr. /Žmonės susirinko palaikyti aktyvistės
tut.by nuotr. /Žmonės susirinko palaikyti aktyvistės

Minsko 126 vidurinės mokyklos 1B klasės mokinys buvo išvežtas iš mokyklos, nors administracija turėjo Artiomo tėvo ir senelės telefonų numerius, bet į juos nesikreipė.

Paprastai sulaikytųjų vaikų neliečia, tačiau su Artiomu buvo kitaip. Jį išsivedę pareigūnai patalpino Frundzės rajono vaikų namuose.

Šeštadienį Vaikų namų vadovė Marina Stankevič žurnalistams aiškino, kad vaikas paimtas siekiant užtikrinti jo saugumą. Be to, ji aiškino, kad anksčiau buvo sprendžiamas klausimas dėl aktyvistės motinystės teisių, todėl susiklosčius tokiai situacijai, vaikas buvo laikinai apgyvendintas vaikų priežiūros namuose. Taip pat paaiškinta, kad J.Lazarčik reikia pateikti reikalingus dokumentus, ir kai tik tai bus padaryta, sūnus bus perduotas motinai.

Šeštadienio popietę opozicijos atstovė vis tik išėjo pro Vaikų įstaigos vartus su sūnumi, o jų laukė minia žmonių, pasitikusi J.Lazarčik aplodismentais. Opozicija mano, kad tokiais veiksmais moterį bandoma įbauginti.

Ši istorija sujaudino ne tik Minsko gyventojus. Šeštadienį tviteryje į tai sureagavo ir Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

„Mane šokiravo ir pritrenkė naujiena apie tai, kaip Baltarusijos valdžia vėl pradėjo išnaudoti vaikus kaip politikos įkaitus. Šis barbariškas veiksmas turi liautis“, – rašė jis, paraginęs valdžią tuoj pat paleisti nepalnametį vaiką namo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius